Reprezentácia Aktuality

Aktuality

Humbuk skončil. Kardoš potvrdený

Mediálny humbuk o písaní, nepísaní, prezradení, neprezradení, profesionalite, neprofesionalite skončil. Kardoš je potvrdený.

Bratislava 5. decembra 2019 (TASR) - Marek Kardoš bude nový tréner slovenskej volejbalovej reprezentácie mužov. Vo funkcii nahradí Andreja Kravárika. Kormidelníkom reprezentačného družstva žien bude naďalej Talian Marco Fenoglio. Čítať celý článok

   

Generálka s Fínkami 3:1

Bratislava 20. augusta (TASR) - Slovenské volejbalové reprezentantky zvíťazili v utorok v Bratislave v generálke na ME nad Fínskom 3:1. Zverenky trénera Marca Fenoglia odohrali proti severankám celkovo tri duely. V nedeľu im v Nitre podľahli 1:3, o deň neskôr im prehru v nitrianskej športovej hale rovnakým výsledkom vrátili. V príprave odohrali Slovenky celkovo 11 zápasov, v ktorých si pripísali päť triumfov.
Do domáceho šampionátu vstúpia slovenské volejbalistky na bratislavskom ZŠ Ondreja Nepelu v piatok 23. augusta o 20.00 h zápasom proti Španielkam. V D-skupine a boji o osemfinále ich neskôr čakajú Švajčiarky, Bielorusky, Nemky a topfavoritky z Ruska.
utorok
Slovensko - Fínsko 3:1 (-17, 11, 14, 20)
zápas trval 82 minút, rozhodovali: Kováč a Moravčík (obaja SR), hralo sa bez divákov
Slovensko: Palgutová 8, Hudecová 14, Herelová 4, Koseková 5, Radosová 12, Hrončeková 9, libero Španková (Kijaková 9, Pencová 4, Kostelanská 0). Tréner: M. Fenoglio.
Fínsko: Bjerregaardová-Madsenová 7, Alanková 2, Kokkonenová 10, Laakkonenová 6, Korhonenová 14, Esková 11, libero Koskelová (Czakanová 1, Riikiläová 0, Karhuová 1, Kosonenová 3, Kylmäahová 0, Pihlajamäkiová 0). Tréner: T. Kangasniemi.
Prvý bod v zápase si na konto pripísali Fínky, ktorým patril aj celý prvý set. Severanky za stavu 2:1 šesťbodovou šnúrou získali rozhodujúci náskok a set postupne doviedli do víťazného konca. Triumfovali v ňom 25:17.
V druhom sete sa od začiatku hralo pod taktovkou Sloveniek. Zverenky Marca Fenoglia zlepšili najmä bloky a dostali sa do vedenia 10:4. Náskok si neustále udržiavali, po ďalšom vydarenom útoku viedli už 18:10. Fínky potom získali už len jeden bod, Slovenky v druhom sete triumfovali 25:11.
Aj v treťom sete vyšiel Slovenkám úvod, po šnúre štyroch bodov viedli 4:0. Svoj náskok neustále zvyšovali, Fínky reagovali prestriedaním, ale po ďalšom zakončenom útoku Hudecovej bol stav 15:5. Fenogliove zverenky pokračovali v zlepšenej hre a napokon tretí set získali v pomere 25:14.
Vo štvrtom sete opäť Slovenky od úvodu režírovali dianie na palubovke, viedli 3:0, no Fínky dokázali vyrovnať. Potom však domáce reprezentantky získali osem lôpt po sebe a dostali sa do vedenia 11:3. Hosťujúce hráčky sa od tohto momentu zlepšili, dotiahli sa na rozdiel dvoch bodov 12:10, ale Slovenky si už piate víťazstvo v príprave pred ME nenechali vziať a vo štvrtom sete zvíťazili 25:20.
Barbora Koseková, kapitánka SR: "V prvom sete sme robili veľmi veľa chýb, čo je škoda, lebo vyhrať 3:0 by bolo lepšie. Ale mám z toho dobrý pocit. Ak budeme hrať takto, tak potom môžeme na ME niečo dosiahnuť."
Veronika Hrončeková, blokárka SR: "Okrem prvého setu sme spokojné. Prvý set bol kŕčovitý, asi aj z toho, že sme boli ohúrené z toho, čo sa tu dialo. Ale potom sme sa skoncentrovali, súpera sme zatlačili a dobre sme sa naladili na šampionát."

Nitra 19. augusta 2019 (TASR) - V pondelok dostala v stretnutí príležitosť aj talentovaná blokárka Simona Cigániková, ktorá sa počas ostatných dní zapojila do prípravy pre mierne zdravotné komplikácie Jaroslavy Pencovej. Skúsenej dlhoročnej líderke reprezentácie však domáci šampionát napokon neujde a v záverečnej nominácii nebude chýbať. "Simona počas záverečných dní prípravy do družstva výborne zapadla. K celej záležitosti pristúpila veľmi profesionálne, čo nás veľmi teší a ďakujeme jej za to. Takto si predstavujeme prístup mladej hráčky, ktorá si váži reprezentáciu," povedal športový riaditeľ SVF Marek Rojko.

pondelok

Slovensko - Fínsko 3:1 (-22, 16, 23, 22)
Slovensko: Kijaková 17, Kostelanská 16, Szabóová 4, Ovečková 3, Hudecová 18, Pencová 13, liberá Jančová a Španková (Cigániková 1, K. Fričová 1)
Fínsko: Kylmäahová 2, Riikiläová 1, Czakanová 11, Korhonenová 25, Esková 10, Pihlajamäkiová 4, libero Sievänenová (Kokkonenová 5, Alanková 2, Kosonenová 3, Karhuová 2)

Marco Fenoglio, tréner SR: "Dnes som spokojný, zvlášť preto, že sme nastúpili s inou základnou zostavou než včera. Som rád, že na majstrovstvá Európy ideme s družstvom štrnástich pripravených hráčok, to je pre tím veľmi dôležité. Dnes sme hrali dobre, dievčatá bojovali, odovzdali sto percent a som s nimi spokojný. Odviedli naozaj dobrý výkon."

Čítať celý článok
   

Show must go on

Bratislava 14. augusta 2019 (TASR) - Slovenskí organizátori ME vo volejbale žien pripravili pre návštevníkov bratislavskej D-skupiny niekoľko lahôdok. Počas zápasov na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu sa budú môcť fanúšikovia zabávať vďaka špičkovým odborníkom a na svoje si prídu aj vďaka audiovizuálnym technológiám. Riaditeľ turnaja Tomáš Singer prezradil pre TASR aj informácie o fanzóne, ktorá bude vo vnútri haly.
ME tento rok organizujú štyri krajiny, okrem Slovenska sa kontinentálny šampionát od 23. augusta do 8. septembra uskutoční v Turecku, Poľsku a Maďarsku. Každá krajina hostí okrem zápasov v skupinách aj dva osemfinálové duely. Štvrťfinále odohrajú v Turecku a Poľsku, semifinále a zápasy o medaily v Ankare. Keďže Slovensko organizuje volejbalové ME žien premiérovo, prichystalo viacero noviniek. "Takýto veľký šampionát sme ešte nerobili, no máme obrovské skúsenosti s organizáciou takýchto podujatí vo svete. Prvá novinka je, že sme zložili veľmi silný entertainment tím, ktorý sa bude starať o zábavu divákov. Prvý je športový spíker Slavo Jurko, ktorý je bývalý volejbalista a o má k tomu športu bližšie. Angažovali sme veľmi silnú dvojicu zabávačov, sú nimi Florian Rudig a DJ Stari. Obaja už jedenásť rokov pracujú po celom svete na rôznych podujatiach. Majú za sebou olympijské hry, MS v plážovom volejbale, ME v hádzanej, Formulu 1, či finále Ligy majstrov. Mohol by som hovoriť ešte veľmi dlho o tom, čo majú za sebou," prezradil Singer.
Počas prestávok, pred zápasmi, ale aj počas nich, bude v permanencii aj informačná kocka, aj tú zverili organizátori do rúk špičkovým odborníkom. "Máme absolútnu svetovú špičku z hľadiska audiovizuálnej technológie, je to spoločnosť Kvant. Sú to šikovní Slováci, ktorí robia obrovskú šou po celom svete. Nebudú sa podieľať len na šou počas otváracieho ceremoniálu, ale počas celých ME. Bude to pastva pre oči," dodal Singer.
Pri zostavovaní plánov však museli Slováci dbať aj na kritériá Európskej volejbalovej federácie (CEV) a keďže ME sa konajú v štyroch štátoch, za sebou majú nespočetne veľa debát. "Od CEV máme špeciálny operačný manuál, podľa ktorého postupujeme. Tým, že ME organizujú štyri krajiny, mali sme spolu veľa mítingov. Vždy sa konal v jednej hostiteľských krajín, máme za sebou asi osem stretnutí. Za sebou máme množstvo videokonferencií. Chceme zorganizovať unikátny šampionát a preto musí byť všetko nastavené podľa spoločných parametrov. O zábavu sa každý stará sám, to ide každý vlastnou cestou. Ale športové veci musia sedieť. My začíname 18. augusta v hale Ondreja Nepelu, teda päť dní pred začiatkom ME. V priebehu 48 hodín sa hala premení na krásny volejbalový stánok."
Pred začiatkom šampionátu sa v hale uskutoční aj niekoľko ostrých skúšok. "Myslíme na to. Našim volejbalistkám chceme pripraviť naozaj domáce podmienky. Budú mať zápas za zatvorenými dverami, kde si všetko vyskúšame a budeme mať aj generálku, kde si vyskúšame kamerové systémy a veľa ďalších technológií. Myslím tým zapisovanie skóre a podobné veci," povedal Singer.
Špeciálna bude aj fanzóna. Nebude však umiestnená v meste či v blízkosti štadióna, ale priamo v hale. Organizátori tak chcú udržať divákov pod jednou strechou. "Rozhodli sme sa, že ju umiestnime do vnútra štadióna, aby sme udržali fanúšikov vnútri. Môžu sa tam občerstviť, budú tam rôzne stánky, diváci sa budú môcť odfotiť s trofejou pre víťaza ME. Na svoje si prídu aj deti, urobili sme naozaj veľa dobrej práce," uzavrel pre TASR Singer.

   

Postupujúce mužské tímy na OH v Tokiu

4.8.2019
Začalo kvalifikačné sito pre zisk miestenky na OH v Tokiu (2020).
Z prvých kvalifikačných turnajov sa prebojovali víťazi skupín - muži: USA, Poľsko, Argentína, Rusko. 

- ženy: Čína, Taliansko, Rusko, Brazília, USA, Rusko, Brazília, Taliansko

Systém kvalifikácie na OH 2020

   

Muži v príprave s Čechmi 1:1

Jablonec 10. augusta 2019 (TASR) - Slovenskí volejbaloví reprezentanti vo svojom druhom prípravnom stretnutí pred blížiacim sa septembrovým európskym šampionátom neuspeli. V sobotu podvečer v Jablonci nad Nisou podľahli zverenci Andreja Kravárika domácim Čechom 1:3. V skrátenom dodatkovom sete Slováci zvíťazili 17:15. V piatok v prvom meraní síl triumfovali hostia 3:2.
Slováci v sobotu začali dobre, pred koncovkou úvodného setu otočili z 15:16 na 21:17 a set vyhrali na 22 bodov. Druhá časť od úvodu patrila Čechom, vo vyrovnanej tretej viedli Slováci v úvode 8:5 a neskôr 18:17, ale domáci otočili na 21:18 vo svoj prospech a ujali sa vedenia 2:1 na sety. Česi napokon zvládli aj koncovku štvrtého dejstva (25:21) a tešili sa z víťazstva. Štatistika es (3:3) aj blokov (8:8) bola v tomto stretnutí vzácne vyrovnaná. Slováci ešte pridali víťazný skrátený dodatkový set (17:15)

Medzištátny prípravný zápas mužov - sobota:
Česko - SLOVENSKO 3:1 (-22, 15, 22, 21) - dodatkový set 15:17
Zápas trval 89 minút
Česko: Janouch 1, D. Džavoronok 7, Sedláček 6, Finger 19, A. Bartoš 13, Patočka 3, liberá Moník a Kunc (Hadrava 1, P. Bartoš 0, Sobotka 5, Janků 6, Pražák 3, Zmrhal 5). Tréner: M. Nekola.
SR: Krajčovič 6, Zaťko 2, Paták 4, Ondrovič 8, Michalovič 8, Kriško 9, libero Kubš (Ihnát 3, Lux 4, Gavenda 8, F. Palgut 1, J. Kováč 1, Mačuha 1, Firkaľ 0). Tréner: A. Kravárik.
Zostava SR v dodatkovom sete: J. Kováč 0, F. Palgut 0, Lux 3, Mačuha 2, Gavenda 3, Ihnát 3, libero Kubš.

Jablonec 9. augusta 2019 - Slovenskí volejbalisti zdolali v piatkovom prípravnom stretnutí v českom Jablonci domácich Čechov 3:2. Pre Slovákov to je prvé víťazstvo nad západnými susedmi od septembra 2015, keď ich zdolali 3:1 v príprave v Liberci. Odveta je na programe v sobotu o 17.00 h tiež v Jablonci.
Česko - Slovensko 2:3 (-22, 18, 23, -23, -20)
Česko: Janouch 3, D. Džavoronok 13, Zajíček 7, Hadrava 19, Galabov 7, Patočka 5, liberá Moník a Kunc (Finger 11, P. Bartoš 2, A. Bartoš 6, Sobotka 3, Zmrhal 7, Pražák 1). Tréner: M. Nekola.
Slovensko: Krajčovič 16, Zaťko 1, Paták 7, Ondrovič 5, Michalovič 16, Kriško 18, liberovia Kubš a Ihnát (Gavenda 11, P. Porubský 2, Lux 6, Firkaľ 7, J. Kováč 1, Mačuha 0). Tréner: A. Kravárik.

Slováci získali prvý set (25:22), druhý však patril Čechom a tretí pre seba uchmatli v koncovke, v ktorej slovenskí volejbalisti znížili z 19:23 na 23:24, ale vyrovnať už nestihli. Vo štvrtej časti viedli Slováci 17:10 aj 23:19, Česi z manka skresali (24:23), ale Slováci koncovku zvládli.
Tajbrejk ponúkol veľkú volejbalovú bitku - slovenskí hráči viedli 11:8, Česi vyrovnali, ale k prvým trom jednotlivým mečbalom sa dostali Slováci, nedokázali ich však využiť (16:16). Následne mali tri možnosti na ukončenie súboja domáci, ale rovnako nepochodili (19:19). Potom sa opäť do výhody dostali Slováci a celkovo piaty mečbal zužitkovali - 22:20.

Andrej Kravárik, tréner SR: "Víťazstvo 3:2 v prvom prípravnom zápase teší. Z našej strany sa objavilo po taktickej stránke niekoľko chýb, ktoré by sme nemali robiť, aj keď sme po ťažkej príprave. Na druhej strane je o to víťazstvo cennejšie. V mnohých veciach sme sa už posunuli ďalej. Základná zostava odohrala prvé tri sety, postupne sa zapojili takmer všetci hráči. Teší ma, že sme si poradili aj s ťažkým podaním súpera. Česi boli lepší v zvládnutí ťažkých situácií, vďaka tomu vyhrali tretí set, v ktorom sme inak v herných činnostiach dominovali. Vo všeobecnosti som spokojný, najmä s nasadením, to isté očakávam aj v druhom zápase."
Tomáš Kriško, smečiar a kapitán SR: "Som rád, že sme vyhrali v prvom prípravnom stretnutí pred Európou. Po taktickej a technickej stránke sme zatiaľ veľa nenatrénovali, takže triumf teší o to viac a nad bratmi Čechmi dvojnásobne. Zahrali si takmer všetci, ukázalo sa, kde ešte máme slabiny a na čom treba pracovať, ale môžeme to hodnotiť pozitívne. Chalani nič neodflákli, snažili sa a aj vďaka tomu sme dosiahli takýto výsledok."
Šimon Krajčovič, blokár SR: "Sme po ťažkej fyzickej príprave a herne to vyzeralo celkom slušne, aj keď, samozrejme, sú tam ešte nedostatky. Dúfam, že sa ďalej budeme zlepšovať. Je dobré, že sme si zahrali všetci, celkovo to hodnotíme pozitívne."

   

Prehra v príprave na ME s Maďarkami 2:3

Nitra 3. augusta 2019 (TASR) - Slovenské volejbalové reprezentantky prehrali v sobotnom prípravnom stretnutí pred majstrovstvami Európy s Maďarkami 2:3 (18, 23, -23, -16, -11). Súperky sa im v Nitre odplatili za piatok, keď v úvodnom z dvojice duelov uspeli zverenky Marca Fenoglia 3:1.
Pred zápasom zúžili tréneri nomináciu o dve hráčky na finálnu štrnástku. Na európskom šampionáte v Bratislave sa nepredstavia blokárka Michaela Abrhámová ani univerzálka Karin Šunderlíková. Slovenky budú pokračovať v príprave v Nitre, v stredu večer sa presunú do Bratislavy a vo štvrtok odletia do Belgicka, kde sa v Leuvene predstavia od 9. do 11. augusta v troch prípravných dueloch. 

Slovensko - Maďarsko 2:3 (18, 23, -23, -15, -11) - druhé stretnutie.
100 minút, rozhodovali: Tiršel, Viktoríni-Lisá, 100 divákov
Slovensko: Hudecová 13, Pencová 9, Kijaková 13, Fričová 18, Szabóová 9, Ovečková 5, libero Jančová. Tréner: M. Fenoglio
Maďarsko: Töröková 5, Bodovicsová 9, Miklaiová 11, Dekányová 20, Gymesová 12, Bleicherová 6, libero Tóthová (Tálasová 0, Némethová 11, Bokornéová Liliomová 6). Tréner: J. de Brandt

Čítať celý článok
   

Cesta v hale do Tokia

11.7.2019

Olympijský turnaj v Tokiu (2020) bude hrať 12 tímov. Domáci Japonci, šiesti víťazi skupín a päť víťazov dodatkových kontinentálnych kvalifikácii.
Do úvodných turnajových duelov vstupuje najlepších 24 tímov z rebríčka FIVB k 1.1.2019
A: Brazília, Bulharsko, Egypt a Portoriko
B: USA, Belgicko, Holandsko, J.Kórea
C: Taliansko, Srbsko, Austrália, Kamerun
D: Poľsko, Slovinsko, Francúzsko, Tunis
E: Rusko, Irán, Kuba, Mexiko
F: Kanada, Argentína, Fínsko, Čína

ženy

A: Srbsko, Poľsko, Portoriko, Thajsko
B: Čína, Nemecko, Česká rep., Turecko
C: USA, Argentína, Bulharsko, Kazachstan
D: Brazília, Azerbajdžan, Dominik.rep., Kamerun
E: Rusko, J.Kórea, Kanada, Mexiko
F: Holandsko, Belgicko, Taliansko, Keňa

   

Ženy v príprave na EL v Maďarsku 1:1

Nyíregyháza 18. mája 2019 (TASR) - Slovenské volejbalistky prehrali v sobotu v maďarskej Nyíregyháze prvý z dvojice prípravných zápasov s domácou reprezentáciou 2:3, keď viedli už 2:0 na sety. Oba tímy sa stretnú v nedeľu ešte raz o 11.00 h.
Slovenky sa pripravujú na Zlatú európsku ligu, súťaž odštartujú na budúcu sobotu na Ukrajine. V A-skupine sa stretnú aj so Švédkami a Češkami, domáce duely odohrajú zverenkyne Marca Fenoglia rovnako ako muži v Nitre (1. 6.), Humennom (12. 6.) a Poprade (15. 6.).

Prípravný zápas žien - sobota

Maďarsko - Slovensko 3:2 (-21, -18, 24, 15, 23) - piaty set sa hral do 25

Slovensko: Radosová 6, Hrončeková 2, Pištěláková 15, Kostelanská 8, Herelová 16, B. Koseková 4, liberá Španková a Jančová (Kijaková 3, Ovečková 0, Palgutová 9, Hudecová 6, Szabóová 4, Šunderlíková 2).

Slovenky mali lepší vstup do zápasu a pri podaní Herelovej sa dostali do vedenia 11:6. Kvalitným servisom a obranou dostávali slovenské volejbalistky domáce pod tlak a nútili ich k chybám. Svoj náskok postupne zvýšili na 17:10. Slovenky vyhrali prvý set 25:21.  Aj úvod druhého setu patril slovenským volejbalistkám a za stavu 9:4 donútili domáceho trénera siahnuť k timeoutu. V polovici dejstva viedli Slovenky 16:10, keď sa presadila Pištěláková a neskôr po ese Hrončekovej bolo už 23:16. Druhé dejstvo vyhrali zverenkyne Marca Fenoglia 25:18. Do tretieho setu poslali slovenskí tréneri vymenenú zostavu. Na začiatkudejstva vyhrávali slovenské volejbalistky 5:2 a 6:4. Maďarky otočili na 10:8, ale Slovenky pri podaní Ovečkovej získali sériu bodov a dostali sa do vedenia 13:10. Po šikovnej ulievke Hudecovej bolo 18:14 pre Slovensko a potom Šunderlíková upravila na 19:16. Maďarky však v koncovke vyrovnali na 22:22 a napokon vyhrali set 26:24. Štvrtý set patril Maďarkám, ktoré ho vyhrali hladko 25:15 a rozhodnúť musel piaty set. Ten sa hral netradične do 25 a domáce ho vyhrali 25:23.

nedeľa:

Maďarsko - Slovensko 0:3 (-21, -20, -16) - dodatkový set 18:25

Slovensko: Radosová 6, Hrončeková 11, Pištěláková 14, Kostelanská 7, Szabóová 7, B. Koseková 0, liberá Španková a Jančová (Ovečková 5, Palgutová 2, Hudecová 10, Šunderlíková 11, Kijaková 1). Tréner: M. Fenoglio

   

Slováci v príprave v Estónsku 1:1

Rakvere 17. a 18.mája2019 (TASR) - Slovenskí volejbalisti prehrali v piatkovom prípravnom stretnutí v estónskom Rakvere s domácou reprezentáciou 0:3. Na súpera nestačili ani v dodatkovom sete. Zverenci trénera Andreja Kravárika odohrajú druhý duel s úradujúcimi šampiónmi Zlatej európskej ligy v sobotu o 16.00 h.
Zápasy s Estónskom sú pre Slovákov prípravou na boje v A-skupine Zlatej EL, ktorá sa začne už na budúci víkend. Slovenskí reprezentanti odštartujú svoje účinkovanie v nedeľu 26. mája v Belgicku, potom v stredu nastúpia v Lotyšsku a prvýkrát sa pred domácimi fanúšikmi predstavia v sobotu 1. júna v Nitre proti Turecku. Doma ešte nastúpia v stredu 12. júna proti Lotyšsku a v sobotu 15. júna v Poprade proti Belgicku.
Prípravný zápas mužov - piatok:
Estónsko - Slovensko 3:0 (21, 20, 24) - dodatkový set 25:22

Estónsko: Kollo 10, Aganits 6, Pulk 13, Keel 3, Raadik 11, Treial 8, libero Maar. Tréner: G. Cretu.
Slovensko: Ondrovič 5, Zaťko 1, Gavenda 16, Kyjanica 4, Kriško 12, Lux 5, liberá Kubš a Vitko (J. Kováč 2, Lamanec 1, F. Palgut 0). Tréner: A. Kravárik.

V prvom sete Slováci držali so súperom krok len do jeho polovice. Potom Estónci pridali a vyhrali prvé dejstvo 25:20. Slováci v druhom sete vyrovnali pri servise Luxa z 13:17 na 17:17, ale potom získali estónski volejbalisti štyri body za sebou, vyhrávali 21:17 a to rozhodlo. Druhý set vyhrali domáci 25:21. V treťom sete držali zverenci Andreja Kravárika s domácimi krok až do koncovky. Síce prehrávali 21:23, ale kapitán Kriško esom vyrovnal na 23:23. Estónci však napokon získali koncovku pre seba, tretí set vyhrali 26:24 a celý duel 3:0. V dodatkovom štvrtom sete, v ktorom si reprezentačný debut odkrútil blokár Ján Jendrejčák, vyhrali domáci volejbalisti 25:22.

sobota:

Estónsko - Slovensko 0:3 (-31, -12, -22) - dodatkový set 19:25

Estónsko: Tamme 8, Treial 5, Tammemaa 12, Raadik 8, Aganits 2, Viiber 1, liberá Maar a Kaibald (Kollo 2, Varblane 1, Tammearu 3, Naaber 3, Keel 0)
Slovensko: Pavelka 11, J. Kováč 6, Gavenda 13, Kriško 7, Ondrovič 10, Zaťko 6, libero Kubš (F. Palgut 0, Lamanec 2, Firkaľ 0, Lux 5).

Slováci mali dobrý vstup (9:5), ale Estónci vyrovnali (15:15) a pred koncovkou viedli 23:19. Kapitán Kriško však potiahol na servise a Slováci zmazali manko (24:24). V dramatickom závere mali najskôr dva setbaly domáci, potom dva Slováci a jeden opäť Estónci, ale bez úspechu (28:28). Následne Kravárikovi zverenci dostali ďalšie štyri príležitosti, využili celkovo šiesty setbal (33:31).
V druhej časti slovenský tím predviedol uragán - po dobrom začiatku (6:1) Pavelka esom zvýšil na 13:5, o chvíľu bol náskok desaťbodový (16:6) a debutant Pavelka napokon esom jednoznačný set aj ukončil - 25:12. Do tretieho setu poslal tréner Kravárik na smečiarsky post Luxa namiesto Kriška. Úvod vyšiel lepšie domácim (10:5), ale Lux bodmi prispel k obratu (13:12). Slováci dobre útočili a v závere získal brejk - 21:19. O chvíľu sa dostali k trom mečbalom a prvý na príjme využil Gavenda - 25:22.

   

Žreb ME 2019 žien - dobrá skupina

Istanbul 23. januára 2019 (TASR) - Slovenské volejbalové reprezentantky budú hrať na ME 2019 v základnej D-skupine v Bratislave proti Rusku, Nemecku, Bielorusku, Španielsku a Švajčiarsku. Rozhodol o tom stredajší žreb v tureckom Istanbule. Kontinentálny šampionát sa od 23. augusta do 8. septembra uskutoční v Turecku, Poľsku, Maďarsku a prvýkrát v histórii aj na Slovensku.
ME sa premiérovo uskutočnia v štyroch krajinách a po prvý raz s 24 účastníkmi. Počas žrebu vznikli štyri šesťčlenné skupiny. Slovenky, ktoré sa na ME predstavia po desiatich rokoch a celkovo po štvrtý raz (2003, 2007, 2009, 2019), sú hostiteľkami D-skupiny. Turkyne budú bojovať v "áčku", Poľky v "béčku" a Maďarky v "céčku". Krajiny rozdelili do košov podľa európskeho rebríčka, ktorý bol aktuálny pred štartom kvalifikácie. V 1. koši bolo Srbsko, Rusko, Taliansko a Holandsko, v 2. koši Nemecko, Belgicko, Bulharsko a Chorvátsko a v 3. koši Bielorusko, Ukrajina, Azerbajdžan a Francúzsko. Vo výkonnostne nižších košoch boli Rumunsko, Španielsko, Fínsko a Portugalsko (4. kôš), resp. Švajčiarsko, Slovinsko, Grécko a Estónsko (5. kôš).
Šampionát odohrajú v štyroch mestách: Ankare, Lodži, Budapešti a Bratislave. V šesťčlenných skupinách absolvuje každé družstvo päť súbojov, štyria najlepší z každej skupiny postúpia do osemfinále, ktorým sa začne vyraďovacia fáza. Každá krajina hostí dva osemfinálové zápasy, štvrťfinále odohrajú v Turecku a Poľsku, semifinále a zápasy o medaily v Ankare.
Nováčikmi šampionátu sú Portugalčanky a Estónky, z popredných krajín rebríčka chýba len desiate Česko. Slovenky v predchádzajúcich troch kvalifikáciách (2013, 2015, 2017) neboli ďaleko od postupu na šampionát, ich púť sa skončila tesne pred úspechom - až v baráži. V Bratislave ich koncom augusta čaká návrat medzi elitu.

A-skupina (Turecko): Turecko, Srbsko, Bulharsko, Francúzsko, Fínsko, Grécko
B-skupina (Poľsko): Poľsko, Taliansko, Belgicko, Ukrajina, Portugalsko, Slovinsko
C-skupina (Maďarsko): Maďarsko, Holandsko, Chorvátsko, Azerbajdžan, Rumunsko, Estónsko
D-skupina (Slovensko): SLOVENSKO, Rusko, Nemecko, Bielorusko, Španielsko, Švajčiarsko
Marco Fenoglio, tréner SR: "Myslím si, že je to dobrá skupina. Samozrejme, vedeli sme, že nás čaká jeden z najsilnejších tímov na svete - Taliansko, Holandsko, Srbsko alebo Rusko, dostali sme Rusko. Som však presvedčený, že proti ostatným tímom v skupine môžeme bojovať. Súperov poznáme celkom dobre, vlani sme v Zlatej európskej lige čelili Španielsku aj Bielorusku. Opakujem, skupina je dobrá, no musíme bojovať - to je však na majstrovstvách Európy samozrejmosť a nevyhnutnosť. Ak sa chcete dostať ďalej, musíte hrať na vysokej úrovni. Pre mňa je česť viesť slovenský národný tím na domácom šampionáte. Som presvedčený, že to bude úžasné. Na Slovensku som dávnejšie strávil nejaký čas pri mužskej a vlani už aj ženskej reprezentácii, v domácom prostredí sa môžeme spoľahnúť na vynikajúcich fanúšikov. Máme možnosť odohrať skvelé zápasy, máme výborný tím a mnoho priaznivcov, ktorí milujú volejbal. Teším sa na fantastický šampionát!"
Jaroslava Pencová, blokárka a kapitánka SR: "Jasným favoritom našej skupiny je Rusko, silné bude aj Nemecko. Zvyšné družstvá sú vyrovnané, proti Bielorusku a Španielsku to budú zrejme najdôležitejšie zápasy, tie musíme vyhrať, ak chceme postúpiť do osemfinále."
Nikola Radosová, smečiarka SR: "So skupinou som spokojná, myslím si, že žreb je veľmi prijateľný. Dve družstvá sú veľkí favoriti a s ostatnými sa dá bojovať. Španielsko a Bielorusko sú nám výkonnostne podobné družstvá. Myslím si, že s nimi sa budeme musieť pobiť o dve miestenky do osemfinále."
Barbora Koseková, nahrávačka SR: "Myslím si, že z prvého a druhého koša si veľmi nenavyberáme. Tam musíme ísť do každého zápasu naplno a užiť si to. Z tretieho koša sme mohli dostať aj prijateľnejšieho súpera, napríklad Francúzsko, ale aj Bielorusky sme už dokázali zdolať, takže to bude iba o nás. Proti Španielsku sme mali dobré výsledky v Európskej lige, takže by sme si mali na ne veriť. Švajčiarsko musí byť pre nás povinná jazda. Dnes su už ľahkého súpera nevyberieme, ale tešíme sa, že ME organizujeme, zápasy pred domácimi fanúšikmi budú pre nás veľkou motiváciou."
Nina Herelová, blokárka SR: "Myslím si, že naše šance na postup z tejto skupiny sú reálne. Samozrejme, favoritmi na vedúcu pozíciu sú Rusko a Nemecko, i keď v nemeckej reprezentácii prišlo v poslednom období k omladeniu. Uvidíme, v akom zložení prídu na šampionát. Dôležité budú súboje s Bieloruskami a Španielkami, s ktorými sme sa už konfrontovali v Európskej lige. Švajčiarsko ako družstvo a ani hráčky veľmi nepoznám, podľa informácií by mali byť zdolateľným súperom, no, samozrejme, nikoho nesmieme podceniť. Dôležitá bude naša forma a nastavenie v hlavách pred domácimi fanúšikmi. Verím, že nás príde podporiť veľa ľudí a my sa im odvďačíme dobrými výkonmi."

piatok 23. augusta: Bielorusko - Rusko, SLOVENSKO - Španielsko, Švajčiarsko - Nemecko
sobota 24. augusta: Nemecko - Španielsko, Švajčiarsko - SLOVENSKO
nedeľa 25. augusta: Rusko - Švajčiarsko, Španielsko - Bielorusko
pondelok 26. augusta: Nemecko - Rusko, SLOVENSKO - Bielorusko
utorok 27. augusta: Nemecko - SLOVENSKO, Španielsko - Švajčiarsko
streda 28. augusta: Nemecko - Bielorusko, Rusko - Španielsko
štvrtok 29. augusta: SLOVENSKO - Rusko, Švajčiarsko - Bielorusko
(poradie zápasov jednotlivých dní aj časy začiatkov stretnutí upresnia neskôr)
23. - 29. 8.: zápasy v základných skupinách (Ankara/Tur., Lodž/Poľ., Budapešť/Maď., Bratislava)
1. 9.: osemfinále (Ankara/Tur., Lodž/Poľ., Budapešť/Maď., Bratislava)
4. 9.: štvrťfinále (Ankara/Tur., Lodž/Poľ.)
7. 9.: semifinále (Ankara/Tur.)
8. 9.: finále, o 3. miesto (Ankara/Tur.)

   

Stránka 1 z 9

<<ZačiatokDozadu123456789DopreduKoniec>>