Matchpoint Postrehy - píšete nám Nemusí to byť kravina

Nemusí to byť kravina

V arabskom svete sa nedávno skončili Majstrovstvá sveta klubov.
FIVB na nich skúšala nové pravidlo, v ktorom by hráči družstva po prihrávke podania mohli útočiť prvý útok iba spoza útočnej čiary.

Korektor poľského Belchatowu Jakub Novotný, ktorý na turnaji pre zranenie nehral a sledoval realitu iba z tribúny, sa vyjadruje dosť skepticky k tejto prípadnej zmene.

Môj názor: FIVB urobila v posledných rokoch dosť výrazné zmeny v pravidlách. Samozrejme nemáme presné informácie, ktoré skúšané pravidlá neprešli, ale všetky, ktoré z dielne FIVB vyšli, mali vždy hlavu a pätu. Povolený dvojdotyk prvej lopty, libero, ako jedny z posledných, plus úplne čerstvé úpravy chýb v sieti, boli a sú pre hru prínosom.

Hu

Ani táto posledná zmena nemusí byť takou veľkou kravinou. Ak sa nad tým zamyslíte, tak sa vlastne vážne začne hrať o jednu rozohru neskôr.
Teoreticky sa "nezačne" podaním, ale až fázou hry po jeho zachytení.  Na začiatku väčšina kapitánov berie príjem, teraz vezme zrejme servis a defacto bude prihrávať a pokúsi sa zložiť.

Podanie sa "vlastne presunie" na útočnú čiaru a bude blokované. To sme tu už mali. Blok podania bol voľakedy povolený a kto to ovládal, mal silnú zbraň.
Pravidlo bolov platnosti krátko, BLOK PODANIA FIVB zakázala, aby sa zosilnil servis a sťažil prvý útok.

Teraz by sa podanie vlastne zámerne oslabilo, ale zároveň sa posilní obrana prvému útoku.
T.z., kvalita útoku po prihrávke podania, ktorá je dnes pre úspech v sete zásadná, sa vymení za kvalitu obrany prvého útoku. Kto ju zvládne, bude mať šancu založiť  "normálny" útok zo siete. To znamená, že sa volejbalová rozohra posunie akoby o jednu dobu vpred.


Čo sa mi nezdá je, že FIVB zároveň dlho usiľuje o skrátenie zápasu, resp. o pokus dostať ho do nejakej ohraničenej časovej etapy (max. 120 min). To sa federácii zrejme podarilo, čoho bol zrejme dôsledok, že televízie prejavili o volejbal veľký záujem a FIVB mohla po OH v Aténach prehlásiť, že volejbal v roku 2004 bol najsledovanejší šport v televízii na svete, (vrátane beach volejbalu - ktorý tomu samozrejme výrazne dopomohol).

Táto zmena by podľa mňa volejbal časovo natiahla, lebo boj o tú prvú loptu "chvíľu potrvá". Ale to je takisto zámer.

 

Ako tréner rozmýšľam, čo by sa zmenilo. Zrejme sa zásadne zmení výuka a taktika podania, prídu rôzne nové útočné kombinácie (prvého útoku), možno by prešlo do úzadia aj libero, možno by aj zmizlo z ihriska, pretože príjem podania nebude až tak dôležitý a iste sa nikto nebude tak hnať za esom. Môže byť aj tak, že libero bude iba na tej strane, kde bude podanie a na druhej jednoducho nebude, aby bolo na možnosť prvého útoku o chlapa viac.
Úplne by sa zmenila stratégia a taktika prvého bloku a obrany za ním.

 

Každopádne si nemyslím, že sa presadia iba 210 cm jaštery spoza Uralu. Útok bude vedený prevažne proti trojbloku. 
Mimochodom nahrávať z prvej (známe just up z Doug Bealovej volejbalovej lietaratúry) nie je pri ľahkom a stredne ťažkom podaní až tak náročné, takže útok z druhej zo siete (ktorý pravidlo povoľuje), by bol častý. Veľmi častý. Lebo oddávna platí, kto umí, ten umí, kto neumí, ať čumí. 

 

Sledoval som finále ME žien v Poľsku a vidím, že čo malo biologicky prísť, prišlo. Dlhé rozohry, ktoré tak skrášľovali ženský volejbal (okrem zadkov a krkov) zdochli. Skrátka cicušky to prihrajú a tresk o zem. Bez šance na druhej strane. A bude ešte horšie (škaredšie). Aj krky.

 

Snaha FIVB je stále tá istá, všetky zmeny spejú k predĺženiu rozohry. Koniec koncov je to aj v preambule pravidiel FIVB: TOUCH THE BALL IN THE GAME.  (Niektorí rozhodcovia považujú čítanie tejto prvej strany za nepodstatné a milujú ukončiť dlhú rozohru dvojdotykom blokára).

Na rozdiel od CEV (tí to vyšperkujú občas totálnou kravinou, ktorú potom hneď aj zrušia, ale medzitým nas-rú) ctím navrhované zmeny zo strany FIVB. 
Preto nechápem, prečo FIVB stále neprišla na to, že v súčasnej dobe je ideálne pre predĺženie rozohier rozšírenie počtu hráčov na ihrisku na sedem (7). Voľakedy dávno bolo deväť !!!

Libero by ostával stále na ihrisku. V zadných zónach by povinne hrali štyria hráči, v predných traja. 
Zámer (na Slovensku už akceptovaný) s možnosťou druhého libera, by mohol byť reálnejší v tom, že druhý libero by mohol tiež hrať po klasickom dnešnom striedaní libera. Kto by chcel, hrá s dvomi, kto nie, s jedným. Ale jeden by bol povinný.

Nevyhnutné je aj ZRUŠIŤ PRAVIDLO O CLONE. Vo všetkých kolektívnych loptových hrách sa cloní. Nie je to nič nešportové, je to vec boja, vojny. Všetci rozhodcovia do jedného sú z tohto pravidla posratí, dokonca mnohí tréneri CLONU VYUČUJÚ, hoci je to "unfair", lebo to nie je dovolené. Ako keby podával tréner anaboliká. Hráči, tréneri,metodici zúria a rozhodcovia sa múdro usmievajú.

 


Nezabudnem tejto federácii len jednu zmenu. Zrušili stratu. Hovädá. Odvtedy je volejbal mŕtvy. Odvtedy môže vyhrať aj outsider. Odvtedy mám pulz aj v siedmom zápase play off sedemdesiat. Nuda ako sviňa.

 


Ivan Husár

 

na fóre je k tomu zaujimava diskusia