Slováci v EL

St. Anton am Arlberg (Rakúsko)

Rakúsko - Slovensko 1:3 (-19, 25, -20, -23)
Rozhodcovia: Mestdagh (Belg.) a Weiberger (Švaj.), 87 min, 150 divákov
Slovensko: Zaťko, Kmeť, Sopko st., Bencz, Piovarči, Hriňák - libero M. Kubš (Hollý, Ondrušek, Kriško)

Do stavu 15:13 viedli v prvom sete Rakúšania. Slovenskí volejbalisti však vyrovnali na 15:15, na 16:15 zvýšil esom Hriňák a následne pri jeho podaní odskočili na 20:15. To už mali Slováci réžiu úvodného dejstva pevne v rukách a Bencz využil za stavu 24:19 druhý setbal.
V druhom sete slovenskí reprezentanti stále viedli do 22:21, keď predtým bolo aj 21:18. Výhodu prvého setbalu mali domáci, pri 24:22 však pokazili podanie a následne Kmeť vyrovnal na 24:24 esom. Po Hriňákovom bloku na 25:24 sa naskytla možnosť zakončiť set Slovákom, viac už však v sete nebodovali.
Tretí set pre zmenu znova začali lepšie domáci volejbalisti, ktorí viedli 10:7, ale obhajcovia titulu vyrovnali na 10:10 a dôležitý set už z rúk nepustili. Rozhodojúci moment bol ich únik z 19:18 na 23:18, pri druhom setbale spečatil na 2:1 Piovarči.
Vo štvrtom dejstve slovenská družina viedla pri druhom oddychovom čase už 16:12, Rakúšania však ešte znížili na 19:21 a záver zdramatizovali. Od stavu 24:21 univerzál Bencz premenil až tretí mečbal.

Rakúsko - Slovensko 3:0 (18, 19, 19)
Rozhodcovia: Weiberger (Švaj.) a Mestdagh (Belg.), 67 minút, 150 divákov.
Slovensko:
Zaťko, Kmeť, Sopko st., Bencz, Piovarči, Hriňák - libero M. Kubš (Ondrušek, Hruška, Kriško)
V porovnaní s dvanástkou, ktorá pred týždňom rozdrvila v Humennom Rakúšanov dvakrát 3:0, do Tirolska cestovali iba štyria hráči (Zaťko, Piovarči, Bencz, Hriňák). Domáci mali od prvej výmeny navrch. Viedli 8:3, 16:11, 20:16 i 23:17 a s prehľadom si set kontrolovali.
Druhý set bol vyrovnaný do 18:18, nasledovali však dve chyby slovenských hráčov, jeden chybný verdikt rozhodcov a trestný bod po žltej karte pre našu lavičku. Zrazu bolo 22:18 a s tým už Slováci nič nedokázali urobiť.
Na ich hre bola vidieť nezohratosť a na nič sa nezmohli ani v treťom sete.

Tréner SR Štefan Chrtiansky: "Nezahrali nám smečiari. Sklamali ma Sopko st. a Hriňák, na ktorých som sa v útočnej fáze spoliehal, v niektorých situáciach som viac čakal aj od univerzála Bencza. Vedeli sme, že v takomto zložení to proti zohratému súperovi bude ťažké. Hráčom som to pred zápasom prízvukoval. Hrali však veľmi ustráchane a málo agresívne."

Humenné

Slovensko - Rakúsko 3:0 (20, 19, 19)
Rozhodcovia: Krtička (ČR), Gargasas (Lit.), 77 min, 600 divákov.
Slovensko:
Bencz, Kohút, Piovarči, Ogurčák, Hriňák, Masný - libero Pipa (Diviš, Zaťko)
Taliansky kouč Slovákov sa síce výsledok z portugalskej Guardy znamenajúci postup nedozvedel ešte pred začiatkom stretnutia, no z nastupujúcej šestky v modrých dresoch aj tak nenechal kameň na kameni. Jedinou výnimkou bol blokár Kohút. Pozmenený poltucet dlho hľadal správny rytmus a naopak z vedenia sa tešili mladí Rakúšania. Zanini siahol po prvom tajme už za stavu 1:5 a hoci neskôr sa domáci trochu rozbehli a aj otočili skóre, po druhý raz musel tlačiť núdzový gombík za stavu 11:14. Aj po druhom technickom oddychovom čase ešte viedli Rakúšania, prišiel však Diviš a s ním aj rozhodujúci obrat. Druhý set začínal podobne - 0:2, no Slováci sa spamätali skôr a otočili na 10:6 a po Masného ulievke 11:7. Demotivovaní Rakúšania sa už zmohli na odpor až v závere druhej časti, kedy kozmeticky upravili výsledok setu na prijateľných 19. V treťom sete síce hostia vzdorovali až do druhého technického času (16:14), no zvyšok duelu už nepriniesol žiadnu senzáciu.

Tréner SR Emanuele Zanini: "Bol to odlišný zápas ako v piatok. Oni pomenili zostavu a aj my sme to zamiešali. Pre nás bolo dôležité dostať do hry Masného, Piovarčiho, Ogurčáka, či Hriňáka a myslím, že sa to podarilo. Teší ma výsledok i splnenie tohto cieľa."
Kapitán SR Michal Masný: "Dnes to bolo ťažšie, lebo sme skúšali variantu s novými hráčmi na ihrisku s chalanmi, ktorí boli buď po zranení, alebo menej hrali. Ale zvládli sme to tak, ako bolo treba a myslím, že humenské publikum bolo rado, že videlo takýto volejbal."
Smečiar SR František Ogurčák: "Myslím, že v úvode sme Rakúšanov výrazne podcenili. Oni však nerobili toľko chýb ako v piatok a nehrali vôbec zle. Po prvom sete sa to však už zlomilo a mohli sme hrať predsa len uvoľnenejšie."

Slovensko - Rakúsko 3:0 (16, 15, 15)
Rozhodcovia: Gargasas (Lit.), Krtička (ČR), 61 min, 600 divákov.
Slovensko: Nemec, Kohút, Joščák, Janušek, Zaťko, L. Diviš st. - libero Pipa (Hriňák, Masný)
Rakúšania prišli na východ Slovenska bez výraznej opory v osobe smečiara Schneidera a s úmyslom dať proti lídrovi skupiny šancu viacerým mladým hráčom. Domáci sa rýchlo ujali vedenia (2:0), po Joščákovom "plachtivom" ese bolo 6:4 a úspešnom bloku Janušeka 8:4. Hostia ale začali hrýzť a po zblokovaní bombardéra Nemca znížili na 10:9. Zanini zobral tajm a po Kohútovom smeči a Nemcovom ese ťahal za záchrannú brzdu radšej rakúsky kouč Claudio Cuello (13:9). Zabrala však až na druhý pokus (15:9) a Rakúšania sa sériou troch bodov opäť vrátili do hry o prvé dejstvo. Ale len zdanlivo, do koncovky sa už nedostali a do konca setu už získali len štyri lopty. Prvý setbal poslal Janušek zo servisu do siete, no o premenenie druhého sa postaral Haidbauer podaním do autu.
V úvode druhej časti sa Rakúšania viedli z prvého a posledného vedenia v zápase, nemalo však dlhé trvanie. Slováci rýchlo otočili a do prvého technického oddychového času už išli za stavu 8:5. Náskok si pohodlne strážili a hoci Cuello prestriedal troch hráčov naraz, na obraze hry sa nič nezmenilo. Domáci bezpečne smerovali za povinným víťazstvom, prevahu potvrdil ďalším esom Janušek a záver dejstva patril Nemcovi - najskôr zaklincoval smeč do rakúskej strany a vzápätí tvrdým servisom a následným bodom z podania využil hneď prvý setbal.
Jednoznačný a rýchly scenár mal aj záverečný set, biely tím hneď odskočil na 11:5 a bez najmenších problémov dokončil víťaznú misiu.

Humenné

Slovensko - Bielorusko 3:0 (20, 12, 21)

Rozhodcovia: La Micela (Tal.), Kellenberger (Nem.), 70 min, 500 divákov
Slovensko:
Nemec, Kohút, Joščák, Janušek, Zaťko, L. Diviš st. - libero Pipa (Hollý, Hriňák, Ogurčák)
Bielorusi nastúpili znova bez zraneného kapitána Olega Achrema v základe a duel odštartovala smečiarska exhibícia Martina Nemca. Univerzál sa z prvých piatich slovenských bodov podpísal pod štyri a aj v ďalšom priebehu setu nad sieťou dominoval. Slováci viedli po prvom technickom oddychovom čase 8:6 a aj napriek problémom s podaním odskočili na 13:9. Hostia sa však dotiahli späť a po 14:14 bral nahnevaný Zanini čas. Bielorusi zacítili šancu a na plochu sa dostal aj ich kapitán, no koncovku zvládli hráči v bielom bez väčších problémov. Po dvoch smečoch Nemca a Janušeka, úspešnom trojbloku a ese Janušeka si pripísali prvé dejstvo.
"Zborná" z Minsku po premárnenej príležitosti sa hneď v úvode druhého dejstva v Humennom úplne stratila a z obrovského tlaku sa prakticky nevymanila až do konca tejto časti hry. K Nemcovi sa na sieti pridali Joščák i Kohút a domáci odskočili hneď na 8:3 a neskôr na 13:5. Ani po druhom technickom čase sa hostia neskonsolidovali a po najkrajšej výmene setu s obrannými kúskami Pipu a Nemcovom odstrelení libera Licharada sa opäť tešili domáci. Publikum sa zaradovalo ešte viac, keď hneď po prvom slovenskom striedaní v Humennom vôbec (Hollý za Zaťka) poslal Zanini na pľac aj hráča miestneho Chemesu Milana Hriňáka. Prvý setbal síce poslal do siete, no následne uspel na smeči Kohút.
Ani v treťom sete sa už Bielorusi nezmohli na výraznejší odpor, aj keď počiatočný deficit piatich bodov pred koncovkou stihali na dva. Slováci ale bezpečne dokráčali za tretím hladkým víťazstvom v rade.

Tréner SR Emanuele Zanini: "Žiadne víťazstvo nie je ľahké, aj keď ma teší, že sme opäť zvíťazili 3:0. Som spokojný s oboma vystúpeniami, opäť zaúčinkovala naša úspešná taktika. Teší ma aj milé privítanie v Humennom."
Kapitán SR Jakub Joščák: "Nadviazali sme na výsledok 3:0 z Bieloruska a obidve stretnutia možno zhodnotiť tak, že Bielorusi mali výrazné problémy s našim podaním."
Martin Nemec: "Dnes sa mi hralo ešte lepšie ako v sobotu, neviem čím to bolo, určite sa pod náš výkon v sobotu nepodpísala cesta a ani nič podobné. Bielorusi chceli viac a preto nás prinútili aj viac zabrať. Takže to malo ešte vyššiu úroveň a myslím, že diváci videli pekný zápas."

Slovensko - Bielorusko 3:0 (15, 17, 23)
Slovensko: Nemec, Kohút, Joščák, Janušek, Zaťko, L. Diviš st. - libero Pipa Rozhodcovia: Kellenberger (Nem.), La Micela (Tal.), 77 min, 700 divákov.
Slováci sa rozbehli dobre a pri Divišovom podaní získali trojbodový náskok. Nemal však dlhé trvanie a po Antanovičovom smeči už viedli po prvý raz Bielorusi 7:6. Na začiatku ďalšieho obratu vo vývoji prvého dejstva stála pohľadná výmena, v ktorej sa v obetavosti prekonávali najmä domáci a zo zdanlivo strateného bodu vydreli návrat do vedenia (9:8). Následne sa pri Joščákovom podaní Zaniniho zverencom podarilo odskočiť výraznejšie a po sérii Kohútových servisov už bolo o osude prvého dejstva prakticky rozhodnuté (21:13). V útoku dominoval najmä Diviš a Nemec drvivými podaniami vrátane esa daroval Slovákom prvý setbal (24:14). Slováci využili však hneď nasledujúci, keď Akuličov hazard pri podaní skončil v sieti.

Druhá časť mala podobný priebeh a Bielorusi viedli opäť iba do prvého technického oddychového času 8:7. Slováci opäť prevzali opraty vývoja duelu do svojich rúk, lepšie podávali, úspešnejšie bránili, efektívnejšie útočili a taktiež robili menej chýb ako ich súper. Bezpečný náskok 18:12 sa síce v jednej fáze scvrkol na rozdiel štyroch bodov, no slovenskú lavínu hostia už nespomalili a po Nemcovej delovke pri druhom setbale sa žičlivé humenské publikum tešilo z druhého setu.

Svoju chvíľku mali Bielorusi opäť v úvode tretej sady (3:4), ale modrý tím otočil ešte rýchlejšie. Hostia síce vyrovnali ešte na 9:9, no po niekoľkých výstreloch Nemcovej ťažkej artilérie a pár bieloruských chybách bolo už 14:10. Michniukov servis skresal náskok a vrátil "zbornú" do hry (15:14), ale myšlienka na štvrtý set Slovákov včas vystrašila (20:16) a aj keď na tretí set sa museli nadrieť najviac, nakoniec ani v ňom nezaváhali.

Martin Nemec, reprezentant SR: Hrali sme to, čo sme potrebovali. Boli sme na nich dobre pripravené. Hrali sme uvoľnene. Im nič nevychádzalo, my sme hrali tak, ako druhý zápas v Bielorusku. Vyšlo to."

Mogilev (BLR)

Bielorusko - Slovensko 0:3 (-18, -18, -18)
77 minút, Rozhodovali: Berdnikov (Rus.), Kainulainen (Fín.), 800 divákov.  
Slovensko: Bencz, Kohút, Joščák, Janušek, Zaťko, L. Diviš st, libero Pipa
Slováci museli odohrať duel s desiatimi hráčmi. Napriek nepríjemnostiam pred začiatkom vstúpili slovenskí volejbalisti hrajúci v modrých dresoch do zápasu výborne. Po aute Akuliča viedli 2:0 a po delovej koncovke Milana Bencza 4:1. Slováci sa dostali na koňa a boli jasne lepším družstvom na ihrisku. Nahrávač Zaťko viedol útoky najmä cez ľavorukého diagonála Bencza, ktorý sa úspešne presadzoval. Slováci zvyšovali náskok, blokom sa blysol Zaťko a na prvom technickom oddychovom čase viedli hostia 8:4. V laufe Slováci pokračovali a po dvoch vydarených útokoch Diviša vyhrávali už 12:5 a neskôr dokonca 17:6. Bielorusi nevedeli nájsť recept na dobrú hru Slovákov, ktorí prevyšovali súpera v útoku i v obrane. V koncovke setu síce dovolili Bielorusom dotiahnuť sa z 10:20 na 16:20, keď podával nahrávač Haramykin, ale dráma sa nekonala a Slováci vyhrali prvý set 25:18, keď setbal premenil Diviš.
Úvod druhého setu bol vyrovnaný až do stavu 6:6. Potom Bencz výborne zablokoval útok domácich a Slováci viedli 8:6. Náskok však dlho neudržali a domáci rýchlo vyrovnali na 8:8. Lenže potom dal eso Bencz, Diviš predviedol vydarený blok a Slováci viedli 11:9. Náskok jedného brejku Slováci konštantnou hrou udržiavali a na druhom technickom oddychovom čase viedli 16:14 a neskôr po dvoch esách Kohúta a bloku Bencza už 20:14. Bielorusi potom znížili na 18:21, ale koncovku Slováci zvládli a po sérii bodov Bencza a Joščáka vyhrali aj druhý set 25:18.
Pohodu z druhého setu si Slováci preniesli aj do úvodu tretieho a po Janušekovom ešte viedli 4:2. Svoj náskok zvýšili na tri body, keď viedli 8:5, ale potom prišiel na servis domáci nahrávač Haramykin a Bielorusi vyrovnali na 8:8. Ani to však nevyviedlo dobre hrajúcich Slovákov z miery a po netradičnom útoku Kohúta z doskoku viedli 14:12. Vzápätí išiel Kohút na servis a Slováci spravili ďalšiu šnúru bodov a viedli už 18:12. V závere nedali domácim šancu a aj tretí set vyhrali 25:18.

Bielorusko - Slovensko 3:2 (17, -20, -19,  23, 10)
134 minút, rozhodovali Kainulainen (Fín.) a Berdnikov (Rus.), 400 divákov
Slovensko: Kohút, Joščák, Zaťko, Janušek, M. Nemec, L. Diviš st., libero Pipa (Sládeček, M. Sopko st., Hriňák, Bencz)
Lepšie vstúpili do zápasu Slováci a po útoku Nemca viedli 2:0. O náskok však rýchlo prišli, keď tvrdo zaservoval Akulič, Slováci loptu dobre neprijali a bolo 3:3. Po Antanovičovom útoku sa domáci dostali dokonca do vedenia 6:4 a tréner Zanini si vyčerpal prvý oddychový čas. Hostia opäť rýchlo zmazali brejk domácich, keď vyrovnali na 7:7. Hra ako na hojdačke pokračovala ďalej a do výhody sa opäť dostali Slováci. Joščák dal eso, hostia viedli 11:9 a po technickom údere Nemca 13:11. Zlomový moment prvého setu prišiel zas stavu 14:12 pre Slovákov, kedy domáci získali päť bodov po sebe a otočili na 17:14. Nepomohol ani druhý oddychový čas, domáce vedenie barástlo až na 24:16 a Bielorusi v pohode vyhrali aj úvodný set.
Do druhého setu nastúpili slovenskí volejbalisti v rovnakej zostave ako na začiatku zápasu a hneď viedli 3:1. Po dlhej výmene však domáci mali viac šťastia a na tabuli svietilo skóre 3:3. Oba tímy potom zbierali bod po bode, na slovenskej strane sa presadzoval najmä diagonál Nemec. Bielorusi potom viedli 10:8, ale pri servise Janušeka získali Slováci tri body v rade a vyhrávali 11:10. Navyše zakrátko po Joščákovom výbornom podaní sklepol loptu na sieti Diviš a hostia viedli 13:11, po úspešnom bloku toho istého hráča už 15:12. Slováci pokračovali v dobrej hre a rozbehnutý set si už nenechali zobrať. Naďalej ťahal tím v útoku Nemec, ktorý ťažil z výborných Zaťkových nahrávok. Slováci vyhrali druhý set 25:20 a vyrovnali na 1:1.
Slovenskí volejbalisti vstúpili dobre aj do tretieho setu. Po útoku Nemca viedli 4:2 a po aute Kituna 5:2. Hostia boli lepší a bez problémov si udržiavali náskok. Ten ešte navýšili pri podaní výborne hrajúceho Nemca a dostali sa do vedenia 14:8. Slováci boli lepší v každej činnosti a Bielorusom napriek ich snahe o skorigovanie stavu toho veľa nedovolili. Za stavu 20:16 pre Slovákov sa prvýkrát na ihrisko dostal bieloruský kapitán Akrem, ale domácim to nepomohlo a Slováci vyhrali tretí set 25:19.
Hneď v úvode štvrtého setu viedli domáci 2:0, ale po Divišovom smeči bolo vyrovnané - 3:3. Lenže potom prišli drobné chyby a Bielorusi boli znovu vpredu (5:3) a po zablokovanom útoku Nemca už 7:4. Na jeden bod znížil náskok súpera Kohút, keď sa zaskvel esom - 7:6. Dôležitý moment sa udial za stavu 12:10 pre domácich, keď pre problémy s krkom musel z hry odstúpiť doposiaľ najlepší hráč na ihrisku Nemec a nahradil ho Bencz. Bielorusi boli rozbehnutí a udržiavali si trojbodový náskok. Ten sa Slovákom podarilo stiahnuť po dobrom servise Sládečka, ktorý nahradil Zaťka - 15:14 pre Bielorusov. Slováci bojovali o zisk tohto setu. Veľkú šancu na vyrovnanie skóre mali Slováci aj za stavu 20:19, ale Kohút nezložil loptu a následne dal domáci Busel sporné eso - 22:19 pre Bielorusko. V závere setu za stavu 22:24 prišiel na servis Sopko, ale Slováci stiahli už len jeden brejk a prehrali set 23:25.
Zápas sa tak musel rozhodnúť v piatom sete. V ňom nastúpil v základe na nahrávke opäť Zaťko. Úvod tajbrejku bol vyrovnaný. Nerozhodný stav sa zlomil až za stavu 4:3 pre domácich, keď útok Janušeka sa od pásky odrazil nešťastne do autu a domáci mali brejk k dobru - 5:3. Bielorusi sa dostali na koňa, strany sa menili za stavu 8:4 pre domácich, keď útok Bencza bol zablokovaný. Slováci sa už nevzchopili, set prehrali 10:15 a celý zápas 2:3.

Coimbra (POR)

Portugalsko - Slovensko 1:3 (-24, -12, 18, -22)
105 minút, rozhodovali Jeunen (Belg.) a Pont (And.), 900 divákov
Slovensko: Kohút, M. Nemec, L. Diviš st., Piovarči, Zaťko, Janušek, libero Pipa (Martin Sopko st., Joščák, Bencz, Hriňák)
Úvod zápasu neveštil pre Slovákov nič dobré, pretože domáci sa hneď dostali do trojbodového trháku 4:1. Vedenie si držali až do stavu 7:6, potom sa karta otočila a vo vedení boli hostia (9:11, 12:14), ale pri prvom oddychovom čase znova viedli Portugalčania 16:14. Slovenským hráčom sa následne podarilo vyrovnať a potom sa obaja ťahali o každý bod až do samého záveru. V ňom Slováci nevyužili prvý setbal za stavu 24:23, ale po ďalšom sa už mohli tešiť z vedenia 1:0.
To im dalo krídla a v druhom sete excelovali. Rýchlo sa dostali do vedenia 5:0, ktoré postupne zvyšovali až na rozdiel 14 bodov (23:9). Až potom sa na chvíľu "zasekli", keď domáci znížili na 11:23, ale hneď prvý setbal za stavu 24:12, znamenal ich pohodlné vedenie 2:0. Domácich ale nepriaznivý stav nedostal do kolien.
V treťom sete od stavu 9:9 neustále viedli, postupne ich náskok narástol na 6 bodov (22:16) a set bez problémov doviedli do víťazného konca na zníženie na 1:2. Štvrtý set patril od začiatku slovenským volejbalistom, ktorých vedenie sa postupne vyšplhalo až na rozdiel 6 bodov (22:16). Záver setu si ale skomplikovali, za stavu 24:18 mali na svojej strane prvý mečbal, no až piaty definitívne rozhodol o ich výhre 3:1.

Emanuele Zanini (tréner SR): "Dnes sme začali oveľa agresívnejšie ako v sobotu, boli sme sústredenejší, čo sa hneď prejavilo. Som presvedčený, že najmä v obrane v poli a na bloku dokážeme hrať aj lepšie, čo sme ukázali na predchádzajúcom turnaji v Poprade. Prvým krokom k úspechu je však predovšetkým prístup k zápasu, a to sa dnes potvrdilo. Myslím si, že v tomto stretnutí sa hráči dobre cítili a vnímali, bola lepšia súhra medzi nahrávačom a ostatnými. Juro Zaťko má veľké predpoklady na to, aby sa z neho stal veľmi dobrý hráč. Má šancu sa stále zlepšovať, čo dokázal aj v dnešnom zápase."

Portugalsko - Slovensko 3:0 (19, 20, 20)
76 minút, rozhodovali Pont (And.), Jeunen (Belg.), 800 divákov
Slovensko: Sládeček, Martin Sopko st., Joščák, M. Nemec, L. Diviš st., Kohút, libero Pipa (Janušek, Bencz, Zaťko, Piovarči, Hriňák)
Úvod zápasu bol vyrovnaný s miernym vedením Portugalčanov. Od stavu 6:6 však prevzali vývoj setu do svojich rúk slovenskí hráči, ktorí si postupne vypracovali trojbodové vedenie (13:10), no pri druhom technickom tajme už viedli opäť domáci 16:15. Po ňom ich náskok narástol až na päť bodov (20:15) a tento si postrážili až do víťaznej koncovky.
Úvod druhého setu patril jasne domácim (5:0, 7:1, 8:2). Až postupne sa ich vedenie podarilo Slovákom minimalizovať, a keď bolo už len trojbodové (13:10), prišla znova šnúra Portugalčanov (16:10). V závere setu potom premenili druhý setbal do vedenia 2:0.
V treťom sete získali domáci až osembodový náskok (18:10) a aj keď sa ho Slovákom podarilo stiahnuť (19:15), šancu z rúk už nepustili.

Štefan Chrtiansky (asistent trénera SR): "Vedeli sme, že to bude úplne iný zápas ako tie dva predchádzajúce a to sa aj potvrdilo. Mali sme problémy hlavne v útoku, kde sme ani z jasných pozícií nedokázali získavať body. Naopak, Portugalci hrali veľmi dobre v obrane na bloku aj v poli, takže nás nútili k chybám. V prvom sete sme viedli 15:13, no potom prišla viacbodová šnúra súpera a od tohto momentu sme si akoby už vôbec neverili."

Poprad

Slovensko - Portugalsko 3:0 (16, 20, 23)  
71 minút, rozhodcovia Herbik (Poľ.), Melnyk (Ukr.), 1000 divákov
Slovensko: Masný, Kohút, Joščák, Nemec, Janušek, L.Diviš (libero Pipa, Kubš, Zaťko, Bencz, Hriňák)
Slovenskí hráči získali síce prvý bod, ale potom až do stavu 10:10 len doťahovali súperove vedenie, ktoré bolo najvyššie o tri body (4:7). Následne však už palubovku ovládli domáci, postupne získali až sedembodové vedenie (21:14). Za stavu 23:16 získali na svoju stranu prvý setbal a hneď ho aj využili vo vedenie 1:0.
Druhý set bol vyrovnanejší, aj keď v jeho úvode boli opäť lepší hostia. Viedli 5:2 a 6:4. Potom sa karta otočila, v tesnom vedení boli Slováci, ale len do stavu 14:14. Od toho stavu sa s Portugalčanmi ťahali bod po bode až do 20:20. Koncovka ale patrila domácemu tímu, ktorý šnúrou štyroch bodov získal setbal a zásluhou dobrého bloku Diviša ho aj premenil.
Tretí set začal obojstrannou sériou pokazených podaní a s tesným vedením na jednej i druhej strane až do 11:11. Za toho stavu vyšli slovenským hráčom tri dobré bloky a po nich vedenie 14:11. Toto vedenie si Slováci podržali až do záveru setu, aj keď tréner Zanini v ňom stiahol z hry Masného a Nemca. Trocha si to ale skomplikovali, keď hostia stiahli na 23:22 a 24:23, ale druhý mečbal už Bencz premenil v hladké trojsetové víťazstvo.
Štefan Chrtiansky, asistent trénera: "Po úspechu v kvalifikácii MS chlapcom chvíľu trvalo, kým sa dostali do správneho tempa. Je však dobré, že sme vyhrali a dôležité bolo, že príležitosť dostali aj ďalší hráči. Našim cieľom je dostať sa do Final Four a veríme, že sa nám to aj podarí," povedal pre STV po zápase asistent trénera.