Matchpoint Postrehy - píšete nám Mužské semifinále

Mužské semifinále

11.2.2017 - Komárno po príchode trénera Palguta namiesto trénera Oravca postupne stúpa. Dokázalo vo 1/4 finále vyradiť Košice, na ktoré zrejme narazí aj v play off extraligy. Pomaly stabilizuje zostavu. Nejasnosť je už len jedna. Hrušík alebo Halanda. Obaja si nepotykali s prihrávkou podania, takže raz hrá jeden, raz druhý. Korektor Iljič má rezervy. Alebo možno už nemá.  
Rozbeh tretieho - posledného setu zaspal Nitran Kubš, ale inak bola Nitra stále o krok pred súperom. Ak sa náhodou chceli "Maďari" rozbehnúť, Ludha ich chúťky na zvrat nad sieťou zastavil.

VKP Nitra robí málo chýb a to je rozhodujúce. Ak ich nerobia ostatní, tak nahrážkou je naivita. A to nestačí. V hre Nitry veci fungujú, fazóna a idea hry má jasný rukopis trénera Kardoša. Ak vydrží zdravie a disciplína, s oboma faktromi nemajú súperi nič spoločné, bude double.

Druhé predstavenie šípilo oveľa vyrovnanejší duel. Aj keď to spočiatku vyzeralo na jednoznačné víťazstvo pre Prešov, postupne nastupoval a prezentoval sa výbornou hrou Andrej Patúc. Bolo by zaujímavé vedieť, kto rozhodne o tom, že do prvého setu hviezda nenastúpi. Tréner Nemec? Manažér Patúc? Nahrávač Strugar?  
Prvý korektor Prešova je Marcel Lux (svetlo). Komu sa podarí svetlo zatieniť, ten si s Prešovom dokáže poradiť. Naposledy sa to v lige VKP Nitre nepodarilo. Dal im 30 bodov a  Prešov pripravil súperovi prvú prehru v súťaži.
Prievidza ho síce neprikryla, ale občas donútili podaním, skôr tragickou prihrávkou hrať v útoku bez Luxa. Štvrý set sa Prešovu (Halajovi) úplne rozpadol. Tréner Vlk v poslednú možnú chvíľu stiahol opory Sopka, Červeňa a Luxa z ihriska. Bolo rozhodnuté, prví dvaja nabrali kyslík a toto stačilo na jasný piaty set. Prievidza je celkom dobre pozliepaná kapela, ale zatiaľ je to len jazz.

Na záver: Voľakedy dávno mali rozhodcovia na letných turnajoch nepísané pravidlo - kto "spôsobí" tretí (piaty) set, platí večer fľašu.
Môj priateľ Igor Porvazník, emeritný predseda komisie rozhodcov, ma viackrát ubezpečoval, že to dávno neplatí. Igor tento zápas bezchybne rozhodoval ako hlavný rozhodca spoločne s Ďurim Mokrým a bol som riadne prekvapený, keď po zakončení setbolu na 2:2 v druhom semifinále Slovenského pohára sa na tribúne postavia traja rozhodcovia, freneticky tlieskajú a rukami smerujúcim k empiru znázorňujú litrík nápoja.
Aby sa komédia znásobila, rovnaké gestá smeruje už k žrebujúcim rozhodcom aj súťažný riaditeľ SVF Lubeno S. Videl, že vidím a aj sa patrične (každý máme inú mieru patričnosti) hanbil.
Nerád by som si o súčasnom zbore rozhodcov myslel, že je to zberba vagabundov spred dvadsiatich rokov, ale každopádne si myslím, že tieto gestikulácie by si na pôde zápasov CEV chlapci nedovolili a že hoci si to možno nikto iný v hale nevšimol, potvrdzuje to môj starodávny spor s rozhodcami. Zatiaľ čo my s hráčmi ideme do tvrdej práce, oni majú zo semifinále významnej súťaže pohodový mejdan, ktorí si navyše, okrem toho jedného (dvoch, troch litríkov) neplatia.

Ivan Husár