Matchpoint AKTUALITY Finále mužov - do Prešova druhý titul

Finále mužov - do Prešova druhý titul

Komárno 19. apríla 2015 (TASR) - Volejbalisti VK MIRAD PU Prešov získali svoj druhý titul v mužskej extralige. V štvrtom finálovom zápase vyhrali na palubovke Spartak VKP Komárno 3:0, v celej sérii triumfovali suverénne 4:0 na zápasy a stali sa majstrami Slovenska prvýkrát od roku 2005. Komárno aj napriek prehre dosiahlo svoj najväčší úspech a teší sa zo striebra a do klubovej vitríny získalo vo februári aj Slovenský pohár.

finále - 4. zápas (na 4 víťazstvá):
Spartak VKP Komárno - VK Mirad PU Prešov 0:3 (-21, -23, -14)
/na zápasy 0:4/
80 minút, rozhodovali: Mokrý a Daruľa, 750 divákov
VKP Komárno: Hollý, A. Patúc, Kišš, Horník, Pělucha, Hinduliak, libero Ľ. Nemec (Demeter, Z. Németh, P. Šmahel)
Prešov: Lux, Feňo, Macko, M. Sopko st., Drobňák, Červeň, libero T. Lampart (Faron, Závacký, Rajduga)

 

Komárno v slušne zaplnenej hale hralo o všetko, pretože si už nemohlo dovoliť ďalšie zaváhanie. V drese domácich nenastúpil blokár Demčák, ktorý sa zranil v sobotňajšom zápase. Komárno začalo dobre a po ese A. Patúca viedlo 5:2. Prešov však pritlačil na servise, Sopko ulievkou vyrovnal na 6:6 a po útočnej chybe Horníka bolo 10:8 pre hostí. Spartak VKP však blokom A. Patúca vyrovnal na 11:11 a išlo sa odznova. Na druhom technickom timeoute mali navrch hostia a viedli 16:13, domácich však dostal do hry dvomi parádnymi esami Horník a vyrovnal na 16:16. V koncovke sa však presadili hostia a postupne si vybudovali štvorbodový náskok 22:18. Prešov vyhral prvý set 25:21.
      V druhom sete viedol Prešov pri servise Sopka 4:2, ale na druhej strane kontroval esom Horník a vyrovnal na 4:4. Komárno zlepšilo obranu na sieti, na prvom technickom timeoute viedlo 8:6 a po ese kapitána Hollého a bloku Horník 11:7. Prešov však zásluhou Sopkovho servisu náskok rýchlo zmazal a otočil na 13:12. Na druhom technickom timeoute vyhrávali domáci 16:15 a potom po vytlčenom útoku skúseného Demetera získalo brejk - 17:15. Obrat však priviedol Drobňák a dvomi esami za sebou dostal Prešov do vedenia 18:17. V koncovke sa z kontry presadil opäť Drobňák a hostia boli bližšie k zisku setu - 20:18. Komárno sa však nezvdávalo a vyrovnalo na 22:22. Potom však zatlačil servisom Sopko, výborným blokom sa prezentoval Lux a hostia mali setbal za stavu 24:22. Prvý Komárno zásluhou Kišša odvrátilo, ale druhý už nie a Prešov viedol 2:0.
      Komárno sa ešte snažilo o zvrat, vpred ho hnalo aj výborné publikum a domáci v úvode tretieho setu viedli 6:4. Potom však Prešov zabral a postupne si vypracoval náskok 11:7. Hostia išli tvrdo za svojim cieľom a za stavu 9:13 sa ich domáci tréner Oravec snažil zastaviť timeoutom. Na druhom technickom timeoute však viedol Prešov 16:10 a blížil sa k titulu. Koncovka bola jasne v réžii Prešova, ktorý vyhral tretí set 25:14 a tešil sa zaslúžene z titulu.

Daniel Oravec, tréner VKP Komárna: "Prvé dva sety sme hrali volejbal, ale potom sa na chlapoch, ktorí mali zranenia a choroby, že im to nejde a dal som šancu aj lavičke. Myslím, že Prešov vyhral zaslúžene a gratulujem mu k titulu. Pre nás bol maximum už postup do finále extraligy. V tejto sezóne sme získali zlato v Slovenskom pohári, striebro v extralige a sme spokokní. Bola tu skvelá atmosféra, som rád, že sme ľudí naučili chodiť na volejbal a dúfam, že budú chodiť stále vo väčšom množstve."

Ľuboslav Šalata, tréner Prešova: "Na tomto úspechu sme pracovali päť rokov a toto je vrchol nášho snaženia. Korene treba hľadať v minulých sezónach, keď sme to postupne začali stavať na nohy a v tejto sezóne naša snaha vyvrcholila. Pomohol nám príchod skúsených hráčov, ktorí prinieslo do tímu skúsenosť, poriadok, rozvahu a rozhodnosť v koncovkách. Ich prínos do tímu bol veľký. Od začiatku sme boli pasovaní za kandidáta na titul a som rád, že sme to dokázali. V celej sezóne sme podávali dobré výkony, vyhrali sme základnú aj nadstavbovú časť a v celej extralige sme prehrali len dva zápasy. Jediné čo nás mrzí je prehra vo finále Slovenského pohára. Na play off sme sa však veľmi dobre pripravili a odplatili sme Komárnu prehru z finále pohára."
******************************************************************************************

Komárno 18. apríla 2015 (TASR)

3. finále play off extraligy:
Spartak VKP Komárno - VK Mirad PU Prešov 2:3 (-24, 22, -18, 17, -14)
122 minút, rozhodovali: Vaško, Malík, 650 divákov.
/stav série: 0:3/
Komárno: Pělucha 5, Demeter 10, A. Patúc 20, Demčák 3, Hollý 4, Horník 19, libero Ľ. Nemec (Hinduliak 9, M. Patúc 0, Kišš 4). Tréner: D. Oravec.
Prešov: Feňo 4, M. Sopko st. 11, Macko 7, Lux 7, Drobňák 20, Červeň 8, libero T. Lampart (Faron 2, Rajduga 7, Závacký 1, Digaňa 1, Hudák 0). Tréner: Ľ. Šalata.

      Prvý set začali lepšie hostia, ktorí sa dostali do vedenia 6:2, no Komárno vyrovnalo na 12:12 a Prešov si bral time-out. Hra bola v ďalšom priebehu vyrovnaná, no domáci sa prvýkrát dostali do vedenia až za stavu 18:17. Potom otočili z 20:22 na 24:23, no setbal nevyužili a hostia svoj áno. Kľúčom k úspechu pre Komárno v druhom sete bol začiatok. Komárno v ňom viedlo 6:2 a útočne výborne hralo aj v nasledujúcom priebehu. Pri vedení 16:7 sa zdalo, že domáci si set ustrážia, no Prešovčania upravovali na 17:19 z ich pohľadu. Komárno si však set vziať nenechalo a zaslúžene vyrovnalo. V treťom sete najprv Prešov prehrával 1:3, ale potom otočil na 7:2 a neskôr viedol aj 12:7, čím si udržoval komfortný náskok počas celého setu. Domáci len znížili na 16:20, no hostia s prehľadom set vyhrali. Štvrtý set, hoci mali domáci nôž na krku, zvládli bravúrne. V úvode viedli 5:1 a neskôr aj 10:2. Domáci nemali príliš veľa problémov so ziskom setu, pretože hrali sústredene a s minimom chýb. Aj preto viedli 19:11 a všetko sa pripravovalo na piaty set. V ňom Komárno viedlo 3:1, ale hostia otočili na 4:3, potom bol duel vzácne vyrovnaný a mužstvá pridávali bod po bode na oboch stranách. Za stavu 9:9 Spartak VKP unikol na 11:9, no svoju dobrú východiskovú pozíciu si neustrážil a Prešov vyrovnal na 12:12. Bolo aj 13:13, no Prešov zvládol nervóznu koncovku lepšie a využil svoj druhý mečbal a získal mečbal aj vo finálovej sérii.

Daniel Oravec, tréner Spartak VKP Komárno: "Dnešný zápas sme samozrejme chceli vyhrať, prehrávali sme 0:2 v sérii. Chlapci boli dobre pripravení, trošku sme šachovali so zostavou, nakoľko máme určité zranenia a choroby, o ktorých súper ani nevie. A som hrdý na to, že chlapci to odohrali aj so zraneniami. Trošku však poviem aj kriticky, že z našej strany veľké množstvo vlastných chýb nás pripravilo o toto víťazstvo. Keď chceme zajtra uspieť, musíme minimalizovať počet jednoduchých a ľahkých nevynútených chýb a určite bude vyrovnanejší a víťazný zápas."

Ľuboslav Šalata, tréner VK MIRAD PU Prešov: "Obidve mužstvá si uvedomovali, že je to zlomový zápas v sérii. Domáci živili nádej na prípadný zvrat v sérii a my sme vedeli, že ak dosiahneme tretie víťazstvo, tak sa výrazne priblížime k zisku majstrovského titulu. A podľa toho vyzeral aj zápas. Boli dobré pasáže na jednej strane a slabšie na druhej s množstvom chýb a nervozitou, s napätím a drámou v závere. Asi takto sa hrá o majstrovský titul, s nervami a emóciami ako boli dnes, aj keď zápas mohol mať aj vyššiu kvalitu."
*****************************************************************************************

Prešov 12. apríla 2015 (TASR)
2. finále play off extraligy:
VK Mirad PU Prešov - Spartak VKP Komárno 3:1 (22, -21, 18, 14)
95 minút, rozhodovali: Daruľa a Porvazník, 650 divákov.
/na zápasy: 2:0/        
Prešov: Feňo 2, M. Sopko st. 18, Macko 5, Lux 10, Drobňák 16, Červeň 10, libero T. Lampart (Faron 0)
VKP Komárno: Pělucha 4, Hollý 5, A. Patúc 16, Hinduliak 6, Horník 13, Kišš 7, libero Ľ. Nemec (M. Patúc 0, Demeter 4, Demčák 0, Ferencz 0)
Prvý set druhého finálového zápasu bol od začiatku vyrovnaný. Tímy sa ťahali bod po bode až do koncovky. V nej zaúradoval domáci kapitán Sopko, ktorý najskôr esom a potom útokom vypracoval pre svoj tím rozhodujúci náskok 23:20. Prešov si koncovku postrážil a prvý set vyhral 25:22. Výborný výkon podal v úvodnom dejstve domáci smečiar Drobňák.
V druhom sete mali hostia navrch. Dobre prihrávali, v útoku sa darilo najmä Patúcovi a postupne si tím z juhu Slovenska vybojoval päťbodový náskok 18:13. Prešov potom ešte znížil na rozdiel dvoch bodov, ale v koncovke pomohol dvomi blokmi nahrávač a kapitán Komárna Hollý a hostia vyhrali druhé dejstvo 25:21 - 1:1.
Začiatok tretieho dejstva zasa zobrali do svojich rúk domáci, na prvom technickom timeoute viedli 8:4 a neskôr po dvoch esách Sopka už 15:8. Komárno síce znížilo zásluhou Patúcovho útoku z doskoku na 12:15, ale domáci nedovolili drámu. Prešov vyhral tretí set hladko 25:18 a priblížil sa k druhému víťazstvu v sérii.
Pohodu z koncovky tretieho setu si Prešovčania preniesli aj do štvrtého. Výborným servisom dostali súpera pod tlak a od začiatku mali navrch. Ich náskok postupne narástol až na osem bodov a do koncovky išli domáci s vedením 20:12. Záver vyznel z pohľadu domácich exhibične, štvrtý set ukončil blokár Macko a Prešov ho vyhral 25:14.
Ľuboslav Šalata, tréner Prešova: "V prvom sete si Komárno udržiavalo neustále vedenie, ktoré sa nám podarilo v koncovke setu zmazať a uhrali sme ju pre seba. V druhom sete nám v strednej pasáži setu na chvíľu vypadol útok, kde súper odskočil na niekoľkobodový rozdiel a aj keď sme sa snažili set v závere zdramatizovať na obrat to už nestačilo. Zabrali sme v treťom sete, v ktorom sme si od začiatku vytvorili 5-bodové vedenie, ktoré sa nám darilo udržiavať a do konca ho navýšiť. Štvrtý set opäť skvelý začiatok v náš prospech a solídny útočný výkon nás posunul k druhému víťazstvu v sérii."
Daniel Oravec, tréner VKP Komárna: "Po včerajšom druhom a treťom sete, kde sme sa najmä v treťom pripravili o víťazstvo vlastnými chybami, som veril, že v dnešnom zápase zdvihneme hlavy a ukážeme kvalitný volejbal. Bohužiaľ sa nám to podarilo iba v druhom sete. V ostatných setoch to dokázali domáci. V Komárne sa pokúsime hrať tak, aby sme sa vrátili do Prešova."
*******************************************************************************************

Prešov 11. apríla 2015 (TASR)
Extraliga mužov, 1. zápas finále (na 4 víťazstvá):
VK MIRAD PU Prešov - Spartak VKP Komárno 3:0 (20, 21, 26)
/stav série: 1:0/
80 minút, rozhodovali: Malík a Mokrý.

Prešovčania začali prvý finálový duel dobre a pri servise kapitána Sopka si hneď vypracovali trojbodový náskok. Domáci mali na navrch, darilo sa im eliminovať hlavné útočné esá hostí Patúca a Horníka a prvý set vyhrali bez problémov 25:20. V druhom sete vyhrávali hostia z Komárna 18:15, ale Prešov zapol, rýchlo vyrovnal a zvládol aj koncovku. Druhý set vyhrali domáci 25:21 a boli krok od prvého víťazstva. Komárno sa snažilo o zvrat a v koncovke tretieho setu malo k dispozícii dva setbaly za stavu 24:22, ale domáci oba zlikvidovali a napokon vyhrali tretí set 28:26.