Matchpoint ROZHOVORY O VOLEJBALE S Andrejom Kravárikom 2015 - EXLUZÍVNE PRE WEB

S Andrejom Kravárikom 2015 - EXLUZÍVNE PRE WEB

boco3Prešov - 10.7.2015 - na kempe.

Ako sa k nám dostal Gulinelli?
Na jeseň 2013 po ME skončil vo funkcii prvého trénera Pišta Chrtiansky a bolo jasné, že sa bude zodpovedný tréner meniť. Ja som sa dohodol s Luborom (prezident SVF ing. Halanda) na ďalšej spolupráci ako asistent trénera a debatovali sme o typoch trénerov. Boli nejakí kandidáti a Lubor sa ma pýtal na jedného z nich - Flavia Gullinelliho, ktorý ma trénoval v Iraklise Solún. Mal som tú možnosť pod ním trénovať.

Ako dlho?
Na začiatku sezóny nám v klube vypadol Grék, potrebovali sme rýchlo nájsť trénera a voľba padla na vtedy voľného Gullinelliho. Dal nás dohromady, dostali sme sa do finále domácej ligy, vyhrali sme Grécky pohár, prebojovali sme sa tretí krát v histórii do finále Ligy majstrov v Prahe. Ako hráč som bol spokojný. Ak by klub po sezóne nebol začal finančne upadať, iste by ostal. Po zhruba mesiaci som sa dozvedel, že voľba padla práve na Flávia. Zhruba po týždni mi však prišlo vyrozumenie zo štátneho policajného sektoru, že od 1.januára 2014 musím nastúpiť do práce, inak by som tú prácu stratil. (pozn.www - bola to odmena gréckeho štátu za 5. miesto na OH v Aténach). Bol som na dvoch lavičkách a musel som sa rozhodnúť. Musel som sa vzdať reprezentácie a dal som prednosť sociálnym istotám. Oboje robiť nešlo.

 

Idú chýry. Dobrý tréner, dobrý človek, odborník, profík. Dobrý tréning. Vyzná sa.
Z postu hráča potvrdzujem.

Povedzme, že potvrdzujem aj ja. Nevidel som, ale verím. Povedzme. Ale čo kauč. Poprad 2014 - kvalifikácia na MS - a ani teraz, v edícii Svetovej ligy sa mi skrátka nezdal. Slabý. Veľmi slabý.
Hm. Povzdych. Ja musím porovnávať. Nedokážem teraz v tento okamih povedať, či je zlý, alebo dobrý. Môžem len porovnať.

Skúsme inak. Prečo ste s ním nevyhrali ligu a prečo ste nevyhrali finále Ligy majstrov s Trentom? Mohli ste?
V Prahe sme vyhrať mohli, ale naša ústredná postava Konstadinov nemohol hrať naplno. Nedokázal pomaly ani zdvihnúť ruku. Hrali sme piati.

Videl si popradskú kvalifikáciu. Síce iba cez televíziu, ale skús povedať, prečo sme nepostúpili na MS? Alebo povedz mi priamo, prečo si myslíš, že ho pred pár dňami  vyhodili. Volali ste spolu?
Nevolali. Bol som v Bratislave na semifinále proti Egyptu. Všetkých, ktorých som stretol, útočili v prvom rade na Gullinelliho.

V lóži.
V Bratislave.

V lóži.
Hej. Sedel som sám, nerušene som pozeral volejbal, ale všetci bývalí hráči, všetci, ktorí tam sedeli, útočili na trénera. Je samozrejme rozdiel debata laická a odborná. Svoj názor som povedal a hovorím ho aj teraz. Stotožňujem sa s jednou vážnou chybou, keď v treťom sete v semifinále, namiesto vtedy už unaveného Luxa, nastúpil Horník. Mal to risknúť s Michalovičom. V predchádzajúcom deji zápasu boli spolu s nahrávačom Skladaným využití a nebolo to zlé. Nič zásadné neurobili, ale ani nepokazili. Zapadli. Michalovič je oveľa skúsenejší a už niekoľkokrát mu podobné situácie vyšli.

Čo všetci kritizovali?
Točilo sa to okolo nezohratosti chalanov, akoby sa stretli predvčerom. Chcem ešte dodať, že s Egyptom sa prehralo podľa mňa preto, že sme urobili veľmi veľa vlastných chýb. Takých, aké sa nerobia možno ani v doraste. Chytené lopty v obrane, veľa ich bolo v koncovkách a od nenahrávačov boli akcie zbabrané.
Ešte jeden dojem zvonku, lebo nemám vedomosti, čo sa deje vo vnútri družstva. Nebola náhoda, že sa v solúnskom turnaji, ktorý som celý videl naživo, prehrávalo po vedení 2:0. Vyzerali na tom kondične zle. Nemali sme problémy s bodom na stratu, ale po obrane v poli sme úspešne útočiť nedokázali.

Vidím to rovnako. Chaos v medzihre, pôsobili, že nevládzu. To ale evokuje, že tréning dobrý nebude. Výber dvanástky na turnaj. Základná zostava na semifinále. Dvaja liberovia bez ladu a skladu. To sú jeho vklady. Troch nominovaných hráčov Kriško, Lux a Vydarený nevidel tri týždne. Čudné. Nemôžem sa zbaviť pocitu, že to riadi niekto iný ako Gullinelli.
My môžme iba hádať a tipovať.

Prečo ho vrchnosť odpálila. Pre výsledok? Ja som, tak ako ty, iba divák. My môžme iba prezentovať názory. Odvolať trénera tri mesiace pre ME je ale buď krok zodpovedný, alebo veľmi nezodpovedný.
Výsledky nasvedčujú tomu, že sa musí niečo udiať. To nie je len nepostup z turnaja v Bratislave do vyššej triedy Svetovej ligy, to je aj zlá, veľmi zlá bilancia posledných zápasov. Dve výhry s Mexikom. To by sa stať nemalo. Pripomínam hlasy z lóže, že hráči nie sú zohratí. Čiže je to vina trénera.

Ideš do tej Arábie?
Siete sú hodené, rýb je pomálo, ale robíme na tom. Momentálne neviem presne, na čom som. Emiráty, Kuvajt, Bahrajn. Arabský svet ale nie je moja priorita.

Hypotetická otázočka. Ak by si bol Halanda, Singer, Prokeš, koho by si navrhol namiesto Gullinelliho? Premysli si, ideme na pivo.
Jeden tip mám, ale vypni ... a v kaviarni poviem meno druhé.

A povedal Stelian Mogulescu z Friedrichshafenu.

Ivan Husár pre volejbal.sk (pokračovanie bude pár viet o živote v Grécku)

WWW stále doporučuje, že by to mal byť Z.G.