Matchpoint ROZHOVORY O ŠPORTE S Marcelom Merčiakom - EXKLUZÍVNE PRE WEB

S Marcelom Merčiakom - EXKLUZÍVNE PRE WEB

O ŠPORTE

2.12.2015 - Myslím si, že je vhodné poznať detailnejšie niektoré aspekty zákulisia športového vysielania na verejnoprávnej inštitúcii (RTVS). Zohnať zaneprázdného Marcela Merčiaka nie je sranda. Ďakujem Ivanovi G., Jánovi H., že sa to podarilo. Mierne sa to zdržalo, musel som čakať na autorizáciu rozhovoru.merciak

Prečo neboli ME vo volejbale vo programe RTVS?
Dôvodov je viac, hlavným je, že ME vo volejbale, podobne ako iné akcie sa obchodujú na trhu vysielacích práv a práva na tento šampionát získal Digi sport, ktorý zrejme ponúkol viac ako my, Nebolo to prvýkrát, čo sme nevysielali našich na ME, myslím že aj v roku 2003 sa to stalo. Keď som si teraz pozrel zoznam účastníkov tohtoročných ME, na plnoformátovom okruhu typu Jednotka / Dvojka ich nevysielala žiadna verejnoprávna televízia. Myslím si, že ak by nebol druhý záujemca, podujatie by sme vysielali.

ME basketbalistiek ste získali.
Áno. Šampionáty, väčšie či menšie podujatia sa získavajú aj v tzv. balíkoch. Príklad: v máji sme podpísali veľký kontrakt s Pragosportom, ktorého hlavnou náplňou bolo kúpiť vysielacie práva na šesť majstrostiev sveta v hokeji od roku 2018 do roku 2023. Zaplatili sme za tento balík 9 miliónov Eur a jeho súčasťou je ďalších dvadsať športových podujatí. Tri ročníky RollandGarros, 4 Berlínske maratóny, MS v akrobatickom lyžovaní 2017, atď.

Zostava toho balíka a jeho cena sú verejne známe veci?
Áno je to uverejnené v registri zmlúv. Je na nás, čo všetko zo zakúpených vysielacích práv zužitkujeme. Ak napríklad Peťo Sagan pôjde na jar preteky Okolo Švajčiarska, vynasnažíme sa ich odvysielať, inak určite nie. Pri získavaní vysielacích práv nám pomáha skutočnosť, že sme členom EBU (Európska vysielacia únia). ktorá nakupuje vysielacie práva na veľké športové podujatia, snaží sa ich dostať do portfólia svojich členov. Má dlhodobé kontrakty s mnohými medzinárodnými federáciami v najdôležitejších olympijských športoch. V tomto roku sa jej však nepodarilo získať európske vysielacie práva na ZOH 2018 a OH 2020. MOV ich predal americkej spoločnosti Discovery, ktorá prednedávnom získala Eurosport. Proces získavania vysielacích práv je v konkurenčnom prostredí, ktoré panuje na slovenskom televíznom trhu, zložitý.

Kto rozhodne, že sa to nekúpi, lebo cena je už vysoká?
Už dávnejšie sme prostredníctvom generálneho riaditeľa Václava Miku deklarovali, že chceme byť pri každom veľkom úspechu slovenského športu. O tom, či cena je pre nás vysoká alebo či ju akceptujeme, rozhoduje manažment RTVS. Pracujeme s rozpočtom, ktorého objem je limitovaný, preto si napr. v rámci športového vysielania nemôžeme dovoliť všetko.
Hoci sme v tomto roku odvysielali najviac športu z nepárnych rokov v histórii RTVS (alebo predtým STV), mimo rokov fungovania športového kanálu (august 2008 - jún 2011), nezískali sme vysielacie práva na ME vo volejbale, ani na MS v atletike v Pekingu, takže sme nemohli priblížiť historický úspech Mateja Tótha. Všetky športové podujatia si analyzujeme, máme vypracovaný rebríček a štruktúru, podľa akej postupujeme pri nákupe vysielacích práv, resp. pri zaraďovaní športových podujatí do nášho programu. V spolupráci s Media RTVS sa snažíme vykrývať náklady aj z reklamy, ale pri súčasnom postavení slovenského športu je to dosť náročné.

Nejaké čísla.
MS v hokeji prinášajú každoročne mimoriadny divácky úspech. Potvrdilo sa to aj pri MS 2015 v Ostrave a Prahe. Po ich skončení sme v máji zverejnili, že reklamné príjmy mám vykryli zhruba dve tretiny z rozpočtu 1,5 milióna eur. Nie sme v zisku.

Ani na Saganománii?
Nie. Ale Tour nie je až takou nákladnou záležitosťou pri nákupe vysielacích práv, akou je hokej. Je to však veľmi silná športová značka.

Aká je sledovanosť volejbalu?
Pri ME 2013, ktoré sa hrali v Poľsku a Dánsku, sme pri našom národnom tíme zaznamenali 34 000 divákov pri zápase s Francúzskom (20.09. od 17:00, share 3,1),     48 000 divákov pri zápase s Tureckom (21.09. od 17:00, share 4,6), 81 000 divákov pri zápase s Poľskom (22.09. od 20:00, share 4,5) a 41 000 divákov pri osemfinálovej prehre s Ruskom (24.09. od 17:00, share 3,6).

Tour?
V roku 2011, keď ešte nešiel vo Francúzsku Peter Sagan, mali najsledovanejšie etapy okolo sto tisíc.

So Saganom?
Sledovanosť rastie, aj na viac ako trojnásobnú úroveň - čiže napr. v roku 2013, keď oslavovala Tour de France storočnicu a dojazd v Paríži bol prvýkrát večer (cieľ okolo 20:30 s následným programom odovzdávanie ocenení, vrátane Petrovho zeleného dresu), tak sme prvýkrát prekročili 250-tisíc divákov. V tomto roku, keď figuroval v závere v boji o prvenstvo asi v 12 – 13 etapách, to bolo viackrát aj vyše 300-tisíc divákov.

Svetovú ligu vo volejbale ste vysielali. Z hľadiska stratégie, ak viete, že v jednom roku bude Slovensko hrať aj Svetovú ligu aj ME, je reálne, ak odmyslíme záležitosť s Digi sportom, aby ste vysielali obe akcie?
Určite. Výroba signálu je napríklad podmienkou účasti v Svetovej lige.

Verejnoprávne televízie ale žiaden volejbal nedávajú.
To som už spomínal, že nie. Ani v Poľsku, v krajine majstrov sveta. Pokiaľ nám to rozpočet umožňuje, snažíme sa v RTVS takýmto spôsobom aj menej populárne športové odvetvia a nesústrediť sa len na futbal, hokej či cyklistiku.

Vo svetovej lige sa hral posledný zápas finálovej skupiny v nedeľu večer po dvadsiatej hodine. Pre Bratislavu veľmi nevhodný čas. Určuje ho televízia, alebo vedenie SVF.
Komunikovali sme spolu, prvýkrát v marci. My sme už vtedy vedeli, že nám to bude kolidovať s iným programom. Opakujem, že Dvojka je plnoformátový program, určený nielen pre športového fanúšika. Podľa pôvodnej dohody malo hrať Slovensko v sobotu prvý zápas o 17:30, na druhý deň samozrejme podľa sobotňajšieho výsledku. Neskôr sa federácia rozhodla presunúť semifinálový zápas našich na večerný čas o 20:30, takže sme ho museli vysielať v neskorších hodinách zo záznamu. V našom večernom programe sme už mali zazmluvnené vysielanie benefičného koncertu.

Sú prípady, keď diktuje termín televízia?
Samozrejme, že áno. Spomeňte si ako kedysi kolidovali v zime termíny Svetových pohárov - v skokoch, behoch na lyžiach, v aplských disciplínach či v biatlone. Dnes je všetko vyskladané tak, aby sa neprekrývali.

Stále vadí fakt, že volejbal sa nedá vtesnať do konkrétneho času?
Nie je to argument. Tenis je v tomto smere oveľa náročnejší. Pri volejbale sa ľahšie odhadne časový rozmer.

Ligu majstrov v hádzanej nedávate, Európsku v baskete z Košíc áno. Ak by chcel volejbalový klub byť v RTVS so svojim povedzme pohárovým duelom?
Na jeseň 2013 sme vysielali pohárovú hádzanú z Hlohovca. Vždy sa dá debatovať, všetko je závislé od finančných možností.

Cena za prenos by bola aká?
Keďže fungujeme v konkurenčnom prostredí, do obchodných detailov nemôžeme zachádzať.

ďakujem za debatu.

Ivan Husár pre www