Matchpoint ROZHOVORY O VOLEJBALE S Milošom Dubovcom - členom novej SR SVF - I.časť

S Milošom Dubovcom - členom novej SR SVF - I.časť

Máj 2018. Rozhovor s Milošom Dubovcom, ďalším členom Správnej rady (SR) SVF. V SR zastupuje slovenský plážový volejbal. Motívy, ambície, plány, ciele.

Dvanásť rokov sedel v SR za beach Velecký. Dvíhač rúk. To bol môj prvý motív, aby v Správnej rade on nezostal. Od posledného turnaja Elite serie ubehlo skoro dvadsať rokov, beach šiel stále dole a dole, až do mínusu. V orgáne sedel človek, ktorý nemal absolútny záujem robiť a pomáhať plážovému volejbalu. Bíčisti chceli, aby mali zastúpenie vo vedení SVF, aby to malo hlavu a pätu, aby niekto hájil ich záujmy.

 

dubovec milosKto sú to bíčisti? Oni nemajú žiadne štruktúry, nie sú evidovaní.

Ak myslíš Asociáciu plážového volejbalu, máš pravdu – rozpadla sa. Zanikla. Hráči, aj keď nie vrcholoví, tvoria nazvem to záujmovú skupinu, tá je dosť veľká. Učesať do to nejakej organizácie nie je podľa mňa dôležité. Ale musí to fungovať. Samozrejme v budúcnosti je nutné legislatívne dať všetko do poriadku. Povedzme ako u susedov v Čechách.

Na základe koho, čoho si kandidoval do SR?

Prišiel návrh, aby som kandidoval.

Čudné. Aj delegáti za plážový volejbal na konferenciu  v Poprade 2017 boli tiež veľmi zvláštne nominovaní. Nemajú štrukúru, neprezentovali súhlas nejakej záujmovej skupiny.

Kandidovať do SR môže za beach ktokoľvek, aj ten kto nemá s danou problematikou nič spoločné. Kandidáti na túto pozíciu boli traja.

Mohol si byť samozvanec.

Áno.

Ale nebol si.

Nie som. Myslím si, že tých deväť rokov, čo som pri plážovom volejbale aktívny  ... každý člen SVF môže byť navrhnutý do orgánov a takisto má právo navrhovať. Ja som mohol navrhnúť do SR za trénerov aj upratovačku, ak by bola členkou SVF. Rozhodujú hlasy konferencie. Tak je to v stanovách.

To mi je jasné, to nespochybňujem, len sa pýtam, ako to vzniká, ako si sa tam dostal, kto ťa navrhol a koho zastupuješ. Ak by som chcel zastupovať v SR trénerov, tak ma nemôže podľa mňa navrhnúť kolega Májek napríklad. Záujmové skupiny majú právo byť zastupovcané v riadiacom orgáne federácie, ale musí v tom byť určitý zákonný poriadok. A ten je vo sfére plážového volejbalu nejasný.
Pokračuj v motívoch. Veleckého si spomenul.

Je dôležité, aby sa v SR o beachi hovorilo, aby informácie z rokovania  orgánu boli do prostredia plážového volejbalu prenesené. Máme špičkovú ženskú dvojicu a bez ohľadu, že jedna hráčka je moja dcéra, boli blízko k účasti na poslednej olympiáde a chcem aby sa nestratili aj v ďalšom období. Deväť  rokov som chodil po zahraničných turnajoch, viem, že tu to je na veľmi nízkej úrovni. Všetky krajiny pochopili, že volejbal je jedno z mála športových odvetví, v ktorom je šanca dostať  tím na olympiádu dvojnásobná. V hale a na piesku.
Chcem, aby sa na federácii zmenilo nazeranie na plážový volejbal , aby to nebol prívesok, alebo nejaké zlo. Bol by som rád, aby všetci pochopili, že plážový volejbal je súčasťou volejbalu a chceme ho dostať na olympiádu. Staré vedenie mu veľmi nepomáhalo, tak som si povedal, že to štyri roky skúsim.
Dali sme si v novej Rade plážového volejbalu tri piliere. Prvým je mládež. Chceme postupne vytvoriť mládežnícke centrá. Tri až päť. Bratislava, Košice, Žilina. Neskôr zrejme Zvolen,  Skalica, alebo Nitra. Musí to byť v symbióze s halovým volejbalom.
Výchova trénerov. Ak nerátam Martina Olejňáka, nemáme tu žiadneho trénera.  Musíme ich vzdelať.
Tretí pilier je podpora dvojice so šancou ísť na OH do Tokia.

Nie je skutočný motív iba dcéra?

Nie. Ona by mala podmienky také, ako mala aj bezo mňa.

To, že sa s Nestarcovou nedostala na olympiádu do Ria bol zrejme viac sociálny dôvod  ako podmienky, ale vždy si tvrdil, že v porovnaní s inými pármi majú podmienky neporovnateľné.

Ja chcem, aby zmýšľanie hnutia bolo naklonené plážovému volejbalu. Nechcem, aby to ľudia vnímali, ako niečo, čo berie peniaze zo spoločného  rozpočtu, ale ako ďalšiu šancu volejbalu, ktorý ak bude mať úspech, tak prostriedky aj prinesie. Bude profitovať celý volejbal. Podmienky sa zlepšia a bude mať z toho osoh aj Natália. Ak dnes dcéra povie, že končí, ja v SR SVF neskončím.

My sme v klube vždy chceli so sekciou plážového volejbalu spolupracovať. Isteže so SIngerom, ktorý je brzdou všetkého to nebolo ľahké, ale ten sa o plážový volejbal už dávno nestará. Nič nové necítim, práve naopak, čerstvá skúsenosť je, že sa vracajú do komunikácie medzi SVF a klubom nedorozumenia. Hráčov máme v klube my a kompetentní musia so mnou záujem o nich riadne a hlavne včas vydebatovať.
Nemáme žiaden dôvod nespolupracovať. Máme aj šikovné dievčatá, ktoré by plážový volejbal mohli hrať kľudne aj celý rok.

Zatiaľ to tak nie je. Nemáme prehľad o hráčoch. Nechcem, aby pretrvával stav, že na ME ide ten, kto si je schopný účasť zaplatiť.

Prečo nemáte urobený vo veku 13 – 15 rokov prieskum vhodných typov?

My tu na Slovensku zatiaľ nemáme trend špecializácie na plážový volejbal. Neprešlo by to. Zatiaľ to musí byť kombinácia hala – beach.

Počas zimy ste to mali mať zmapované. Bolo už niekoľko výberov reprezentácie. Súťaže v halách sa hrali. Prstom sa dá ukázať na hráčov  a hráčky, ktoré v hale žiadnu dieru do sveta nikdy neurobia, ale plážový volejbal by hrať úspešne mohli. Do beachu teda pôjde aj naďalej len šestkový odpad.  

Zastávam názor, aby sme nemali prehnané množstvo seniorských turnajov  o majstra Slovenska.  Maximum tri, štyri. Sú to vyhodené peniaze. Viac by mala dostať mládež. Okolie tvrdí, že beachový produkt treba predávať a seniorských turnajov musí byť viac. Objem peňazí sa v rozpočte beachu počtom turnajov nezväčší. O čo viac pôjde do organizácie seniorov, o to menej dostane mládež.

Čiže nemáš v SR silné kompetencie, aby si presadil to, čo odborne chcete. Sorry, ale nechápem, ak človek zodpovedný za plážový volejbal v SR chce to a to a v praxi bude všetko inak.

SVF dostala na rok 2018 od štátu 1,8 milióna Eur. Niečo môže a musí ísť na chod aparátu, zo zákona ide 15% na mládež a ja chcem presadiť, aby plážový volejbal dostal určité fixné percento na svoj rozpočet.

Miloš, štát dáva na podporu tzv. uznaného športu peniaze na základe vzorca. Členská základňa, úspech, popularita. Ak ad absurdum bude na Slovensku jedna beachová dvojica, tak nemôže dostať na svoju činnosť povedzme 10 % zo spoločnej kasy. Mali ste, (okrem dvojice) ešte vlani rozpočet nula, to bolo úplne absurdné, ale takto sa to nastaviť dnes iste nedá. Plážový volejbal  je hobby partia.
Nemáte členov, nemáte kluby, v prechode medzi halou a pieskom je legislatívny bordel. Nevychovávate, neriadite. Opakujme hobby partička. Okrem výsledku úspešnej ženskej dvojice ničím do vzorca za federáciu neprispievate. Neviem presne, či sa pri tvorbe vzorca pre delenie štátnych financií  vôbec hovorí o popularite plážového volejbalu extra. Ja vôbec nespochybňujem veľmi vysokú popularitu plážového volejbalu vo svete. Ale vo vzorci je parameter aj popularita  domáca a tá iste nebude valná. Hobby.

Myslíš, že štyri bronzové medaily z FIVB a semifinále ME za posledné  štyri roky je nič?
Chcem, aby turnaje boli zaregistrované. Chceme, aby tam hrali iba členovia SVF. Toto prispeje zbieraniu ovečiek. V beachi je veľmi veľa hráčov bez licencie SVF a tých by sme radi do systému získali.

Áno, práve preto nemáte nárok hovoriť o podieli  z  1,8 milióna Eur. Nemáte členov. Prečo nevytvoríte povedzme aspoň jeden klub. Subjekt plážového volejbalu a do neho natiahnete všetkých bez licencie SVF. Získate ich možno dosť. A tí, ktorí sú registrovaní v hale, budú u vás hosťovať. A bude poriadok. Ako budete riešiť event. spory, keď sa zmluvný šestkový hráč vážne zraní na piesku. Ako získate sponzora na tovar, ktorý vám nepatrí. Ja nechcem ten systém hobby v plážovom volejbale ironizovať, ale nechápem, prečo máte tendenciu byť pricucnutý na dotáciu 1,8 milióna Eur, na výšku ktorej sa podieľate minimálne.

Hobby partia sa takmer dostala na olympiádu. Kde je v tomto snažení  šestkový volejbal.

Súhlasím, veď ak sa dostane na olympiádu šport šípky, tak bude zrejme uznaným športom, dostanú adekvátnu dotáciu, ale musia mať štruktúru, členov. Vôbec nespochybňujem úspech plážovej dvojice, pravdepodobne prispel aj do vzorca, to sa dá zistiť, ale toť vsjo. Prečo už dávno v školskom športe základných škôl nie je plážový volejbal?

Bola tu asociácia plážového volejbalu a nefungovala. V roku 2010 sa Velecký zriekol pozície a odvtedy to nefunguje. Zakapala. Nejde to všetko naraz. Chceme to pozmeniť.  Veľa hovoríš o dobe dozadu, ale pozri sa, kto je stále na federácii. Ty si mal očakávania, ja to isté. Šesť mesiacov sa zaoberáme v SR SVF inými vecami, ako by sme mali.

Druhý diel si prečítate v nedeľu pri čaji o piatej.