Prehra 2:3 s Čínou

Tepic 13. júna 2015 (TASR) - Slovenskí volejbaloví reprezentanti prehrali vo svojom úvodnom zápase G-skupiny Svetovej ligy s Čínou 2:3. Duel v mexickom meste Tepic pritom mali zverenci trénera Flavia Gulinelliho dobre rozbehnutý, keď viedli 2:0, no potrebný tretí set už nevyhrali. V dramatickom tajbrejku ešte vyrovnali z 11:14 na 14:14, ale napokon prehrali 15:17. Do tabuľky si pripísal bod, Čína dva. V noci na nedeľu sa Slováci stretnú s domácim Mexikom (3.30 SELČ)
Slovensko - Čína 2:3 (23, 21, -17, -17, -15)
Slovensko: Masný 3, Bencz 18, Paták 12, Kohút 11, Kašper 10, M. Sopko st. 4, libero Kubš (Ogurčák 3, Palgut 1, A. Patúc 0, Horník 0)
Čína: Dai 14, Z. Zhang 12, Song 12, Geng 8, Li 5, Ji 3, liberá Tong a Ke (C. Zhang 14, Jiao 1, Yuan 2, Rao 0)

Slováci začali perfektne a v úvode predviedli blokársky koncert. Vďaka tomu si vypracovali trojbodový náskok 10:7. Číňania pritlačili na servise a otočili skóre na 15:14 vo svoj prospech. Na druhej strane však kvalitným servisom kontroval Sopko, z čoho ťažil Bencz a prevážil misky váh opäť na slovenskú stranu - 17:15. Set dospel do vyrovnanej koncovky, v ktorej napokon uspeli Slováci. Dôležitý brejk získali pri servise striedajúceho Ogurčáka, po ktorom sa blokom blysol kapitán Masný a bolo 23:21. Náskok si Slováci už udržali a vyhrali prvý set 25:23.
V druhom sete búšil do servisu Sopko a bolo 3:0 pre Slovákov. Čínski hráči sa však rýchlo otriasli a vyrovnali na 9:9. Celý set bol veľmi vyrovnaný, oba tímy dobre stratovali a nikto si nevypracoval väčší náskok. Tesne pred koncovkou pomohol znovu servisom Sopko a Slováci sa dostali do vedenia 18:16. Záver setu zvládli bez problémov, posledné slovo mal Bencz a po víťazstve 25:21 bolo 2:0 na sety.
Slováci nezachytili úvod tretieho setu, čo sa im napokon aj vypomstilo. Čína viedla 6:2, 11:7 a veľkým tlakom nútila Slovákov k chybám. V priebehu setu sa slovenskí volejbalisti nechytili a prehrali ho 17:25.
Podobný priebeh mal aj štvrtý set. Slovákom sa nič nedarilo, robili množstvo chýb a súper výrazne dvihol kvalitu svojej hry. Náskok ázijského tímu hrozivo narastal a bolo jasné, že rozhodne tajbrejk. Štvrtý set vyhrala Čína tiež 25:17.
V tajbrejku sa Slováci po dobrom servise Kašpera a útoku Patáka dostali do vedenia 4:2. Keď na 7:5 upravil Kohút, zdalo sa, že sú na dobrej ceste. Po zmene strán však mali navrch Číňania, ktorí v koncovke viedli už 14:11. Slováci sa nevzdali, blokom pomohol striedajúci Palgut, servisom Patúc a podarilo sa vyrovnať na 14:14. Piaty mečbal však napokon ázijský tím využil a dokonal obrat z 0:2 na 3:2.

Flavio Gulinelli, tréner Slovenska: "Začali sme dobre. Hrali sme to, čo sme chceli a čo sme mali natrénované. V prvých dvoch setoch sme boli efektívni, ale napokon nás chyby stáli celý zápas. Nechcem znižovať víťazstvo Číny, ale myslím že sme sa zdolali sami. Najmä v štvrtom sete sme vyprodukovali veľké množstvo chýb v útoku, čo by sa nemalo stávať. Pritom súper nehral nič extra. V piatom sete sme sa dostali späť do hry a zo začiatku sme mali navrch. V závere sme ešte dotiahli na 14:14, ale nestačilo to. Musíme ešte veľa pracovať na hernom systéme. Bola to pre nás dobrá lekcia, v druhom zápase s Mexikom musíme udržať vysokú úroveň hry počas celého zápasu."
Michal Masný, kapitán Slovenska: "Prvé dva sety sme hrali naozaj dobre. Prihrávali sme, nerobili sme chyby a vyzeralo to veľmi dobre. Od tretieho setu sme začali robiť strašne veľa chýb aj z ľahkých lôpt, kazili sme veľa servisov a to bol dôvod, prečo sme ďalšie dva sety prehrali. Musíme sa naučiť hrať aj v situáciách, keď nám niečo nevychádza, keď prehrávame o dva-tri body, lebo pokiaľ sme viedli, tak to išlo bez problémov, ale keď sme sa dostali do bodového manka, akoby sme strácali sebadôveru a potom sa hrá ťažko. Dúfam, že zajtra budeme hrať minimálne tak dobre ako prvé dva sety."
František Ogurčák, smečiar Slovenska: "Nemyslím si, že súper bol lepší. Za stavu 2:0 sme poľavili, čo je žiaľ pre nás typické. Na tretí sme mali nastúpiť tak, aby sme im dali pocítiť, že nemajú šancu. To sa žiaľ nestalo a nebolo to prvýkrát. Asi je to v hlavách, pretože sme za stavu 0:3 v treťom sete začali panikáriť, pritom taký stav sa dá vo volejbale za sekundu zmeniť."
Martin Sopko st., smečiar Slovenska: "Dva sety boli dobré, ale potom sme zhoršili prihrávku, Mišo Masný musel nahrávať z ťažkých pozícií a išli sme proti dobrému bloku. Odtiahli nás od siete, zle sme si to prihrali a od toho sa odvíjal náš negatívny útok. Od tretieho setu sme navyše začali kopiť zbytočné chyby, ktoré nás zrážali. Bol to prvý zápas, prehrali sme po boji, možno sa mierne prejavila aj nervozita po dvoch vyhratých setoch."