Postreh z ME - 1

21.8.2019 - Mal som osem, ale hmlisto si pamätám, že mama s otcom stáli 21.8.1968 na balkóne v Tatranskej Polianke a hučali. Už idú. Jeden Tatranec odvážne vybehol na cestu a namaľoval na ňu pred prichádzajúcimi tankami bielou farbou niečo v zmysle, aby ťahali. Že ich sem nikto nevolal. Pamätám si, že sme mali cukor, múku a olej úplne všade.
A ešte mi utkvelo v pamäti, že vždy, keď sme šli autom cez Ružomberok (smer Tatry) a vyšli sme na jemný kopec - dole vpravo boli kasárne, otec vždy zašomral: svine - stále sú tu.

Nemáme tu dnes tanky, ale máme na kopci stožiar. Kto vie, čo je horšie. Od piatka tu máme prvýkrát ME vo volejbale žien. Hrali sa na Slovensku aj Majstrovstvá sveta žien (1986) - tréner Československa bol Vladimír Hančík. V Žiline vyrástla nádherná športová hala - dnes ruina, lebo ju nechal Jano Slota zhniť. Aká symbolika: MS - hala - Jano ju predal a nechal zhniť skutočne parádny skvost športovej architektúry. Jeho potomok, kapitán Andrej, postavil stožiar. S nerezovým prstencom na koreni. Ak ten úd pred parlamentom SNS nebude natierať, zhnije aj ten. Kým sa tak stane, na Slovensku už žiaden vrcholový volejbal nebude. Otázne je iba to, ako rýchlo bude postupovať hrdza a ako sa vyvinie mobil - tablet a florbal.
Ak sa k Sandbergu pri Devíne dovtedy vďaka globálnemu otepľovanie priblížia opätovne vlny mora, mohol by konečne nastať aj masívny rozvoj plážového volejbalu.

Dievčatá ročníkov 1990 - 1994 sú jednoznačne dobrou generáciou. Pod vedením trénerov Henčeka, Rojka, sčasti Kosekovej, Hančíka ml., uhrali solídne výsledky na ME, MS mládežníckeho volejbalu. Mali dostať od vedenia volejbalu zelenú. Lenže neboli dostatočne atraktívne, rentabliné a Halanda, bývalý prezident SVF, ktorého jediný motív bol kariérny postup, správne odhadol, že kariéru mu zabezpečia len a len úspechy mužov. Do nich investoval. Rozdielne podmienky v zabezpečení mužov a žien boli očividné. Neurobil by som inak, otvorene hovorím, že som tieto jeho kroky podporoval vo všetkom. Ale môj svet je mužský volejbal. Jeho postoj mal byť hlavne pragmatický. S mužmi Slovensko nikdy nebude víťaz Európy, MS, OH. Ženy by sa k medaile na ME mohli prepracovať ľahšie. Halanda ničím nedokazoval, že by bol fanúšik žien, lebo ho veľmi lákala svätožiara. Svetlá rámp, letenky, nalietané míle, zber funkcií, profity všetkých druhov. Tam sa vyznal a v tomto lesku chcel stáť. Toto mu mužský sektor nádejne garantoval.
Na OH v Atlante (1996) získali muži Holandska vo finálovom boji s Talianmi zlato, niekoľko mesiacov po týchto hrách holandskému volejbalu už dominovali ženy. Nepoznám úplné fakty, ale javí sa to tak dodnes. Zväz uprednostnil jeden klub v Apeldoorne. Na Slovensku sa ponúkalo urobiť zo Slávie UK veľký, mocný, preferovaný klub. To by stačilo, aby reprezentácia žien výborne fungovala. Prezident klubu Hančik by bol síce bez konkurencie, ale on v tom vie chodiť, deštrukčné by to pre jeho klub nebolo.
O prácu v Slávii sa vždy dalo oprieť. Stabilná, úspešná, vďaka Hančíkovi vždy bojachtivá. Halanda ich len topil, pod rúškom priateľstva s Hančíkom hral kadejaké falošné hry.  Pochoval jednu významnú generáciu dievčat. Teraz sa pred médiami tvári, že jej prihral ME, ale žiaľ vieme, že trepe kraviny.
Každopádne pre Bratislavu, pre Slovensko je fajn, že tú akciu na Zimnom štadióne máme. Spomínané dobré výsledky v kadetskom a juniorskom veku dosiahli, lepšie povedané miešali karty Koseková, Radosová, Kostelanská, Herelová, Abrhámová (nevošla opäť do záverečnej nominácie), Palgutová, obtrela sa Szaboová.
Sú skúsené - mohli byť viac, sú v dobrých zahraničných kluboch - mohli byť v lepších, majú dosť odohraté - mali mať ešte viac, sú pekné - krajšie byť nemôžu, lebo by behali po móle za iné peniaze. Nie sú tlsté. Len aby prihrali podanie súperov.
Verme, že budú hneď v piatok v úvodnom stretnutí so Španielkami aj mentálne silné, dúfajme, že sa nám na Zimáku neposerú od chladu. Vzhľadom k tomu, že v družstve hrá výnimočná nahrávačka Barbora Koseková, mohli by na turnaji vyhrať aj duely normálne "nevyhrateľné". Držme im place a chcime ich vidieť hrať v Bratislave aj na Deň ústavy.
Pozn.: videl som ich trénovať na jednom večernom tréningu v Nitre. Pot netiekol, krv nestriekala. Bol som sklamaný. Čakal som viac.

Husár Ivan - v deň osláv, že tie svine sú už preč.

Postreh z ME - 0