Matchpoint Postrehy - píšete nám Hlásateľ so zrakom sokola

Hlásateľ so zrakom sokola

5.3.2018 - Bol som si s kolegom Fredom v sobotu pozrieť odvetu štvrťfinálového boja o titul na Myjavu. V prvom stretnutí 1/4 finále v Prešove hrala Myjava vraj dobre, síce hladko prehrala, ale duel sľuboval mastenicu. Na Myjave skapal prvoligový futbal, tak ma zaujímala aj skutočnosť, koľko ľudí si to namieri do haly na volejbal. 30 minút pred začiatkom ani kus, ale nakoniec bola návšteva celkom slušná. Volejbal vezmem tentoraz len okrajovo, iba skonštatujem, že mladé družstvo Myjavy hralo veľmi dobre, rukopis tvrdej práce tréenra Šalatu je zrejmý. Myjava viedla 2:0 a 23:20, mohla vyhrať a vrátiť sériu do Prešova.

Prešov dobre nehral, starci Feňo, Červeň a Sopko ale zápas nakoniec otočili.
Čo ma však zaujalo, bol hlásateľ domácich. To že komentuje ruku smečiara, montuje sa do taktiky nahrávača domácich, to je vec domáceho trénera. To že mu šesť rokov (odkedy ho vnímam) vadí každé pokazené podanie domácich a nabáda starého Zemana, aby to naučil mladého Zemana, to už je parketa aj pre domáceho manažéra Petruchu.
Ako oficiálny člen zápasu má hlásateľ (v tomto prípade Zdenko Šimo) svoje INFORMAČNÉ práva a povinnosti, tie si plnil počas celého zápasu vzorne. Má pekný zvonivý hlas, veciam, ktoré spadajú do jeho kompetencie ovláda vzorne. Vo funkcii oficiálneho spíkra stretnutia ale nemá absolútne žiadne právo od stolíka nahlas na mikrofón kecať do rozhodnutí rozhodcov. Počas zápasu tak spravil viackrát, samozrejme vždy, ak sa mu nepáčilo rozhodnutie pískačov, ktoré bolo v neprospech domácich. Vrchol však dosiahol v piatom sete. Pri stave 4:5 útočil Hudák proti trojbloku, kam spadla lopta si z tribúny netrúfam jednoznačne povedať, povedzme že bol tesný aut. Z mojej "výhodnej" pozície nemôžem v žiadnom prípade povedať, či útok tečoval blok. Druhý rozhodca Sarka teč signalizoval, prvý rozhodca signalizáciu akceptoval. 4:6. Tréner Šalata, ktorý stojí v oveľa výhodnejšej pozícii, ako druhý rozhodca, vášnivo protestoval. Všetci traja hráči z bloku Ihnát, Tarabus, Valo zúrili. Jeden menej, dvaja viac. Normálne. Olej do tajbrejkového ohňa ale prilieval hlásateľ a to normálne nie je. Trepal niečo o práve rozhodcov dať novú loptu, klincoval spornú situáciu vetou, že všetci prítomní diváci v hale videli, že teč určite nebol. Spôsobil, že tréner Šalata si vzal "splašený oddychový čas", ktorý mu neskôr veľmi chýbal a kým sa domáci skľudnili, Prešov tento brejk využil. Hlásateľ pomohol Prešovu vyhrať a ukončiť sériu. 4:6, 5:8, 7:10, 8:15, finito.

Pozn.: karty žiadne nepadli, takže asi aj modrí majú za ušami. To je všetko súčasť hry, ale spíker má byť každopádne v týchto chvíľach ticho a mimo hru. To sa na rozdiel od futbalu smie.

Ivan Husár z Kopaníc