Reprezentácia TRÉNERI BOCOVE VÝROKY

BOCOVE VÝROKY

30.mája 2017 vymenil na pozícii prvého trénera mužov M.Palguta Andrej BOCO Kravárik.

31.mája 2017 - Pred svetovou ligou, prvý turnaj v Poprade.
"Po ťažkom turnaji v Holandsku nás čaká prvý krok v Svetovej ligy s tromi družstvami, ktoré sú veľmi vyrovnané. Vieme, že to bude ťažké, ale neskrývame túžbu získať na domácej pôde v Poprade tri víťazstvá a deväť bodov. Urobíme všetko pre to. Myslím, že naše družstvo má na to psychické aj fyzické sily, aby tento cieľ zvládlo," povedal 45-ročný Kravárik. Sústredíme sa na prvý zápas, ktorý bude veľmi dôležitý. Hráčov chceme pripraviť tak, aby sme vstúpili do turnaja víťazstvom," dodal Kravárik.

2.6.2017 - po zápase s Japonskom (3:0)
"Naše víťazstvo je zaslúžené. Chlapci od začiatku dodržiavali taktické pokyny. Odzrkadlilo sa to aj na výsledku. Naše víťazstvo je o to cennejšie, že sme zvládli koncovku tretieho setu, v ktorom mali Japonci dva setbaly. Každé víťazstvo pri premiére trénera poteší. Je to prvý krok k úspechu, ktorý sme si predsavzali. Iba tvrdou prácou a tvrdou hrou sa nám to môže podariť," uviedol. Slovákov hnalo vpred 1500 divákov v Poprad aréne, ktorí utvorili výbornú atmosféru a na záver vytlieskali domácich reprezentantov. Som veľmi, ale veľmi spokojný s obecenstvom. Spievanie hymny v podaní publika bolo pre mňa priam dojímavé," poznamenal tréner.

3.6.2017 - po zápase s Austráliou (3:1)
"Toto víťazstvo je naozaj vydreté. Austrália patrila ešte vlani k účastníkom A-skupiny Svetovej ligy. Dnes potvrdila, že to nebola náhoda. Nám pomohla k víťazstvu skvelá atmosféra v hale. Všetci chlapci, ktorí dnes boli v zápase, významne pomohli k víťazstvu. Také niečo mňa ako trénera veľmi teší. K víťazstvu nám výrazne dopomohli striedania Luxa a Kriška. V športe potrebujete aj trochu šťastia a sme radi, že nám tieto striedania vyšli. Chlapci sa k zápasu postavili fantasticky a sme radi, že máme plný počet bodov. Po dvoch nádherných zápasoch si nechceme pustiť stretnutie s Portugalskom a určite máme na to, aby sme vyhrali aj tento zápas."

4.6.2017 - po stretnutí s Portugfalskom (3:0)
"Podľa výsledku sa môže zdať, že to bol jednoduchý zápas, ale nie je to tak. Dal nám riadne zabrať, najmä čo sa týka fyzických síl. Chlapci to však zvládli na jednotku. Som presvedčený, že takéto zápasy nás posunú ďalej. Dali sme si cieľ získať plný počet bodov na tomto turnaji a vďaka tomu, že sme tento nesmelý cieľ splnili, ide mužstvo psychicky hore. Aj pre mňa ako trénera-začiatočníka je to ideálna štart."

5.6.2017 - po prvom trunaji Svetovej ligy v Poprade
"Je to naozaj skvelý začiatok, priam ideálny pre trénera-nováčika. Som veľmi rád, že chlapci k tomuto turnaju pristúpili na sto percent. Boli síce určité nedostatky, na ktorých odstránení budeme pracovať, ale inak môžem vysloviť absolútnu spokojnosť. Je to skvelý štart vo Svetovej lige a zároveň výborný odrazový mostík, aby sme dokázali to, čo chceme. Náš cieľ je účasť vo Final four v Austrálii. Práve Austrália bola v Poprade najsilnejším súperom. Dobre sme však reagovali, hoci sme s nimi viackrát počas niektorého zo setov prehrávali. Postavili sme sa k tomu tak, ako sa patrí. Získali sme proti nim cenné víťazstvo," skonštatoval Kravárik. "Bude veľmi dôležité, ako vstúpime do druhého turnaja vo Fínsku. Určite budú v plnej zostave. Na prvom turnaji sa im príliš nedarilo, no doma budú zrejme v plnej sile a už sa tešíme na konfrontáciu s nimi. Je na nás, aby sme sa dobre pripravili po všetkých stránkach. Verím však, že volejbal, aký sme predvádzali v Poprad aréne, budeme predvádzať aj ďalej. Víťazstvo na turnaji v Poprade bolo iba prvým krokom, no veľmi dôležitým. Do Svetovej ligy sme vstúpili bez straty bodu. Predviedli sme naozaj vynikajúce výkony a to treba potvrdiť aj na ďalších turnajoch. Nikde nie je napísané, že budú nasledovať iba výhry. Určite prídu aj prehry, no musíme byť na to pripravení a správne reagovať," uviedol Kravárik.

8.6.2017 - po prvej prehre, s Fínmi 0:3 (v Helsinkách)
"Obrovské sklamanie z dnešného výkonu. Zlyhali sme vo všetkých herných činnostiach, všetci hráči podali výkon pod hranicou svojich možností. Takéhoto súpera treba zatlačiť servisom a odtiahnuť ho od siete, ale nám dnes podanie s výnimkou pár momentov vôbec nešlo. Boli momenty, keď sme sa na súpera doťahovali, ale potom prišla nejaká chyba a naštartovaných Fínov sme už nedokázali zastaviť. Musíme sa rýchlo vrátiť k výkonom z Popradu. Fero Ogurčák si poranil rameno, v akom je stave, uvidíme po vyšetreniach."

9.6.2017 - po prehre s Austráliou 0:3 (v Helsinkách)
"Okrem prehry sme bohužiaľ prišli o ďalších dvoch zranených hráčov Turisa a Zaťka. Turis si poranil zápästie a Zaťko si počas blokovania privodil zranenie prsta. Výsledok však ovplyvnilo nedodržiavanie taktických a technických pokynov, ktoré sme si pred zápasom dali. Bojovnosť sa chlapcom nedá uprieť, ale nedokázali sme reagovať na dobrú hru Austrálie. Nedokázali sme zatlačiť súpera podaním, naopak sme na servise robili veľa chýb. V každom sete sme doťahovali náskok súpera, pokúsili sme sa o zvrat v treťom sete, ale bohužiaľ sa nám to nepodarilo. Austrália nehrala zďaleka tak dobre ako na popradskom turnaji, na našu smolu sme ťahali za kratší koniec. Treba zmobilizovať sily a v sobotu sa pokúsime s Čínou o čo najlepší výkon, aby sme z tohto turnaja odchádzali s nejakými bodmi."

10.6.2017 - po víťazstve s Čínou 3:1 (v Helsinkách)
"Chlapcom za dnešný výkon gratulujem. Od začiatku do konca zápasu do bodky splnili taktiku. Nevyšiel nám druhý set podľa predstáv, ale potom sme sa opäť vrátili k dobrej hre a nenechali sme nič na náhodu. Bol som spokojný s distribúciou nahrávača, so servisom, obranou na sieti aj v poli a samozrejme všetkými dohrávkami. Toto víťazstvo sme veľmi potrebovali, aby sme mali ešte šancu na postup do finálovej štvorky."

13.6.2017 - pred posledným turnajom SL v Haagu
"Nemôžme nad zraneniami plakať, musíme sa zmobilizovať. Ostatných hráčov chceme dostať do hernej pohody, využiť ich na ihrisku. Jednoznačne sa chceme pokúsiť o to, o čo hráme od začiatku Svetovej ligy a to je postup do Final Four. Každý je nahraditeľný a záleží od chlapcov, ako sa k tomu postavia."

16.6.2017 - po prehre s Čechmi 0:3 (v Haagu)
"O našej prehre rozhodlo viac vecí. Chalani veľmi chceli, ale nedokázali sa vyrovnať s obrovskou únavou, čo bolo na výkone jasne vidieť. Hľadali sme všetky možné alternatívy, akých zdravých hráčov postaviť do základnej zostavy. Nechcem sa vyhovárať, ale nebola to jednoduchá úloha pre trénerov, ani pre hráčov. Výnimkou bol druhý set, v ktorom sme hrali dobrý volejbal. Chlapci sa zmobilizovali, vypustili z hláv, že je únava a tlak. Svetovú ligu sme si veľmi dobre rozbehli na postup do Final Four a tak veľmi sme chceli, že nám to zatiahlo ručnú brzdu. Dostali sme ponaučenie od súpera, ako sa má hrať jednoduchý volejbal. Čakajú nás ešte dva zápasy, bude to ťažké, ale prehra nám nemôže ublížiť. Chlapci, ktorým ešte ostali sily a sú zdraví sa objavia na ihrisku a musia sa pobiť o výsledok."

17.6.2017 - po prehre s Holanďanmi 0:3 (v Haagu)
"Nastúpili sme so zmenami v zostave, ktoré boli vynútené, pretože máme problémy so zraneniami. Teší ma, že prvé dva sety sme dokázali držať krok s Holanďanmi, ktorí si víťazstvom zabezpečili postup na Final Four. Bohužiaľ sa ukázalo, že v niektorých situáciách, najmä v koncovkách setov, nám chýbala trpezlivosť a väčšia skúsenosť. Je to veľká škoda, pretože sme mali šancu vyhrať druhý set. Potom už bolo ťažké po psychickej stránke sa vrátiť späť. Je to pre nás obrovská škola, pretože väčšina hráčov, ktorí boli dnes na palubovke, pôsobia v našej, alebo českej lige. Ak chceme v Svetovej lige, alebo na majstrovstvách Európy uhrať dobrý výsledok, tak sa treba pripraviť tak, že keď prídu zranenia, aby boli ďalší hráči k dispozícii a aby sme vydržali od začiatku turnaja do konca."

18.6.2017 - po prehre v piatich setoch s J.Kóreou (v Haagu)
"Bol to jednoznačne náš najlepší výkon na turnaji, o čom hovorí aj výsledok. Niektorí chlapci museli nastúpiť na postoch, na ktorých nehrávajú, ale svoju úlohu zvládli a pobili sa o výsledok. Som rád, že nechali na ihrisku všetko čo v nich zostalo. Svetovú ligu sme začali veľmi dobre, na domácom turnaji v Poprade sme mali najsilnejší tím a vyhrali sme všetky tri ťažké zápasy. Postupne však viacerí hráči zo zdravotných, alebo osobných dôvodov odpadli a to sa podpísalo pod výsledky. Šancu však dostali mladí hráči, pre ktorých je to dobrý základ do budúcna. Aj napriek tomu, že na začiatku boli obrovské šance postúpiť na Final Four, napokon sme si to v celkovom hodnotení nezaslúžili. Napriek tomu komplexne hodnotím Svetovú ligu pozitívne."

3.júla 2017 - pred prípravou na baráž o MS
"Program je veľmi náročný a preto si treba stanoviť priority. Tou našou sú majstrovstvá Európy, kde chceme dosiahnuť čo najlepší výsledok. Káder pre baráž o postup na majstrovstvá sveta preto tvoria niektorí hráči zo Svetovej ligy a doplnili sme ich o mladých a nádejných volejbalistov. Dostanú šancu, nech sa oťukajú na medzinárodnej úrovni a týmto sa môžeme posunúť ďalej. Do náročného kvalifikačného turnaja pôjdeme s optimizmom, ale musíme byť realisti. Určite tam nejdeme prehrať, naším cieľom bude uhrať si svoj štandard, a keď to bude stačiť na výhry, tak budem len rád,"

19.júla 2017 - po prehre s Belgickom 0:3 (v Kortrijku)
"Zápas sa nevyvíjal tak, ako sme si predstavovali a nefungovali nám veci, ktoré sme chceli zrealizovať. Veľmi sympatický výkon sme podali v prvom sete, len škoda, že máme takmer v každom zápase slabé začiatky a potom musíme dobiehať veľké manko. Napriek tomu sme náskok súpera dotiahli a mohli sme sa dostať do vedenia. Nehovorím, že keby sme získali prvý set, tak vyhráme aj zápas, pretože Belgičania hrali dobre a zaslúžene vyhrali, ale mohlo nás to nakopnúť. Chceli sme proti takémuto náročnému súperovi vyskúšať aj mladých hráčov, aby sme si ich otestovali pred majstrovstvami Európy, čo je jedným z cieľov na tomto turnaji. Vo štvrtok nás čaká ďalší z favoritov na postup Nemecko, ak chceme dosiahnuť lepší výsledok, tak musíme eliminovať jednoduché chyby, ktoré sme robili proti Belgicku. Dúfam, že to bude oveľa lepšie, pokúsime sa ukázať aspoň taký volejbal, ako v prvom sete s Belgickom."

20.júla 2017 - po prehre od Nemcov 0:3 (v Kortrijku)
"Podali sme o päťdesiat percent lepší výkon ako v prvom zápase proti Belgicku. Zatlačili sme súpera servisom a následne fungovala obrana na sieti a v poli. Všetky sety boli tesné, ale v záveroch sme urobili viac chýb ako súper a to rozhodlo. Najviac ma mrzí druhý set, v ktorom sme viedli 21:19 a od tohto stavu sme sa nepohli a prehrali sme šesť bodov za sebou. Je to škoda, pretože chlapci podali naozaj veľmi dobrý výkon a takto by to malo vyzerať aj v ďalších zápasoch. V piatok nás čaká dôležitý duel s Bieloruskom, s ktorým sme sa stretli nedávno v príprave. Verím, že podáme taký výkon, ktorý nám prinesie prvé víťazstvo."

21.júla 2017 - po víťazstve s Bielorusmi 3:0 (v Kortrijku)
"Som rád, že sme dosiahli prvé víťazstvo na turnaji, ktoré som považoval za povinné, pretože Bielorusi nemajú lepší tím ako my. Teší ma, že aj napriek nie ideálnemu výkonu sme vyhrali 3:0, čo je veľmi dôležité. Kľúčový bol druhý set, v ktorom sme v koncovke prehrávali o štyri body, ale chlapci sa zmobilizovali a podarilo sa im to otočiť. To ma veľmi potešilo. Som spokojný s výsledkom, ale herne ešte máme čo zlepšovať. Každá výhra poteší po psychickej stránke, teraz si treba oddýchnuť a dobre sa pripraviť na zápas s Estónskom, s ktorým sa chceme popasovať o ďalšiu výhru."

22.júla 2017 - po hladkej prehre 0:3 s Estónskom (v Kortrijku)
"Zápas nám nevyšiel. Nastúpili sme v pozmenenej zostave a s dobre hrajúcim Estónskom sme nemali šancu. Počas celého zápasu sme sa nedokázali vyrovnať s veľmi dobrým smečovaným podaním súpera, ktorým nás odtiahli od siete a potom naša sila na útoku išla percentuálne dole. Chceli sme dať šancu hráčom, ktorí hrali menej, ale treba uznať, že nie je jednoduché nastúpiť proti súperovi, ktorí stále bojuje o postup na majstrovstvá sveta a hrá na tomto turnaji veľmi dobre. Som rád, že aspoň v treťom sete chlapci zapli a zabojovali. Takto by to mali vyzerať v každom zápase so silným súperom. Tento zápas je za nami a sústredíme sa na posledné vystúpenie so Španielmi. Nastúpime v zostave, v akej sme zdolali Bielorusko a pokúsime sa ich zdolať. Druhé víťazstvo by nám pomohlo po psychickej stránke a bolo by to zadosťučinenie pre mladý tím, ktorý máme na tejto kvalifikácii."

23.júla 2017 - po cennom víťazstve nad Španielskom - na záver baráže (v Koprtrijku)
"Som veľmi rád, že sme v poslednom zápase zdolali Španielov a s turnajom sa lúčime víťazne. Bol to veľmi náročný zápas pre oba tímy, pretože sme hrali piaty zápas za piaty deň a únava bola obrovská. Milo ma prekvapili chlapci, ktorí naskočili z lavičky, vďaka nim sme zápas doviedli do víťazného konca. Striedajúci hráči Firkaľ a Ludha potiahli tím v tých najťažších momentoch, pridali sa k nim ostatní hráči, zmobilizovali sme sily a vydreli víťazstvo. V útoku hral veľmi dobre Kriško, ktorý organizoval celý zápas našu hru a bol ťahúňom tímu. Cieľom tohto turnaja bolo čo najlepšie sa pripraviť na majstrovstvá Európy, ktoré nás čakajú o mesiac v Poľsku a po tejto stránke som spokojný. Šancu dostali mladí hráči a viacerí z nich, či už Petráš, alebo Firkaľ, ju využili a budem veľmi rozmýšľať o tom, kto bude zaradený do osemnástky do prípravy na majstrovstvá Európy."

24.júla 2017 - po barážovom turnjai o MS 2018 - úryvky
"Turnaj splnil účel. Našou prioritou bola príprava na majstrovstvá Európy s tým, že sme v tíme ponechali pár hráčov zo Svetovej ligy a doplnili to mladými chlapcami. Dali sme si za cieľ vyhrať o jeden zápas viac, ale Estónci pricestovali s najsilnejším tímom a do posledného duelu bojovali o postup. S takýmto mladým tímom sú dve víťazstvá cenné a veľmi nás posunuli dopredu, najmä mladých hráčov. S Nemcami sme napriek prehre 0:3 odohrali veľmi kvalitný zápas, v ktorom rozhodovali koncovky setov a minimálne dva sme mohli vyhrať. Takýto zápas bol pre našich mladých chalanov skok dopredu.
Zdolať Španielsko na takomto turnaji nie je každodenná záležitosť a sme veľmi radi, že sa nám to podarilo. V zápasoch s Belgickom a Estónskom, teda tímami, ktoré bojovali v poslednom zápase o postup, sme nemali šancu, jednoznačne si išli za svojím cieľom.
Nomináciu na prípravu oznámime neskôr, musím sa ešte poradiť s asistentom Martinom Pipom, ktorý, mimochodom, do tímu veľmi dobre zapadol a odviedol výbornú prácu. Už teraz však môžem oznámiť, že pozvánku si na základe výkonov v Belgicku vybojovali mladíci Firkaľ a Petráš. Výkonmi veľmi milo prekvapili, svoju úlohu zvládli veľmi dobre, čo ma teší. Dúfam, že sa na Slovensku objaví viac takýchto talentov, je to potrebné, aby sme sa držali v širšej európskej špičke.

16.augusta 2018 - pred ME 2017
"Duely s Českom majú svoju kvalitu a je jedno, či sa hrá človeče nehnevaj sa, alebo čokoľvek. Ale dovolím si tvrdiť, že máme minimálne takú kvalitu, akú majú Česi. Začiatok skupiny chceme zvládnuť s víťazstvom. Ladili sme formu presne na ME. Stalo sa v minulosti veľa prípadov, keď sme tesne pred šampionátom neboli úplne pripravení. Takže z výsledkov vo Fínsku nás hlava bolieť nebude. Podstatné bude, aby naša filozofia a plány fungovali v Poľsku," uviedol Kravárik.

18.augusta 2017 - po prvom z dvoch prípravných duelov vo Fínsku  (1:3)
"Napriek prehre som s celkovým výkonom nášho tímu spokojný. Vo väčšine momentov sme boli veľmi stabilní na sieti, v obrane v poli a v prvom sete sme mali vynikajúci útok. Nevedeli sme sa však vyrovnať s veľmi ťažkým servisom súpera najmä ich univerzálneho hráča Ojansiva, ktorý dal osem es a rozhodol dve koncovky. Je to škoda, pretože sme boli súperovi vyrovnaní, ale rozhodlo podanie Fínov, ktorí nám dali 15 es. V druhom zápase sa s tým musíme vyrovnať. Zápas nás dobre preveril, ukázal nám naše chyby. Musíme na to čo najrýchlejšie reagovať, pretože majstrovstvá Európy sa blížia."

19.augusta 2017 - po druhom prípravnom stretnutí s Fínmi (1:3)
"Bol to veľmi podobný zápas ako v piatok. V niektorých momentoch sme boli jasne lepší, vytvorili sme si náskok štyroch-piatich bodov, ale v koncovke sme to nedotiahli. Je to na veľkú škodu, pretože tento zápas sme si zaslúžili vyhrať. V každom prípade nás Fíni pred majstrovstvami Európy dobre preverili a odhalili naše nedostatky, ktoré musíme pred prvým zápasom s Českom odstrániť. Chlapcov chcem pochváliť za bojovný a obetavý výkon v oboch zápasoch, ale súper bol v určitých herných činnostiach lepší. Verím, že na majstrovstvách Európy podáme podobné výkony ako vo Fínsku. Máme dostatočne skúsené a dobre zohraté družstvo na to, aby sa nám podarilo v úvodnom zápase na šampionáte proti Česku uspieť."

25.augusta 2017 - po prehre s Čechmi 1:3 v úvodnom zápase ME
"Predstavoval som si úplne iný zápas, náš výkon bol podpriemerný. V druhom sete sme neudržali veľký náskok. Súpera sme v treťom sete dostali pod tlak a nakoniec sme ho prehrali na sedemnásť bodov. Zastavuje sa z toho rozum. Česi majú kvalitu, ale my tiež a neukázali sme to na ihrisku. To ma veľmi mrzí. Nepovedal by som, že môžeme s Čechmi prehrať až takto jednoducho. Nie je možné, aby sme sa zdolali vlastnými chybami. Mali sme 23 pokazených servisov. Chytili sme lopty, ktoré sú nechytateľné, ale naopak sme pustili ľahké lopty. Máme dostatok skúsených hráčov a chémia v tíme doteraz fungovala. Vyhrali sme ťažký druhý set a namiesto toho, aby sme túto psychický výhodu využili, prestali sme hrať. Neviem si to vysvetliť. Prehra bola trpká, ale chceme niečo povedať Európe, musíme sa presadzovať nielen vo fázach, keď sú na ihrisku skúsení hráči, ale aj mladší. Nemôžem uprieť chalanom bojovnosť a chcenie, to však nestačí. Hráčom verím a budem za nimi stáť, nech sa udeje čokoľvek. Pracovali tvrdo a dúfam, že ukážu to, čo je v nich. Máme to ťažké, Nemecko i Taliansko patria medzi špičku, ale vždy budem hovoriť, že lopta je guľatá a každý hráč je z mäsa a kostí."

27.augusta 2017 - po druhej prehre na šampionáte. S Talianmi 0:3
"Nerozumiem tomu, prečo sme zasa tak zle vstúpili do zápasu. Ale to je chybou mentálnej prípravy, to si na svoje tričko berieme my tréneri. Neskôr sme sa zlepšili a som rád, že sme odohrali s favoritom vyrovnanú partiu. Podanie Talianov je o triedu lepšie, ako to naše. Nechápem to, bol to zrkadlový obraz predošlého zápasu s Čechmi. Je to o mentálnej príprave a na tomto musíme popracovať. Proti Nemcom musíme podať jednoznačne najlepší výkon na šampionáte. Či nám to bude stačiť na víťazstvo, to v tejto chvíli neviem. Ale je na chalanoch, aby to dokázali. Na to sme sem prišli."

28.augusta 2017 - po prehre s Nemcami 0:3. Koniec na ME.
"Mali sme obrovskú šancu vyhrať tento zápas. Nemci nastúpili bez Grozera, čo je hráč, ktorý sám dokáže rozhodnúť s akýmkoľvek súperom. Mohli sme ukázať, na čom sme tak veľa pracovali. Netvrdím, že sme to neurobili, ale chýbala nám dôslednosť. Zle sme vykrývali lopty, chýbalo nám viac v kritických chvíľach. Chýbal nám človek, ktorý by chalanom pohol s hlavami. Budem apelovať aj na zväz, aby takéhoto človeka angažoval. Prepásli sme veľkú šancu, Nemci nám doslova núkali dobrý výsledok, keď nepostavili do zápasu Grozera, ale ani to nám nepomohlo. V určitých fázach nám zlyhávala aj taktika na súpera. Chalani sú pripravení technicky aj takticky, ale v zlomových chvíľach nezvládli niektoré veci. Chýba nám psychológ, ktorý by im pohol s hlavami. Nie je možné, aby sme mali natrénované veci, aby sme ich ukázali v príprave, ale na ME ich nevedeli predať. To je už veľký otáznik. Je to dlhodobá vec, teraz na to máme čas, nesmieme nechať nič na náhodu. Čaká nás ďalšia kvalifikácia, musíme niečo urobiť."

29.augusta 2017 - po ME v Poľsku
"Ak by som si mal vyžrebovať súperov podľa poradia, tak si vyberiem opäť Čechov ako prvých. Jednak z toho dôvodu, že sa nedá odpozerať taktika mužstiev, ale najmä preto, že hráči sú pred ME naladení a mali by hrať najskôr s potenciálne najslabším súperom." Jeho zverencom chýbala v rozhodujúcich chvíľach skúsenosť, v tíme boli piati nováčikovia. "Ak niekto povie majstrovstvá Európy, to je obrovský tlak. My sme prišli o hráčov ako Masný, Kmeť, Ogurčák, nastáva postupná výmena generácií. A niektorí ešte nie sú vyrovnaní s tlakom, ktorý takýto turnaj prináša. V každom prípade aj kvôli tomuto potrebuje mužstvo mentálneho trénera.
Nervozitu a kŕčovitosť si neviem vysvetliť. Veď napríklad v tréningu hráči pod tlakom podávajú dvadsať minút a pokazia tri lopty, pritom je tam kopec es. A verte mi, že za každý pokazený servis majú tvrdé tresty. Ale v zápase to nedokážu. Potom to nie je o trénerovi, ale o hráčoch. Hráči ako Lux, alebo Petráš nemajú vo svojich kluboch možnosť prísť do styku s takými hráčmi, akí hrali na ME. Ale potenciál sme ukázali a naznačili sme ho. Týmto chalanom treba pomôcť. Cýba nám aj rozdielový hráč. Každé družstvo ho má, ale my nie. A pokiaľ ho nemáme, musíme hľadať optimálnu zostavu.
Viem, že nemáme na to, aby sme hrali na Európe o medaily. Ale viem, že sa môžeme merať so súpermi ako Česko, či Nemecko. Bohužiaľ sme to nepredali. Či by sme skončili prví, alebo poslední, to je údel trénera. Pod mojim vedením sme skončili najhoršie, ja sa k tomu postavím čelom a nejdem nič zakrývať. Som za to zodpovedný."

máj 2018. Pred novou sezónou 2018 - z rozhovoru pre svf.sk
"Belgicko aj Estónsko sú silní súperi (Európska liga), ale aj my patríme medzi družstvá, ktoré by mohli pomýšľať o postupe na Final Four a chcem, aby to tak vnímali aj hráči. Veľmi dôležité budú prvé dva zápasy s Estónskom a so Švédskom a je dobré, že začíname oba doma. Pre morálku tímu by pomohlo, keby sme vstúpili do súťaže dvomi víťazstvami."
"Nič iné ako postup z prvého miesta neberiem, (kvalifikácia na ME) o tom sa ani nebudeme baviť. Nemá zmysel si robiť zadné dvierka, že Čierna Hora je dobrá a každý súper je nepríjemný, to vieme aj bez toho, aby sme to hovorili. Máme tím na takej úrovni, že musíme skupinu vyhrať."
"Pracujem v štátnej správe (v Grécku) na dopravnom inšpektoráte a preto mám obmedzené možnosti angažovať sa vo volejbale. Momentálne nemám prístup k žiadnemu družstvu z najvyššej súťaže, pretože nemôžem mať dve roboty naraz. Bez volejbalu som však nezostal. Pracujem ako šéftréner v druholigovom družstve Pigasos Polichni, kde mám na starosti koordináciu všetkých zložiek od mládeže až po seniorov. Cieľom je postup do najvyššej súťaže, uvidíme či sa to podarí. Je to reálne, treba sa dobre pripraviť na play off."

9.5.2018 - po prvom prípravnom stretnutí s Českou rep. 0:3 (Púchov)
"Česi prišli v dobrom zložení a kvalitne nás preverili, čo ma teší. Je dobré, keď hráme proti súperovi, ktorý je lepší a ukazuje nám naše nedostatky. Chýbal nám v zostave Kriško, ktorý nenastúpi ani v úvodnom zápase Zlatej Európskej ligy proti Estónsku v Poprade. V druhom sete chalani predali to, čo majú doteraz natrénované, prvý a tretí set sme nezvládli v druhej polovici. Dostávame sme veľa bodov v sérii po našich chybách a to musíme eliminovať. Česi vyhrali zaslúžene, ale potešilo aj víťazstvo v dodatkovom sete. Šancu dostalo niekoľko debutantov, ktorí nesklamali, ale vidno, že ešte potrebujú čas. Je dôležité, aby zapadli do koncepcie a dokázali nahradiť hráčov zo základnej zostavy."

10.5.2018 - po druhom prípravnom stretnutí s Českou rep. 2:3 (Púchov)
"Dnes to bol diametrálne odlišný zápas ako v stredu. Herný prejav nášho družstva bol veľmi dobrý a fungovali nám veci, ktoré sme si povedali ešte pred prvým zápasom. Česi majú skúsenejšie družstvo a preto zvládli lepšie koncovky. Mrzí ma najmä prvý set, ktorý bol jasne v našej réžii, ale prehrali sme si ho vlastnými chybami. Napriek prehre som spokojný, chalani podali taký výkon ako sme si predstavovali. V piatok dostanú šancu aj náhradníci. Po päťsetovom zápase to bude ťažké, ale verím, že sa s tým chalani popasujú."

11.5.2018 - po treťom prípravnom stretnutí s Čechmi 03 (Púchov)
"V dnešnom zápase dostali šancu hráči z lavičky a prvýkrát nastúpil aj Tomáš Kriško, ktorého trápilo zranenie. Teší ma, že odohral dva sety, na ihrisku sa cítil dobre a na Európsku ligu tak bude stopercentne pripravený s výnimkou prvého zápasu s Estónskom, v ktorom bude chýbať z osobných dôvodov. Aj napriek tomu, že nastúpili náhradníci, sme mali dva sety hru pod kontrolou, ale koncovky sme prehrali po našich chybách. Bola tam snaha a srdiečko, ale ukázalo sa, že nám chýbajú skúsenosti. Zápasy s Českom nás dobre pripravili, hrali sme proti kvalitnému súperovi a verím, že nás skúsenosti z týchto duelov posunuli vpred."

14.5.2018 - pred štartom EL 2018 - tlačovka v hoteli Tatra
"Z výsledkov by sa dalo usudzovať, že niečo nie je dobré. Ale nie je tomu tak. Niektorí skúsení hráči z rôznych dôvodov nemohli byť nominovaní, doplnili ich mladí," informoval tréner reprezentácie SR Andrej Kravárik a ďalej uviedol: "Boli sety, minimálne ich bolo päť, kedy sme viedli, ale nedokázali sme túto výhodu využiť. Pritom Česi hrali v takmer kompletnom reprezentačnom zložení, chýbali im iba dvaja hráči. V našej skupine považujeme za najsilnejšie tímy Belgicka a Estónska. Chceme s nimi hrať minimálne vyrovnané zápas. Ale lopta je guľatá..."

19.5. 2018 - po prehre s Estónskom 1:3 v EL 2018 (Poprad)
"Myslím, že zbytočný rešpekt zo súpera nám zväzoval ruky. Prvý set sme neodohrali zle, bolo to vyrovnané, ale naši hráči boli v strese, urobili malé chyby, ktoré nás stáli víťazstvo v úvodnom dejstve. Napriek tomu sa nám v závere druhého setu podaril pekný obrat a na to sme mali nadviazať. Trápili sme sa na servise, pritom ich univerzál Venno nastúpil na poste prihrávajúceho smečiara a to mala byť voda na náš mlyn. Očakával som lepší výkon, ale máme mladý tím a ešte za to platíme daň. Je to iné v tréningu ako v zápase, chce to trpezlivosť a čas, aby sa naši mladí hráči dostali na vyššiu úroveň. Fantasticky hral v útoku Firkaľ, ktorý patril s Kohútom k našim najlepším hráčom. Estónci patria medzi veľmi dobré tímy v Európe a vyhrali zaslúžene. V treťom a štvrtom sete sme ich nevedeli zastaviť. V stredu proti Švédsku môžeme počítať aj s Kriškom, ktorý nám veľmi pomôže a zmena nastane aj na poste nahrávača, kde zraneného Palguta nahradí Hriňák zo Svidníka. Musíme sa rýchlo zmobilizovať a dobre sa pripraviť na stredajší zápas, v ktorom budeme favoriti."

23.5.2018 - po výhre v EL so Švédskom 3:1 (Poprad): "Najmä v treťom sete bolo vidieť, že chlapci nevedeli nájsť rytmus a štýl hry. Švédi od začiatku riskovali na podaní a v určitých fázach im to vychádzalo. My sme sa najmä v treťom sete trápili na prihrávke, ale zodpovedný výkon všetkých hráčov nás posunul k víťazstvu. Pomohla nám aj skvelá atmosféra tu v Poprade, nečakal som, že v stredu večer príde tak veľa ľudí a chcem sa im poďakovať. Víťazstvo sme veľmi potrebovali, v tomto momente je to najlepšie, čo nás mohlo stretnúť."

30.5.2018 - po prehre v EL s Belgickom 0:3 (Bratislava)
"Bola to jednoznačná záležitosť belgických podávajúcich hráčov, ktorí nás rozobrali do bodky. Neprihrali sme, mali sme veľmi nízke čísla v tejto činnosti. V ďalších setoch to nebolo lepšie. Dnes bol súper naozaj mimoriadne dobrý, kvalitný a bez chýb. Ich hviezda Deroo urobila celý zápas."

2.6.2018  - po prehre v EL 0:3 vo Švédsku
"Prvé dva sety sme mali dobre rozohraté, neviem, čo ešte chceme viac... Viesť 21:18 a potom 21:17 a nevyhrať ani jeden set a navyše s takýmto súperom je neprípustné. Prehru beriem na seba, nemalo sa to stať. Aj keď sme už nehrali o Final Four, prístup k zápasu musí byť úplne iný, nášmu výkonu chýbali bojovnosť a nasadenie. Musíme sa z toho poučiť, ale opakujem, prehru beriem na seba."

11.8.2218 - po generálke s Rakúšanmi pred kvalifikáciou o ME 2019
"Som rád, že nám generálka na kvalifikáciu vyšla a vyhrali sme s Rakúskom oba zápasy. Súper nebol jednoduchý, ako by sa možno zdalo podľa výsledkov, svedčí o tom najmä druhý zápas, v ktorom boli sety vyrovnané. Potrebovali sme si ešte ujasniť pozíciu druhého smečiara, na tomto poste máme silnú konkurenciu, čo je dobré. Trojica Paták, Kriško a Lux je vo výbornej forme a sú to kľúčoví hráči pre náš tím. Tým nechcem povedať, že Firkaľ a Ihnát sú slabí hráči. Chalani si za výkony v oboch zápasoch s Rakúskom zaslúžia pochvalu, víťazstvá morálke tímu vždy pomáhajú.

12.8.2018 - pred kvalifikáciou o ME 2019 (MNE, ISL, MLD)
"Čierna Hora by mala byť najťažší súper, hrajú spolu snáď päť rokov, dokážu potrápiť aj kvalitné európske družstvá. Musíme si dať na nich veľký pozor," podotkol Kravárik. "Táto partia hráčov má jasno, pokiaľ ide o cieľ, a to je priamy postup na majstrovstvá Európy. Nie je ľahké povedať, že zo štyroch augustových zápasov budeme mať dvanásť bodov. Mužstvo sa trošku obmenilo, chýbajú niektorí hráči, napríklad Štefan Chrtiansky či Milan Bencz. Som však presvedčený, že mužstvo sa každým rokom bude zlepšovať."

15.8.2018 - po víťazstve v prvom zápase K ME 2019 s Islandom 3:0 (Nitra)
"V rámci prípravy to bol pre nás vhodný zápas. Bola to však kvalifikácia a bol tam určitý tlak, trochu to bolo na chlapcoch vidieť. Zápas splnil cieľ, tým bola jednoznačná výhra. Chceli sme súperom ukázať, že máme silu nielen v základnej zostave, ale tiež v celom tíme. Mal som v úmysle nasadiť od úvodu chlapcov z lavičky, základná zostava by však bola bez tréningu, a to som nechcel. Bol som viac než prekvapený z výbornej atmosféry. Boli tu utvorené fantastické podmienky a veľmi ma to teší. Verím v silu nášho tímu a verím, že v Čiernej Hore dosiahneme výsledok, ktorý pritiahne na Moldavsko ešte viac divákov, aby súper takpovediac nemal šancu. Na zápas v Čiernej Hore sme stopercentne pripravení a vieme, s kým máme tú česť. Hrajú spolu minimálne päť rokov, pôsobia v kvalitných ligách. Musím však upozorniť na našu kvalitu. Chceme predviesť výkon na úrovni a dosiahnuť víťazstvo."

19.8.2018 - po prehre v druhom kvalifikačnom stretnutí s Čiernou horou 0:3 (Bar)
"Ak nezlepšíme podanie a nebudeme presne dodržiavať taktické pokyny, tak sa jednoducho nepohneme. Najmä, keď sa blíži koncovka. Ak to takto pôjde ďalej, budeme prehrávať aj so súpermi ako je Čierna Hora. Prvý set sme mali dobre rozbehnutý, ale spravili sme kvantum chýb na podaní a takto sa volejbal hrať nedá. V priebehu zápasu sme robili zmeny v zostave. Paták musel ísť dole, aj keď dobre útočil, ale neprihrával, nefungovala distribúcia so Zaťkom a preto tam išiel Jančura. Máme 14 hráčov, aby sme súpera zdolali. Ak chceme postúpiť na majstrovstvá Európy, takýchto súperov musíme zdolávať. Určite na to máme. Teraz musia prísť štyri výhry za sebou s plným počtom bodov, nič iné neberiem."

22.8.2018 - po domácom víťazstve v K ME s Moldavskom 3:0 (Nitra)
"Predviedli sme koncentrovaný výkon, ktorý potvrdil, že papierovo sme silnejší než Moldavsko. Potrebovali sme podať dobrý výkon a som rád, že sa nám to podarilo pred plnou nitrianskou halou. Divákom patrí vďaka za výbornú atmosféru. Chlapci urobili všetko pre to, aby zápas dopadol takto. Je to však len malý krok. V Moldavsku bude oveľa ťažšie zvíťaziť, no chceme pokračovať v takomto výkone. Verím v našu silu, pokiaľ ide o obranu na sieti. Treba to preniesť do nasledujúceho zápasu a potom sa o výsledok nebojím."

26.8.2018 - po víťazstve 3:1 v Moldavsku, kvalifikácia na ME (Kišňov): "Ukázalo sa, že okrem Islandu sú zápasy s ďalšími súpermi v skupine, teda s Moldavskom a Čiernou Horou, ťažké. Po hladkom prvom sete, v ktorom sme nedali súperovi šancu, prišlo malé uspokojenie a domáci sa chytili. Motor sme naštartovali neskôr, ako bolo treba, a už sme to nedobehli. Som veľmi rád, že v treťom sete sme sa vrátili k dobrej a zodpovednej hre, boli sme opäť na koni, súpera sme dostali kvalitnou obranou pod tlak, dobre sme podávali a to je hra, ktorá nám svedčí. Máme to v skupine výborne rozohrané a v januári chceme spečatiť postup na majstrovstvá Európy víťazstvami nad Čiernou Horou a na Islande."

26.12.2018 - pred dvomi prípravnými zápasmi v Rakúsku
"Pre nás je dôležité, aby sme nastavili herný model, ktorým sa chceme prezentovať proti Čiernej Hore, aby sme ho na ihrisku dokázali presadiť. Je to, samozrejme, trochu iný súper s inými hráčmi a nás zaujíma predovšetkým Čierna Hora, no aj v Rakúsku chceme oba zápasy vyhrať. Rakúsko ako súpera poznáme, môžeme si dovoliť vyskúšať nejaké možnosti. Či zapojíme do prvého prípravného duelu aj Kohúta s Luxom, je otázne, s realizačným tímom sa v tejto veci ešte rozhodneme."

26.12.2018 - na zraze reprezentantov pred predposledným kvalifikačným duelom o ME 2019
"Na prelome rokov budú mať chlapci členené dva dni voľna, pôjdu k rodinám, potom sa opäť stretneme 2. januára a budeme sa už naplno venovať kľúčovému zápasu proti Čiernej Hore. Keď sa pozrieme na iné kvalifikačné skupiny, je to v nich podobné, celkom zamotané, to nás však nemusí trápiť. Pre nás je to podobná situácia ako predvlani v kvalifikácii, keď sme prehrali jeden zápas proti Lotyšsku a napokon sme vybojovali priamy postup na šampionát. Teraz sme na 2. priečke, ale situáciu máme v rukách a spravíme všetko pre splnenie cieľa - priamy postup na majstrovstvá Európy," uviedol Kravárik.

5.1.2019 - po dôležitom dueli kvalifikácie o ME 2019 - odveta s Čiernou Horou 3:0 (Nitra)
"Toto víťazstvo sa nerodilo ľahko, so súperom sme sa ťahali v koncovke. Ale vedel som, že sa dostaneme do hry, chcelo to trpezlivosť. Splnili sme úlohu favorita skupiny, aj keď sme vedeli, že to nebude ľahké. Divákom zo srdca ďakujem, takúto atmosféru som nezažil ani nepamätám."

9.1.2019 - po poslednom zápase v skupine s Islandom 3:0 (Kopavogur)
"Zápas bol podľa očakávaní. Aj s chlapcami z lavičky, ktorí dostali šancu, sme spravili víťaznú bodku bez akýchkoľvek problémov. Splnili sme cieľ, ktorý sme si dali. Kvalifikáciu až na zaváhanie v Čiernej Hore hodnotím veľmi pozitívne, boli to poctivé výkony. Chlapci spravili všetko pre to, aby sa táto kvalifikácia podarila. Debutanti nesklamali, Samuel Goč aj Lukáš Kyjanica podali dobré výkony. Emo hral na svojom vysnívanom poste, bol na to priestor. Týmto som sa chcel Emovi odvďačiť za to, ako pristupoval k reprezentácii."

12.1.2019 - v návrate ku kvalifikáciii - pre RTVS
Od začiatku posledného bloku prípravy, keď sme sa s hráčmi stretli a videl som ako sú pripravení, sledoval som nasadenie hráčov, bol som stopercentne presvedčený, že v domácom prostredí, pred dobrou kulisou zvíťazime a postúpime. Kvalita sa preukázala, chalani dodržiavali taktické pokyny.

16.1.2019 - po žrebe ME 2019 v Bruseli
"Každá skupina má svojho favorita, rovnako aj tá naša. Myslím, že to mohlo dopadnúť aj horšie. Belgičania budú doma silní, to isté platí aj o Srboch a Nemcoch, sú to tímy zo svetovej špičky. Musíme sa dobre pripraviť na súperov, ktorých môžeme zdolať, ale v každom zápase pôjdeme naplno. Každý súper je hrateľný, dôležité bude aj poradie zápasov, ktoré sa dozvieme neskôr. Ideme do boja. Verím, že dosiahneme lepší výsledok ako na majstrovstvách Európy 2017, našim cieľom je postup zo skupiny."

26.5.2019 - po prehre v EL v Belgicku 2:3
"Po prvých dvoch setoch to vyzeralo veľmi nádejne, zápas sme mali veľmi dobre rozohratý a výkon chlapcov bol excelentný. Po druhom sete prišlo mierne poľavenie v koncentrácii, Belgičania nám v úvode tretieho aj štvrtého setu utiekli. Spravili sme niekoľko chýb na príjme a nedokázali sme udržať kvalitné podanie z prvých dvoch setov, začali sme kaziť. Do tajbrejku dali chlapci všetko, bolo to solídne z oboch strán a bez chýb, ale Belgičania mali viac šťastia a dokázali sa presadiť. Rozhodli dve lopty, ktoré chytili v poli. Treba sa skoncentrovať na ďalší zápas, Lotyši v Turecku vo vyrovnaných setoch ukázali svoju kvalitu a nemôžeme ich podceniť."

29.5.2019 - po víťazstve v EL s Lotyšmi 3:2 (Riga)
"Myslím, že sme mali v tomto zápas navrch. Boli sme lepším tímom a mohli sme vyhrať aj hladšie. Nedokázali sme využiť štandardné situácie, čo nás stálo bod. V každom prípade je výborné, že sme zvíťazili, pretože každá výhra v tejto súťaži je dôležitá a môže mať vplyv v konečnej tabuľke. Aj v dnešnom zápase sme dokázali, že vieme hrať kvalitný volejbal, len sa musíme vyvarovať početným chybám na servise. To je naša slabina, ktorú musíme odstrániť. Verím, že v tomto smere ešte spravíme progres. Chalanom gratulujem k víťazstvu a tešíme sa na prvý domáci zápas so silným Tureckom. Času na regeneráciu je málo, ale chalani sú dobre fyzicky pripravení a verím, že podajú aspoň taký výkon ako v Belgicku a Lotyšsku."

1.6.2019 - po trpkej prehre 0:3 doma s Tureckom (Nitra)
 "Turkom môžeme zagratulovať, bol to z ich strany veľmi kvalitný výkon. V predchádzajúcich zápasoch takýto nadštandardný výkon nepodali. Chlapcom nie je čo vytknúť. Topánka nás tlačí na podaní, proti takémuto súperovi to nemôžeme len prehadzovať. Výsledok odzrkadľuje realitu. Je dobré, že naši chlapci sa môžu konfrontovať s takýmto družstvom. Viac ma mrzia predchádzajúce zápasy, ktoré sme mali dobre rozohraté a nedokázali sme z toho vyťažiť viac."

8.6.2019 - po prehre 0:3 v Turecku
"Turci podľa očakávania nastúpili v najsilnejšej zostave, nenechali nič na náhodu a týmto víťazstvom v podstate spečatili svoje prvenstvo v našej skupine. My sme v žiadnej hernej činnosti nedokázali reagovať na veľmi dobrú hru súpera, dokonca ani v prvom a treťom sete, keď sme mali výnimočne dobre prihrané. Vo všetkých herných činnostiach sme zaostali o dve alebo tri triedy. Šancu vyskúšať si špičkový európsky level dostali aj chlapci z lavičky, je to pre nich veľká škola. Prehra je krutá a tvrdá, je však potrebné pozerať sa na veci triezvo. Čakajú nás dva ťažké zápasy v domácom prostredí, kde okrem Mateja Kubša budeme v plnej zostave, a to sú pre nás dôležitejšie stretnutia ako dnešné. Doma proti Lotyšsku a Belgicku chceme predviesť minimálne také výkony ako na pôde týchto súperov."

12.6.2019 - po prehre s Lotyšmi 1:3 (Humenné)
"Nevstúpili sme do zápasu dobre, v každej jednej činnosti sme zaostávali. Boli sme pomalší, boli sme slabší na bloku aj v obrane v poli a nedokázali sme súpera zatlačiť na podaní. Mali sme obrovský rešpekt voči súperovi a nedokázali sme hrať našu hru, ktorú nacvičujeme a cibríme. Absolútne nič nám nefungovalo, čo si nedokážem vysvetliť. V treťom sme nastúpili ako vymenení, fungoval nám servis aj distribúcia, tak sme mali hrať od začiatku zápasu. Hlava nebola v poriadku, to je najväčší dôvod, prečo sme prehrali. V sobotu nás čaká Belgicko, do zápasu musíme vstúpiť úplne inak, veriť si v každej hernej činnosti a preniesť natrénované veci do zápasu."

15.6.2019 - po víťazstve 3:1 nad Belgickom v posldnom stretnutí EL (Poprad)
"Som rád, že sme dnes v Poprade potešili divákov a vyhrali ženy aj my. Podali sme kvalitný výkon, ktorý stačil na to, aby sme Belgičanov zdolali. Ukázali sme našu tvár, ktorá sa mala niesť celou Európskou ligou. Keď to mám celkovo zhodnotiť, tak na Turkov sme naozaj nemali. Myslím si, že majú jeden z najlepších tímov v súťaži a sú favoritom na celkové víťazstvo. Najviac ma mrzí zápas v Humennom s Lotyšskom, kde sme odohrali veľmi zlé stretnutie. Museli prísť aj tvrdé slová, ktoré zabrali, dnes v Poprade chalani bojovali a odviedli výkon, ako sa patrí. Keď dokážeme eliminovať naše chyby, tak môžeme byť ešte úspešnejší."

9.8.2019 - prípravný zápas v Českej rep. - víťazstvo 3:2 (Jablonec n.N.)
"Víťazstvo v prvom prípravnom zápase teší. Z našej strany sa objavilo po taktickej stránke niekoľko chýb, ktoré by sme nemali robiť, aj keď sme po ťažkej príprave. Na druhej strane je o to víťazstvo cennejšie. V mnohých veciach sme sa už posunuli ďalej. Základná zostava odohrala prvé tri sety, postupne sa zapojili takmer všetci hráči. Teší ma, že sme si poradili aj s ťažkým podaním súpera. Česi boli lepší v zvládnutí ťažkých situácií, vďaka tomu vyhrali tretí set, v ktorom sme inak v herných činnostiach dominovali. Vo všeobecnosti som spokojný, najmä s nasadením, to isté očakávam aj v druhom zápase."

10.9.2019 - tesne pred ME 2019
Spoliehať sa budeme sami na seba. Stabilizovali sme aj činnosť, ktorá nám v poslednom období nešla a to je podanie. V medzihre sme dobrí, musíme sa však vyvarovať chýb. To bude kľúčový faktor v prvých dvoch zápasoch." Kravárik na uplynulých ME hovoril o potrebe mentálneho trénera, jeho služby využil počas uplynulej prípravy. "Bolo to tak potichu, ale mali sme možnosť pracovať s ním. Nebolo to dlho, ale chcel som, aby chalani pochopili, o čo mi išlo. Majú vysvetlené, že sa nemajú čoho báť. Dôležité je, aby z nich čo najskôr opadla tréma, potom by nemal byť absolútne žiadny problém zdolať tímy ako sú Španielsko a Rakúsko."

13.9.2019 - po víťaztstve 3:2  v prvom stretnutí na ME 2019 (Brusel)
"V prvých dvoch setoch sme hrali trpezlivo. Potom prišla situácia, keď sme urobili pár chýb v sériách a to sa ťažko doťahuje. Španieli nás dostali pod tlak, v ďalších zápasoch si musíme dať pozor na to, aby sme nestratili veľa lôpt v sérii. Pre nás to bolo dôležité víťazstvo, pretože šanca na postup by inak bola v nedohľadne. Každé víťazstvo vám dá krídla. Najmä nám, pretože sa nerodia ľahko. Mužstvo sa len zapracováva do nejakého systému a ešte nie je vyzreté. A to je na druhej strane dobré, lebo sme zvíťazili bojovnosťou a chcením. Takto to musí vyzerať aj zajtra proti Rakúsku. Tajbrejk je špecifický, či už stratíte zápas z 0:2, alebo ho vyhráte 3:0. Pre nás bolo dôležité nechybovať a vypojiť z hry ich univerzála Villenu, pretože mal neskutočnú fazónu. Španieli boli naštartovaní, ale z nás sršalo niečo viac. Viem, že sme sa po druhom sete trápili na prihrávke, naopak, Španieli boli na tom výborne. O to viac patrí chlapcom poďakovanie za to, že to zvládli."

14.9.2019 - po víťazstve s Rakúskom na ME 2019 3:1 (Brusel)
"Po prvom sete by ste sa mi krvi nedorezali. To čo sa udialo potom, to klobúk dolu. Výkon začal gradovať, chalani začali medzi sebou komunikovať, začali nám fungovať veci, ktoré sme si povedali. Bol to výkon, aký sa patril proti Rakúšanom podať. Chalani boli pod obrovským tlakom a opadla z nás veľmi veľká ťarcha. To si ani neviete predstaviť. Nehrali len proti súperovi, ale hrali s tlakom, aj čo sa týka mňa, tímu, celého slovenského volejbalu. Teraz to opadne. Samozrejme, nechcem, aby to bolo vybíjanie nevinných ovečiek, musíme sa snažiť o čo najlepší volejbal a ísť do maximálneho rizika. Ak by sa nám podarilo získať set, bolo by to nesmierne dôležité."

15.9.2019 - po prehre 0:3 so Srbskom na ME 2019 (Antwerpy)
"Chváliť po prehratom zápase nie je opodstatnené. Chalani sa však vyrovnali s ťažkou situáciou a podali výkon, aký som si predstavoval. Ale bohužiaľ, stále robíme veľa chýb a to je zlá vizitka. Darovať body takému súperovi akým je Srbsko, to je voda na ich mlyn. Ale nebolo to až také hrozné, vo viacerých častiach zápasu sme boli na úrovni súpera."

17.9.2019 - po prehre s Belgickom na ME 0:3 (Antwerpy)
"Domácim sme darovali prvý set, pretože sme v ňom boli lepší. Ale pár situácií nás stálo víťazstvo. Veľmi veľa síl nás stoja chyby, doplácame na to. Chýbalo málo, aby sme vyhrávali, to je potom úplne iný zápas. Som preto sklamaný. Ale chýbajú nám takéto zápasy, je to o skúsenostiach."

18.9.2019 - po prehre v poslednom zápase v skupine s Nemeckom 0:3 (Antwerpy)
"Budem sa opakovať, ale v uplynulých zápasoch sme mali nejaké sety uhrať. Bolo to ako cez kopirák. Mali sme dnes rozohrané dva sety výborne, ale chýbal nám možno kúsok šťastia, možno líder, ktorý by to zobral na seba. Veľmi ma to mrzí, pretože sme ukázali, že k európskemu volejbalu nám chýba krôčik. Chalani si zaslúžili mať už v tejto chvíli istý postup."

19.9.2019 - po "zvláštnej prehre" Nemcov so Španielmi (ME 2019 - Antwerpy)
"Keby som mal zhodnotiť odchod Slovákov zo šampionátu, poviem, že mi to je veľmi ľúto. Urobili sme maximum. Nestálo pri nás šťastie, možno upadlo sebavedomie po nejakom sete, ktorý sme mali vyhrať. Toto by som možno hráčom vyčítal. Ale to, že nepostúpili preto, lebo Nemci hrali na dvadsať percent a Španieli vyhrali, to určite nie. Toto nemalo s volejbalom nič spoločné. Odchádzame so vztýčenou hlavou, podávali sme dobré výkony a nemáme sa za čo hanbiť. Ale musíme si vziať ponaučenie. Ďalší šampionát si zasa musíme uhrať v kvalifikácii a videli sme, že nestačí dvakrát zvíťaziť, dobre hrať a prezentovať sa dôstojnými výkonmi. Každá lopta v zápase je veľmi dôležitá, každý vyhraný set vás môže posunúť ďalej. Veď Gréci postúpili s jedným víťazstvom o jedinú loptu. Taký je šport. Verili sme, že dve víťazstvá nám budú stačiť, ale bohužiaľ. Čo k tomu dodať."