Matchpoint Postrehy - píšete nám Šéf rozhodcov vysvetľuje

Šéf rozhodcov vysvetľuje

10.10.2015 - Na ME v treťom sete zápasu (stav na sety 1:1) Slovensko - Srbsko pri setbole 28:27 vytočil systém Challenge (žiadosť o videoverifikáciu sporných situácií - známy hlavne z tenisu) mnoho divákov.
Vyhratý set po útoku Srbov do autu 29:27 otočila elektronika, riadená poľským vieorozhodcom Dudekom na 28:28, bum, bum a 28:30 pre Srbov. Namiesto vedenia 2:1, stav 1:2 ... Bolo to tak nejasné, že o teči vie z celej Európy iba zopár prstov na ruke jedného z dvojice hráčov Kohút, Michalovič, alebo len jedného z nich. Na obrazovke boli iba prsty Michaloviča.

Mnohí diváci zrejme nemajú jasno, požiadali sme šéfa slovenských rozhodcov Igora Porvazníka o objasnenie "moderných vecí".
1.) Challenge nie je v pravidlách, vydávajú sa k nemu špeciálne inštrukcie pred každým podujatím
2.) nemá so systémom veľa skúseností, ale pokúsim sa objasniť na základe oficiálnych inštrukcií
3.) Tréner má právo požiadať o "Challenge" oficiálnym znamením - palcom a ukazovákom ukáže písmeno C, alebo na ME je to napr. prostredníctvom tabletu.
Žiadať o toto overenie môže iba tréner, ktorého družstvo prehralo rozohru a musí tak učiniť do 5 sekúnd po ukončení rozohrávky.
Tréenr musí jasne špecifikovať, čo presne chce verifikovať (teč, dopad lopty, dotyk anténky, dotky siete, prešľap...)
Družstvo má právo na dve neúspešné žiadosti v jednom sete.
Prvý rozhodca má právo si sám vyžiadať videoverifikáciu v koncovke setu, resp. zápasu, pokiaľ si nie je istý pri rozhodovaní a toto rozhodnutie by mohlo mať vplyv na výsledok setu, zápasu, alebo by o výsledku rozhodlo.
Iba operátor pri videu a „videorozhodca“ majú právo vidieť oficiálnu obrazovku.
Videorozhodca pomocou komunikačného systému oznámi svoje zistenie 1. rozhodcovi, na základe ktorého 1. rozhodca rozhodne.
V prípade, že videorozhodca nie je schopný situáciu posúdiť a rozhodnúť, ostáva v platnosti prvé rozhodnutie 1.rozhodcu a družstvu ostáva jeho žiadosť o videoverifikáciu. 1.rozhodca má právo v takomto prípade dať opakovať rozohru - nová lopta.

Zápisy stretnutia A3 a A4 si zakúpte v eshope na volejbal.sk