Reprezentácia Aktuality Na koniec prehra s Fínskom 2:3

Na koniec prehra s Fínskom 2:3

    Nitra 31. augusta (TASR) - Slovenskí volejbaloví reprezentanti prehrali v treťom prípravnom meraní síl s účastníkom Svetovej ligy Fínskom v Nitre 2:3. V sobotňajšom druhom oficiálnom zápase vyrovnali z 0:2 na 2:2 a v piatom sete viedli 10:7, ale nakoniec prehrali 13:15. 
      Zverenci trénera Štefana Chrtianskeho pokračujú v Nitre v príprave na majstrovstvá Európy a na budúci týždeň 7. a 8. septembra odohrajú v Taliansku dva zápasy proti bronzovým olympijským medailistom z Londýna.
Slovensko - Fínsko 2:3 (-17, -18, 17, 20, -13)
Zápas trval 122 minút, rozhodovali: Viktoríni-Lisá a Bajči, 200 divákov.
Slovensko: Zaťko, Michalovič, Paták, Kohút, Chrtiansky ml., Kmeť, libero Hupka (Masný, Bencz, Ogurčák). Tréner: Š. Chrtiansky.
Fínsko: Esko, Siltala, Ma. Oivanen, Kunnari, Shumov, Sivula, libero Kerminen (Rajala, Mi. Oivanen, Seppanen, Tervaportti). Tréner: T. Sammelvuo.

      Slováci nastúpili oproti piatku s viacerými zmenami v zostave, kým Fíni išli v základnej šestke. Domáci začali výborne a po dvoch esách Patáka viedli 2:0. Potom však hostia využili slabšiu chvíľku Slovákov a dostali sa do vedenia 9:6. Fíni pôsobili o niečo lepším dojmom a po bloku Shumova viedli už 13:9. Slováci po dlhom čase získali brejk zásluhou bloku Zaťka a znížili na 12:15. Za stavu 13:19 prišli na ihrisko Masný a Bencz. Fíni už nedopustili zvrat a prvý set vyhrali 25:17. Hostia viedli v úvode druhého setu po dvoch blokoch 3:1. Slováci kontrovali blokom Kmeťa a bolo 3:3. Domáci volejbalisti získali pre seba aj následnú dlhú výmenu a Michalovič upravil na 4:3. Potom dal eso Paták a Slováci viedli 6:4. Následne však získali severania štyri body v rade a na prvom technickom timeoute viedli 8:6. Domáci reprezentanti vyrovnali na 10:10, ale Fíni boli v obrane na sieti silní a opäť si vypracovali náskok troch bodov - 10:13. Po výbornom servise Patáka zareagoval dobre na sieti Chrtiansky a Slováci znížili na bod - 14:15. Hostia však potom opäť zablokovali náš útok a do koncovky išli s náskokom dvoch brejkov. Fíni vyhrali druhý set 25:18.
      V treťom dejstve začal na nahrávke Masný a si Slováci pri servise Kohúta vypracovali štvorbodový náskok - 8:4. Domáci hráči mali navrch a viedli už 13:7. Fíni však znížili na 10:13 a tréner Chrtiansky si zobral oddychový čas. Na druhom technickom timeoute viedli Slováci už 16:11. Potom dal eso Chrtiansky a bolo už 17:11. Slováci dominovali a mierili za ziskom prvého setu, ktorý napokon vyhrali hladko 25:17.
      V štvrtom sete viedli Slováci po Chrtianskeho útoku 6:4. Domáci volejbalisti sa konečne dostali do varu, zlepšili obranu na sieti a po bloku Michaloviča bolo 8:6. Obraz zápasu sa nemenil, slovenskí volejbalisti naďalej v tomto sete dominovali a vypracovali si už náskok štyroch bodov 16:12. Slováci vyhrali štvrtý set 25:20 a vyrovnali na 2:2.
      Tajbrejk začali Slováci blokom Patáka, následne dal Siltala aut a bolo 2:0. Fíni vyrovnali na 3:3, ale Slováci získal opäť brejk, keď Michalovič uhral ťažkú loptu proti trojbloku - 6:4. Pri zmene strán bolo už 8:4, ale hostia znížili na 8:6. Time Slovensko. Potom sa krásnym blokom prezentoval Paták a bolo 10:7. Fíni však znížili na 10:9 a mohli aj vyrovnať, ale proti bol na bloku skvelý Kmeť - 11:9. Fíni vyrovnali z 12:10 na 12:12 a všetko bolo otvorené. Koncovku zvládli lepšie hostia a vyhrali tajbrejk 15:13.
Štefan Chrtiansky, tréner SR: "Dali sme dnes šancu aj ďalším hráčom, pretože sme stále v príprave a hľadáme optimálne zloženie tímu. V každom prípade sme však dnes chceli vyhrať. Zo začiatku sme mali problémy, nepodávali sme dobre, súper hrali veľmi rýchlo a prejavila sa typická fínska hra. Po príchode Masného, ktorú hru spresnil a zrýchlil, sa to zlepšilo a mohli sme vyhrať. Mrzí ma, že sme v zápasoch dvomi nešťastnými chybami v závere prehrali, ale na druhej strane ma teší, že sme ukázali charakter a nevzdali sme sa ani za stavu 0:2. Zápasy s Fínskom nám dali poznatky ohľadne konečnej nominácie na majstrovstvá Európy a beriem to ako kvalitnú prípravu."