Reprezentácia Aktuality Kardoš k reprezentácii, Boco k policajtom

Kardoš k reprezentácii, Boco k policajtom

Bratislava 4. decembra 2013 (TASR) - Novým asistentom hlavného trénera slovenskej mužskej volejbalovej reprezentácie Flavia Gulinelliho sa v stredu stal bývalý reprezentačný nahrávač a tréner poľského klubu AZS Czestochowa Marek Kardoš. Nahradil tak Andreja Kravárika, ktorý pôsobil na tomto poste od roku 2011.

"Ponuka do reprezentácie sa neodmieta, o to viac, keď je tam zahraničný tréner, ktorý môže tímu veľa dať. Slovenské družstvo má potenciál a je pre mňa česť, že som dostal šancu pôsobiť pri národnom tíme. Po piatich rokoch trénerskej praxe som veľmi rád, že som ako mladý tréner dostal takúto ponuku," povedal Kardoš. Jeho zamestnávateľ, ktorý pôsobí v najvyššej poľskej súťaži PLUS Lige, mu problémy nerobil. "Keďže sa náš klub zameriava hlavne na výchovu mladých hráčov, tak im to spočiatku nebolo jedno. Vďaka športovému riaditeľovi Ryszardovi Bosekovi, s ktorým mám veľmi dobré vzťahy a ktorý ako bývalý reprezentačný tréner ponuku veľmi dobre chápe, som nakoniec dostal od klubu zelenú. Klub uznal, že takáto ponuka sa neodmieta a je to česť aj pre nich," dodal tridsaťdeväťročný kouč.
      S trénerom Gulinellim sa osobne nepozná, ale jeho kariéru má zmapovanú. "Pamätám si ho ako trénera v Castellana Grotte, slávne časy zažil ako asistent v talianskej reprezentácii. Rozprával som sa o ňom s Jakubom Veselým, ktorý pod ním hral v Cuneu a potvrdil, že je to veľmi kvalitný tréner a dobrý človek. Na spoluprácu s ním sa teším," pokračoval.
      Kardoš ako hráč odohral v slovenskej reprezentácii 105 zápasov, naposledy si najcennejší dres obliekol v roku 2005. "Pracovať pri národnom tíme, je to snom každého trénera a posúva ho to hore. Ako som povedal, slovenský tím má veľký potenciál, chalani dozreli a verím, že budeme úspešní. Bolo by skvelé, keby sa nám podarilo postúpiť na majstrovstvá sveta aj Európy a dúfam, že sa nám bude dariť aj vo Svetovej lige. Máme jedinečnú šancu nadviazať na úspechy, ktoré prišli pod vedením Zaniniho," dodal.
      Po dvoch rokoch tak na poste skončil Kravárik. Za jeho rozhodnutím sú okolnosti v jeho osobnom živote. Ako informuje SVF, koncom novembra ho totiž ako bývalého olympionika zaradili v jeho druhom domove v Grécku, kde žije, hrá a trénuje už od roku 1996, do policajného rezortu, vďaka čomu bude dostávať doživotnú rentu a stáva sa štátnym zamestnancom. Podľa aktuálneho zákona však nemôže pracovať mimo Grécka a to sa nakoniec stalo kameňom úrazu. "Musel som si vybrať a nebolo to jednoduché rozhodnutie. Na jednej strane práca v reprezentácii, ktorá ma bavila a na druhej sociálna istota a viac času stráveného s rodinou. Je mi to ľúto, pretože práca pri reprezentácii posúva každého trénera hore, ale musel som sa rozhodnúť. Vzťahy s vedením slovenskej federácie však mám dobré a do budúcna spoluprácu nevylučujem," povedal Kravárik.
      Svojho nástupcu dobre pozná z pôsobenia vo VKP Bratislava a slovenskej reprezentácie. "Je to dobrá voľba. Mareka veľmi dobre poznám a viem, že volejbalom doslova žije. Dokázal sa trénersky presadiť v mladom veku v poľskej lige, ktorá patrí k najlepším v Európe a to hovorí za všetko. Želám mu veľa úspechov. Je dobré, že šancu dostal mladý Slovák," pokračoval legendárny "Boco", ktorý do stredy trénoval Aris Solún, ale spoluprácu s týmto klubom ukončil. "Už mi došla trpezlivosť. Klub mi neplatil a tak som sa rozhodol, že končím. Mám dobrého manažéra a budem čakať na svoju šancu," prezradil aktuálnu informáciu.
      Kravárikovi je dobre známy aj Flavio Gulinelli, pod ktorého vedením hral jednu sezónu v Iraklise Solún a grécky klub sa vtedy prebojoval na Final Four Ligy majstrov do Prahy. "Aj napriek tomu, že pri reprezentácii nebudem, som veľmi rád, že sa trénerom Slovákov stal práve Flavio Gulinelli, na ktorého som aj dal federácii typ. Veľmi som sa tešil, že sa od neho naučím nové veci, ale nakoniec je to inak. V každom prípade z vlastnej skúsenosti viem, že je to veľmi dobrý tréner a kouč a môže nášmu tímu veľa dať. Želám chalanom, aby sa im podarilo to, čo sa nepodarilo nám za posledné dva roky," dodal Kravárik, ktorého medzičasom oslovili na spoluprácu hlavný tréner Grécka. Paradoxne sa tak Kravárik mohol predstaviť na januárovej kvalifikácii MS v Poprade ako súper Slovenska. "Ponuku som samozrejme odmietol, neváhal som ani sekundu, veď by som sa nemohol pozrieť do zrkadla. Hoci v Grécku dlho žijem, stále som a budem Slovák a v žiadnom prípade by som si to v tomto momente nedovolil," dodal na záver 42-ročný Kravárik.