Reprezentácia JUNIORI Juniori uhrali na ME 2014 v Nitre dva sety

Juniori uhrali na ME 2014 v Nitre dva sety

Nitra 3. septembra 2014 (TASR) - Slovenskí volejbaloví reprezentanti do 20 rokov prehrali na majstrovstvách Európy juniorov aj svoj piaty zápas. Zverenci trénera Miroslava Palguta podľahli v Nitre Srbsku po päťsetovej bitke 2:3, keď sa dostali do tajbrejku zo stavu 0:2. S turnajom sa tak lúčia po svojom najlepšom výkone.
      Z Nitry postúpili do semifinále ME Rusi a Francúzi, o 5. až 8. miesto budú hrať v Brne Taliani a Srbi. Bulhari a Slováci na turnaji končia.
      V druhej skupine v Brne si postup do semifinále vybojovali Poliaci a Slovinci, o 5.-8. miesto budú hrať Česi a Turci a domov idú Rumuni a Belgičania. Na turnaji je vo štvrtok voľno, v piatok sú na programe semifinálové zápasy.

Slovensko - Srbsko 2:3 (-20, -20, 23, 14, -13)
Zápas trval: 125 minút. Rozhodovali: Feshti (Alb.), Geukes (Nem.), 100 divákov.
Slovensko: Porubský, Lamanec, Gavenda, Ondrovič, Mečiar, Hoďák, libero Jančura (Malachovský, Jurko, Petráš, Firkaľ). Tréner: M. Palgut.

Srbi potrebovali vyhrať, aby postúpili do bojov o 5.-8. miesto, Slováci hrali už len o česť. Hostia sa hneď v úvode ujali vedenia 3:0, ale Slováci vyrovnali pri servise Porubského na 4:4. Na prvom technickom timeoute však viedli srbskí mladíci 8:5. Za stavu 7:14 prišiel na ihrisko Malachovský na účko miesto Lamanca. Oba tímy potom zbierali bod po bode, náskok zmiernil Hoďák pekným blokom - 13:18. Potom opäť Hoďák esom znížil na rozdiel štyroch bodov - 17:21. Následne neprešli Srbi trikrát cez slovenský blok a napokon získal bod Porubský - 18:21. Slováci stiahli náskok dokonca na dva body, ale nakoniec prehrali prvý set 20:25.
      Slováci nezačali dobre ani druhý set a hneď prehrávali 0:3. Na prvom technickom timeoute bolo 8:4 pre hostí. Po ese Masuloviča bolo už 11:5 pre Srbsko. Po Hoďákovom bloku bolo 7:11. Potom dal eso Mehič a Srbi viedli 16:8. Slováci stiahli niečo z náskoku pri Gavendovom servise a potom po bloku Hoďáka bolo 15:20. V koncovke sa blokom blysol Ondrovič a bolo 19:23. Srbi nakoniec vyhrali druhý set takisto 25:20.
      V treťom sete viedli Slováci po dvoch blokoch Ondroviča 4:1. Po Malachovského útoku vyhrávali Slováci 7:4 a po srbskom aute mali najväčší náskok v zápase 8:4. Po Hoďákovom bloku a Mečiarovom ese viedli Slováci už 12:7 a mali dokonca kontru. Nevyužili ju však a následne sa Srbi predviedli blokom a esom - 12:10. Srbi po našich chybách vyrovnali na 12:12. Po bloku Ondroviča viedli Slováci 15:13, potom Srbi nespracovali Porubského servis a Gavenda trestal - 16:13. Po dvoch energických útokoch Malachovského bolo 18:15 pre Slovákov. Po bloku Hoďáka viedli už 21:16. Srbi však otočili na 23:21. V dramatickom závere vyrovnali Slováci na 23:23 a po Hoďákovom bloku mali setbal. Ten využili, pretože Srbi dali aut. Slováci tak získali prvý set na turnaji.
      V štvrtom sete viedli Slováci po bloku Ondroviča 4:3. Slováci sa rozohrali a na prvom technickom timeoute viedli 8:6. Potom dal eso Porubský a bolo 10:7 pre domáci tím. Potom prišla ďalšia vydarená akcia Slováci, na ktorej konci bol Malachovský a Slováci viedli 12:8. Gavenda dobre podával, prišiel ďalší blok Ondroviča a bolo 13:8. Po ese Ondroviča vyhrávali Slováci dokonca už 16:9. Slováci jasne dominovali a po bloku a útoku smečiara Mečiara bolo už 20:10. Po Gavendovom bloku bolo 23:14 a duel mieril do tajbrejku. Set ukončil blokom Malachovský, Slováci ho vyhrali jasne 25:14 a získali prvý bod na turnaji.
      V tajbrejku viedli Srbi 3:1 po ese Dodiča a tréner Palgut zobral timeout. Potom Srbi neprihrali Porubského servis a Malachovský vyrovnal na 3:3. Srbi získali ešte pred zmenou strán brejk a viedli 8:5. Slováci za podpory skvelého publika ešte bojovali a odvrátili dva mečbaly, keď z 11:14 znížili na 13:14. Nakoniec však Srbi vyhrali dramatický tajbrejk 15:13 a postúpili do Brna.
4.stretnutie v skupine

Slovensko - Francúzsko 0:3 (-18, -16, -11)
Rozhodovali: Geukes (Nem.) a Feshti (Alb.), 300 divákov.
Slovensko: Porubský, Lamanec, Gavenda, Ondrovič, Petráš, Hoďák, libero Jančura (Mečiar, Firkaľ, Jurko). Tréner: M. Palgut.
      Slováci nastúpili bez zraneného kapitána Tarabusa, ktorý si v zápase s Ruskom spravil výron. Tréner spravil v zostave ďalšiu zmenu, keď na poste univerzála nastúpil Lamanec a na smeč sa presunul Gavenda. Francúzi sa v úvode ujali vedenia 6:3, ale mladí Slováci znížili na rozdiel jedného bodu - 6:7. Francúzi sa potom dostali do šesťbodového trháku po bloku nahrávača Nevota - 8:14. Petráša nahradil Mečiar. Potom prišla chyba na príjme, ďalší blok Francúzov a bolo 8:16. Slováci po ese Ondroviča a dobrom útoku Lamanca znížili na 13:18. Slováci nakoniec prehrali prvý set 18:25.
      V úvode druhého setu ostal na smeči Mečiar. Francúzi mali od začiatku navrch a po ese univerzála Patryho viedli 7:3. Hostia hrali bezchybne a napriek tomu, že mladí Slováci robili čo mohli, Francúzi držali opraty zápasu pevne v rukách. Po útoku kapitána Bašiča viedli už 14:6. Náskok súpera narastal a do koncovky išli Francúzi s desaťbodovým náskokom 21:10. V závere setu mladí Slováci roztlieskali halu, keď trikrát perfektne chytili loptu v poli a nakoniec zakončil akciu zápasu úspešne Gavenda. Druhý set vyhrali Francúzi 25:16.
      Francúzi mali dobrý nástup aj do tretieho setu, ujali sa vedenia 5:1 a 8:2. Slováci potom znížili na 7:11 a pred výborným publikom sa snažili o návrat do zápasu. Francúzski volejbalisti však mali duel v rukách a postupne mierili za kľúčovými tromi bodmi. Po bloku Paofaia viedli už 17:8. Francúzi vyhrali tretí set 25:11 a celý duel 3:0.

Miroslav Palgut, tréner SR: "Skúsili sme zmenu v zostave, Gavendu sme posunuli na smečiarsky post a Lamanec nastúpil na účku. Náš útočný potenciál sa zvýšil, Gavenda predviedol celkom slušný výkon až na tretí set. V prvom sete sme pokazili šesť podaní, čo je proti takémuto súperovi veľa. V treťom sete už Francúzi dominovali na servise a boli jasne lepší. Stratili sme šancu na postup, ale chceme sa s turnajom rozlúčiť dobrým výkonom proti Srbsku."

Patrik Lamanec, korektor SR: "Dostal som šancu od začiatku, za čo som vďačný. Zo začiatku som bol trochu nervózny, ale potom to zo mňa opadlo. Hralo sa mi celkom dobre, snažil som sa ako som najlepšie vedel. Snažili sa aj chalani, ale Francúzi ukázali, že sú niekde inde ako my. Urobíme všetko pre to, aby sme vyhrali aspoň posledný zápas so Srbskom."

3.stretnutie v skupine     
Slovensko - Rusko 0:3 (-11, -19, -14)
Zápas trval: 76 minút, rozhodovali: Gonzales Tabares (Šp.), Sikanjic (Licht.), 600 divákov.
Slovensko: Porubský, Gavenda, Firkaľ, Petráš, Ondrovič, Tarabus, libero Jančura (Mečiar, Jurko, Malachovský, Hoďák). Tréner: M. Palgut.
Mladých slovenských volejbalistov prišiel do hľadiska podporiť aj primátor Nitry Jozef Dvonč. Rusi začali zostra a na prvom technickom timeoute viedli 8:3. Hostia výborne podávali a po ese Poletajeva viedli už 10:3. Dominancia Rusov bola obrovská a po bloku skvelého Vlasova viedli 14:5. Po ďalšom ese Poletajeva a bloku Vlasova narástol náskok súpera už na 12 bodov - 22:10. Rusi vyhrali prvý set 25:11.
    V druhom sete viedli Rusi 2:0, ale Firkaľ esom a Ondrovič útokom otočili na 3:2. Ruskí volejbalisti však opäť zapli a po Volkovovom ese vyhrávali 8:3. Potom sa pekným blokom blysol Porubský a Slováci znížili na 7:11. Tréner Rusov prestriedal takmer celú základnú zostavu, ale aj tak hostia dominovali. Na druhom technickom timeoute viedli 16:9. Potom Mečiar blokom znížil na 13:17 a Slováci sa snažili potrápiť veľkého favorita. Rusi vyhrali druhý set 25:19.
   V treťom sete sa za stavu 5:10 zranil kapitán Tarabus, keď pod sieťou zle doskočil a spravil si výron. Rusi dominovali a kráčali za pohodlným víťazstvom. Slováci sa snažili a výbornému publiku ešte ukázali pár pekných momentov, aj keď boli pod obrovským tlakom. Ondrovič blokom znížil na 9:18, ale Rusi sa nezadržateľne blížili za tromi bodmi. Tretí set nakoniec vyhrali 25:14 a celý zápas 3:0.
Miroslav Palgut, tréner SR: "Nemali sme pred zápasom veľké oči, pretože sme sa stretli s najsilnejším súperom na turnaji. Spokojný by som bol, keby sme uhrali v nejakom sete aspoň 20 bodov. Blízko sme k tomu boli v druhom sete, ale bohužiaľ sme útočili neustále do plných a Rusko urobilo za tri sety 14 blokov. Navyše ich podanie bolo pre nás veľmi ťažkým orieškom, urobili iba 10 chýb a dali nám 13 es. Boli sme pod permanentným tlakom a hralo sa ťažko. Mrzí ma zranenie Tarabusa, neviem v akom je to stave, uvidíme po lekárskom vyšetrení. Dúfam, že to nebude vážne a ešte nastúpi."
Martin Jančura, libero SR: "Rusi nás hlavne zo začiatku tlačili na podaní a nevedeli sme si prihrať. Ak sme aj prihrali, tak sme sa ťažko presadzovali proti vysokým blokom. V druhom sete vystriedal ich tréner základnú šestku a bolo to hrateľnejšie, pretože hráči z lavičky nemali také parametre ako tí zo základu a dokázali sme sa presadzovať. Rusi boli lepší a zaslúžene vyhrali. Začali sme na turnaji tromi prehrami, ale myslím si, že sme hrali lepšie ako včera a verím, že naše výkony majú stúpajúcu tendenciu. Po dni voľna nás čakajú Francúzi a hoci máme malé šance, pokúsime sa ešte o postup. Publikum bolo dnes úžasné, čakali sme, že na Rusov príde najviac ľudí a to sa aj potvrdilo. Diváci nás hnali vpred aj keď sme prehrávali o 10 bodov, boli úžasní a chcel by som sa im poďakovať."
Július Firkaľ, smečiar SR: "Proti takému silnému súperovi ako je Rusko sa hrá ťažko, pretože je to úplne iná úroveň, na akú sme zvyknutí. Majú vysoký blok, dobrý servis, dobrú obranu v poli, v podstate nemajú žiadnu slabinu. Snažili sme sa o čo najlepší výsledok, ale bolo to ťažké. S Rusmi sme hrali aj v príprave, ale je to iné ako na majstrovstvách sveta. Som rád, že nás diváci povzbudzovali, veľmi nám tým pomáhali. Máme tri prehry, vedeli sme, že skupina je veľmi ťažká a to sa aj potvrdilo. Teraz si deň oddýchneme a ešte zabojujeme v posledných dvoch zápasoch proti Francúzom a Srbom."

2.stretnutie v skupine
Slovensko - Taliansko 0:3 (-15, -16, -16)
75 minút. Rozhodovali: Festhi (Alb.), Guekes (Nem.), 500 divákov.
Slovensko: Porubský, Gavenda, Petráš, Tarabus, Mečiar, Ondrovič, libero Jančura (Jurko, Lamanec, Firkaľ, Hoďák, Malachovský)
Slováci začali s jednou zmenou v základnej zostave oproti zápasu s Bulharskom, keď namiesto Firkaľa nastúpil Mečiar. Úvod bol v réžii Talianov, ktorí sa hneď ujali vedenia 7:0. Slováci znížili na 7:10, neskôr na 11:13, no koncovka bola jasne v réžii Talianov, ktorí vyhrali prvý set 25:15. V druhom sa Slováci ujali vedenia 2:0, no Taliani sa tlačili podaním a na druhom technickom timeoute viedli už 16:11. S veľkým náskom súpera už Slováci nedokázali nič spraviť a prehrali druhý set 16:25. Taliani mali dobrý nástup aj do tretieho setu a viedli 10:5, domáci znížili na 15:19, no favorit si set postrážil a na turnaji zaznamenal druhú výhru v troch setoch.
Miroslav Palgut, tréner SR: Potenciál Talianov bol podstatne lepší. My sme útočili veľmi slabo, mali sme úspešnosť len 33 percent a robili sme veľa chýb na útoku a boli sme veľakrát zablokovaní. Skúšal som zmeniť oboch nahrávačov, ale ani jeden nedodržal to, čo sme si povedali a hlavne nám chýbala presnosť na nahrávke. Prehrali sme jednoznačne a zaslúžene."

1.stretnutie v skupine
Slovensko - Bulharsko 0:3 (-21, -20, -17)
rozhodovali: Markelj (Slovin.) a Sikanjic (Licht.)
Slovensko: Porubský, Gavenda, Firkaľ, Tarabus, Ondrovič, M. Petráš, libero Jančura (Hoďák, Mečiar, Jurko)
      Ako prví si vypracovali mierny náskok Bulhari a na prvom technickom timeoute viedli 8:6. Mladí Slováci však rýchlo vyrovnali na 8:8 a začínalo sa odznova. Bulhari však dobre podávali a bránili a o chvíľu viedli 13:10. Po ese Ondroviča a dobrom útoku Gavendu však domáci volejbalisti opäť vyrovnali. Na druhom technickom timeoute viedli bulharskí reprezentanti najtesnejším rozdielom 16:15. Potom však prišiel ďalší dobrý blok Bulharov, chyba na príjme a bolo 15:18. Bulhari viedli 20:16, náskok znížil esom striedajúci Hoďák - 18:20. Koncovkiu však mladí Slováci nezvládli a prehrali 21:25.
      V druhom sete začali Slováci na smeči s Mečiarom, ktorý vystriedal Firkaľa už v koncovke prvého dejstva. Aj v druhom sete mali prvý brejk Bulhari a po útoku Cvetanova viedli 6:4. Slováci vyrovnali po bloku Porubského, úspešnej akcii predchádzal výborný servis Petráša - 9:9. Slováci ožili a po Mečiarovom útoku po aute Bulharov viedli 12:10. Slováci dostali Bulharov pod tlak dobrým servisom, súper začal robiť chyby a po jednej z nich vyhrávali domáci 14:11. Na druhom technickom timeoute viedli Slováci 16:14. Potom dal dve esá po sebe Ondrovič a bolo 18:14. Hostia však využili chyby Slovákov na príjme, zlepšili obranu a z 16:19 otočili na 22:19 vo svoj prospech. Na ihrisko sa vrátil Firkaľ miesto Mečiara. Mladí Slováci boli úplne rozhodení a nakoniec prehrali druhý set 20:25.
      V treťom sete ostal na ihrisku Firkaľ. Slováci prehrávali 1:4, ale znížili na 3:4 a po ese Ondroviča vyrovnali na 7:7. Bulhari však mali navrch, robili menej chýb a na druhom technickom timeoute viedli už 16:11. Slováci ešte bojovali a pokúšali sa o zvrat a znížili na 14:17. Na zvrat to však už nestačilo, Bulhari vyhrali tretí set 25:17 a celý zápas 3:0
Miroslav Palgut, tréner SR: "Začali sme opatrnejšie na servise, ale v úvode prvého setu sme sa držali a dokázali sme dvakrát zmazať náskok Bulharov. Koncovka však vyznela jasne pre Bulharov. V druhom sete sme dobre servovali, mali sme náskok, ale bohužiaľ v jednom postavení sme z 19:16 prehrávali 19:23 a potom sa to veľmi ťažko vyhráva. V treťom sete si chlapci už neverili, boli sme dobre prečítaní a nevedeli sme si poradiť s dobrou obranou Bulharov. Prejavila sa výšková prevaha a súper mal navrch. Aj napriek prehre nie je nič stratené, budeme sa snažiť podávať v ďalších zápasoch čo najlepšie výkony, na koľko to bude stačiť neviem odhadnúť. Verili sme, že Bulharsko je súper, ktorého môžeme zdolať, ale aj napriek prehre sa nevzdávame a máme pred sebou ďalšie štyri zápasy."