Matchpoint Postrehy - píšete nám Nudný volejbal potrebuje zmenu - III.

Nudný volejbal potrebuje zmenu - III.

21.12.2015 - Písal som o tejto téme už dva diely.  Prvý a druhý. Máme koniec roka, v ktorom sa hral nový model Svetovej ligy a uskutočnili sa aj ME mužov v Bulharsku a Taliansku s famóznym výsledkov Slovincov.
Nepopieram, že v Sofii - ak bolo plno a mastili balkánci, nuda v hale v publiku nebola. Ale zaujímavé by bolo zistiť, koľko sa počas duelov požralo kebabov, pleskavíc, mekáčov, popcornov, vypilo koly a letného piva. Pohrabal som sa vo výsledkoch iba mužských súťaží SL a ME.

Ženy tiež mali v tomto roku ME a svoju World league, ale dlhodobo vieme, že tri vražedné kombinácie v ženskom volejbale - lordózny zadok s lýtkami, zapletené copy s mihalnicami a krk s nechtami vytvoria ilúziu, že sa na to dá pozerať. Lopta lieta, lieta, lieta, finálne bodové prehodenia cez sieť máme možnosť vidieť aj bágrom, aktérky pištia, v tajme voňajú - no pohodička.
Špičkový mužský volejbal vďaka rigoróznym, bigótnym, paragrafovo zakomplexovaným a zrejme aj značne senilným dedkom vo vrcholných funkciách kadejakých európskych, či svetových organizáciách dostáva poza uši stáol viac a viac. Nuda ako sviňa.
Všetci zainteresovaní držia hubu a krok, inak sa to vysvetliť nedá, a tí rozhodujúci si držia hlavne funkcie, diety, nalietané kiometre a volejbal ide bokom. Viď naši turisti Halanda a Singer. Čo by sa týmto dvom mocipánom stalo, keby sme na Slovensku hrali po svojom. Nič. Lenže zmenou by sa vytisli z radu a to by sa bralo ako oportunizmus, zodvihol by sa prst a korýtka by sa zatriasli.
Samozrejme každý má právo na názor, že volejbal je mimoriadne dramatický, dynamický. Je to vec pohľadu. Tu je pohľad cez fakty.

Svetová liga spoločne s ME mužov 2016.
Odohraté sety: 790
Naozaj je veľmi dôležité hodnotiť sety extra. Každý je iná rozprávka. Každý má svoj dej a ucelený príbeh.
Sety, v ktorých je rozdiel viac ako dva body: 570 = 72,1 % - takmer tri štvrtiny !!!
Sety ktorí skončia 25:23, resp. 15:13 117 = 14,8 %
Sety, ktoré skončia cez 26, ale neprekročia 30, resp. piaty set od 16:14 po 20:18. Týchto setov bolo 91 = 11,5%
Sety cez 30, resp. piaty set cez 20 12 (slovom DVANÁSŤ) setov za celý rok = 1,5 %
Znamená to, že dramatické koncovky sa hrajú raz za štyri sety.
Každý špičkový team, všetci tréneri by radi vyhrali 3:0. Aj prekliate bodovanie 3 - 2 - 1 ich k tomu núti. Zostavy sa postupne vyvinuli na 6+1 a 5 unudených podržtašiek. Tí výborní túžia zbiť súpera pod 20, tréner Rezende z Brazílie má určite orgazmus, keď Rusom naloží pod 15. Nuda ako sviňa.
Z istého pohľadu by sa to masakrovanie súpera mohlo páčiť. Raz za čas. Nechce ale divák v hale náhodou aj drámu? 5 setov? Sedieť a baviť sa cez dve hodiny?

Tomuto športu pomôžu iba dve zmeny - sedem hráčov v poli, alebo diameterálne odlišné  počítanie v sete a zrejme ak počet vyhratých setov s tým súvisiaci. Samozrejme treba byť pripravený aj na to, že nejaká gerfloorová lobby povie, zmenšíme ihrisko a nohsledi z národných federácií to odhlasujú. ... lebo budú provízie z prerábok kurtov.

Ivan Husár