Matchpoint Palo Kubiš Mikula zranený, nahradil ho Hriňák

Mikula zranený, nahradil ho Hriňák

18.11.2011 - Poprad

Slovenskí volejbaloví reprezentanti od pondelka zarezávajú v Poprade, kde budúci týždeň od utorka do soboty budú hostiť jeden z troch turnajov olympijskej predkvalifikácie pre Londýn 2012. Na ňom budú v konkurencii Rakúska, Španielska, Turecka, Estónska a Čiernej Hory bojovať o jediné postupové miesto na turnaj európskej olympijskej kvalifikácie, ktorý budúci rok v máji usporiadajú Bulhari.

 

Nový reprezentačný kormidelník Štefan Chrtiansky má vo Vysokých Tatrách k dispozícii šestnástku hráčov. V širšom kádri, ktorý zúži na turnajovú dvanástku v pondelok, sú nahrávači Skladaný, Zaťko, blokári Kmeť, Kohút, Piovarči, M. Hukel, smečiari L. Diviš, Chrtiansky ml., Sopko st., Hupka, M. Hriňák, univerzálni hráči M. Nemec, Bencz, Michalovič a liberovia Ondrušek a M. Kubš. Smečiar Marek Mikula, ktorý sa zranil na prvom tréningu, sa včera s tímom rozlúčil. Naopak v hoteli Grand Hotel Bellevue v Hornom Smokovci sa v stredu večer hlásil ďalší smečiar Martin Sopko st. Slováci v Poprade trénovali každý deň dvojfázovo. Dnes im tréner Chrtiansky prvý raz odpustí dopoludňajší tréning, no na druhej strane budú mať pridané na tom večernom. O uvoľnenie dvojice hráčov M. Hriňák a M. Hukel na zajtrajší extraligový duel v Trenčíne žiada ich klub Team Volley UNICEF Bratislava.

Slovenská reprezentácia plánovala cez víkend odohrať dva prípravné zápasy s účastníkom druhej podskupiny v Poprade Čiernou Horou. „Čiernohorci majú za sebou dva prípravné duely v Rakúsku, kde hrali 2:3 a 3:2, a v nedeľu chcú mať voľno. V sobotu tak s nimi v Poprade odohrám iba neoficiálny tréningový zápas,“ poznamenal Chrtiansky. Nájsť súpera v príprave na predkvalifikačný turnaj bolo ťažké, náš ďalší rival v Poprade Španielsko si do Guadalajary pozval Portugalsko. Príchodový deň pre ďalšie výpravy do Popradu je pondelok, v utorok 22. novembra sa Slováci o 18.00 h stretnú v úvodnom vystúpení s Rakúskom.

V stredu o desiatej hodine večer sa k tímu pripojil Martin Sopko st. Člen základnej zostavy Slovenska na septembrových ME v Česku a v Rakúsku, kde naši reprezentanti obsadili skvelé 5. miesto ešte pod taktovkou talianskeho trénera Emanueleho Zaniniho, odcestoval po šampionáte do Spojených arabských emirátov. Spolu s trénerom Petrom Kalným ich angažoval klub Al Nasr Dubaj. Čo stihol Martin za necelé dva mesiace v arabskom svete? „Vo Federacion Cupe sme sa dostali až do finále, v ktorom s mestským rivalom Al Wasl prehrali 1:3. Až po ňom sa v SAE začala liga, v prvom zápase sme prehrali v Abú Zabí s tamojším Banyasom 2:3. Peter Kalný svojho času tento klub trénoval, ďalšou zaujímavosťou bolo, že sme tam hrali práve v čase pretekov formuly 1. V druhom stretnutí sme v utorok zdolali Al Shabab 3:2. Vyzerá to tak, že deväťčlenná liga bude veľmi vyrovnaná,“ prezradil nám už z Popradu prešovský rodák Sopko. Ten hneď po víťaznom zápase odletel do Viedne a z Bratislavy na východ republiky pricestoval vlakom. Po dopoludňajšej posilovni s tímom prvý raz trénoval včera večer. Počas jeho neprítomnosti v SAE odohrajú dve ligové kolá, pretože tam rovnako ako na Slovensku počas predkvalifikačných turnajov v Európe ligu neprerušia... V nedeľu pricestuje do Popradu aj Chrtianskeho asistent Andrej Kravárik, ktorý pre zmenu dnes a zajtra musí so svojím klubom Iraklisom Solún ako hráč absolvovať ešte prípravný turnaj.

 

Kubiš Palo - Denník Šport