Matchpoint ROZHOVORY O VOLEJBALE S Milošom Dubovcom - členom novej SR SVF - II.diel

S Milošom Dubovcom - členom novej SR SVF - II.diel

Prvá časť rozhovoru

Pokračovanie v debate s Milošom Dubovcom, členom SR SVF za plážový volejbal.

Ak by ste sa všetci dali do módu, že nepreložíte v SR SVF slamku, kým bude úradovať Singer, povedzme že odsúhlasíte dočasnú, termínovo presne stanovenú, nevyhnutnú kontinuitu jeho práce, tak to začne fungovať. Ale vy tam máte medzi sebou zatiaľ nastavenie z českej rozprávky o šialene smutnej princezničke kujme pikle, kujme pikle. O čo ide teraz v SR.

Neviem, kam mieriš otázkou.

 

Motív konferencie bol zvrhnúť Halandu. Vycítil to a nekandidoval . Ak čítam zápisnice zo SR, vidím, že tiene minulosti ostali, sú činné a neviete, čo s tým. Len brzdíte a rozvoj nenastáva. Preto dávam otázku, či nie je jediný tvoj motív dcéra, lebo iný zatiaľ nevidím. Vôbec neviem, akú šancu má nová dvojica dostať sa na OH. Ako sa zmenil systém kvalifikácie, ktorý bol naposledy veľmi tvrdý. Mne by nevadila prezentácia tohto motívu. Mal by hlavu a pätu. Nechcem špekulovať, tak sa radšej opýtam, nechceš byť prezidentom  SVF?

Ja som na prvej SR povedal, že kým tam budem sedieť, budem chcieť, aby veci šli v norme stanov a zákona. Na tom zatiaľ tvrdo trvám. Celý môj problém je zatiaľ v tomto.

Ďakujem za nahrávku. Vo veci obsadenia pozície generálneho sekretára nepostupujú niektorí  členovia SR SVF v zmysle stanov. Deštruujete. Jednoznačne zo Stanov SVF túto pozíciu navrhuje prezident SVF a SR SVF schvaľuje. Výberové konanie na túto pozíciu je hlupota. Ak ste už tak rozhodli, že ten tender bude, tak ho pre pána boha nemôžte nechať vypracovať Singera, ktorého nik na Slovensku nechce a on chce byť tvrdošijne sekretárom a aj sa o funkciu v tendri oficálne uchádza. Text, ktorý zostrojil, je výsmechom. Dovolili ste mu urobiť tender šitý len pre neho. Nikto iný na Slovensku tie požiadavky splniť nedokáže. Chýbalo tam už len jedno jediné, že generálny sekretár by mal mať meno Tomáš a priezvisko Singer.  Do neba volajúca sprostosť. Generálny sekretár je pravou rukou prezidenta. Nielen vo volejbale, ale aj v politike, divadle, Slovnafte, či Telekome. Je jasné, že Singera prezidentovi neschválite, ale nerešpektujete ani vaše vlastné nedávne hlasovanie 8:0, že bude kontinuálne - dočasne - do pracovnej konferencie spolupracovať s ním, ako dočasne povereným riadením sekretariátu. Akurát ste mu mali riadne pristrihnúť krídla, aby už nedefermovoval  volejbal na Slovensku.

SR má kompetenciu urobiť výberové konanie na akýkoľvek post sama pre seba.  A potom prezidentovi ponúkne tip.

Nelogicky chápané stanovy.  Ak má prezident právo menovať a SR SVF schvaľovať, tak tento postup je úplne jasný. Vieš si predstaviť, že by Ficovi niekto určil šéfa sekretariátu? Alebo šéfa poradcov?
Vy ste opakovane Singera odmietli. Ak by boli jednotliví členovia SR korumpovateľní, tak prejde. Zatiaľ sa tak nestalo.  Vy ste schválili jednoznačne jeho dočasnosť. A máte povinnosť začať fachčiť. Singer je zrejme blázon, nikto ho nechce a on stále kandiduje, ale to je aj vaša káva.

To je otázka na prezidenta. Za päť mesiacov neprišiel žiaden iný návrh. Preto sme mu chceli ponúknuť mená, ktoré by vzišli z tendra.

Na to, že nik iný nebol, je podľa mňa jeden jediný a veľmi pragmatický dôvod. Musela sa udržať istá kontinuita. Ak by sa hnutie zbavilo Singera deň po konferencii, tak veľmi pravdepodobne by nastal chaos. Kvalifikácie na ME, juniorské ME v Púchove.
Žiaľ bohu tak sa to zabetónovalo, že je istý čas jeho prítomnosť na Junáckej určite nevyhnutná. Vy ste však mali jednoznačne nastaviť – ničoho sa nedotýkaj a nie mu ešte aj zveriť prípravu výberového konania, ktoré si opakujem našil  na seba. Podstata je, aby SInger okamžite prestal hovoriť do odborných volejbalových vecí. On je hlavný strojca plesne a hniloby, ktoré zasiahli slovenský volejbal.

Možno je to neštandardný postup, ale my chceme presadiť transparentné postupy vo všetkom.

Prečo sa potom zasadanie SR SVF neprenáša live na nete?

Prezident spočiatku vravel, že by to chcel a nemá s tým problém, bola to téma, ale neprešlo to.

O čo ide? Chceš byť prezidentom SVF?

Nie.

Igor Prieložný?

Podľa mňa už nie.
Doteraz to bolo tak, že bol prezident, potom nikde nič a potom dvíhači rúk. To chcem zmeniť.

Predchádzajúca SR bola skupina diletantov, teraz v nej sedia prevažne odborníci, volení. To je nepochybné. Možno by sa dalo polemizovať iba o flekoch, ktoré obsadili, ale odborníci sú. Lenže smrdí to tým, že sú zatiaľ nekompetentní.

Nešťastné je to, že je to stále stav Fico – Pellegríni.  Je to na prd. Tieň Halandu tu stále je. Martin Kraščenič jasne deklaroval, že potrebuje generálneho sekretára, lebo on by chcel svoju funkciu mať viac diplomatickú, reprezentatívnu. Nikto z nás v SR by do toho nezasahoval, ak by sme videli, že tam príde človek, ktorý to dokáže riadiť. Navonok to vyzerá tak, že my brzdíme vývoj slovenského volejbalu.  

Vy ste nedokázali ani presadiť, aby na vašich zasadnutiach nesedela nová kontrolórka, ktorá tam nemá čo robiť. Ako ju poznáme, určite sa vyjadruje k všetkým bodom programu a zdržuje. Jej  povinnosťou zo zákona je kontrola uznesení, financovania, dodržiavania smerníc. Kontrolovať dodržiavanie zákona.

To je zase otázka na prezidenta. On môže podľa stanov prizvať osoby na zasadnutie SR.

Asi stačí. Ďakujem za poznatky.

Ivan Husár pre www