Matchpoint Postrehy - píšete nám Postreh z ME - 3 (ŠPANIELKY)

Postreh z ME - 3 (ŠPANIELKY)

23.8.2019 - Rusi tu už dávno nie sú. Dokonca sme takí frajeri, že im nedodávame ani mlieko, ani maslo, korbáčiky, žinčicu. Lebo je embargo. Takí sme frajeri. Poslúchame zase niekoho iného.
Keď začali v rámci rozcvičenia Španielky uskutočňovať blokové cvičenia, začal som sa báť pondelkového tréningu. Španielky robili všetko inak, ako my vo VKP učíme. Podľa môjho názoru to robia nesprávne. Uvedomil som si však, že sa nemusím najbližšieho tréningu vôbec obávať, lebo kým sa Španielky rozvičovali, celá mládež v hale bola určite na mobile.
Po druhom zápase RUS - BLR vznikla 90 minútová pauza a spíker Stražay odvážne oklamal divákov, že show úvodu ME začne 40 minút pred dvadsiatou. Sekol sa o 20 minút, v bufetoch nastal chaos a malé zisky. Možno mu niekto nabudúce odvážne tresne po gebuli.

V úvodnom, mimoriadne dôležitom stretnutí ME sme zdolali Španielky 3:0. V dvoch koncovkách na 25:23 a 29:27. Ako som písal v predchádzajúcom postrehu, mienil som sa sa na tento zápas pozrieť očami o odvahe. Domnieval som sa, že pri absolútne vyrovnaných tímoch to bude rozhodujúci faktor výsledku. Asi aj bol.
Tréner Fenoglio nenominoval na turnaj klasickú korektorku Šunderlíkovú, druhá kandidátka Pišteláková (Liberec) podľahla tlaku biológie a bude matkou. Ostala mu tak na tento dôležitý post trojica smečiarok Palgutová, Hudecová, Kijaková. Spravil odvážne rozhodnutie. Sám priznal, že posledné dni a zápasy v príprave s Fínkami mu domotali hlavu.
Do zápasu vstúpil na pozícii korektora s Kijakovou. Bola v tom dávka odvahy, lebo to zrejme nie je jej post, tréner sa rozhodol správne. Kijaková bola dva sety takmer vo všetkých ťažkých situáciach odvážna. Všetky komplikolvané veci na sieti vyriešila. V poslednom sete sa nepochopiteľne (možno pochopiteľne - neviem) uchýlila k priposratým (alebo exhibičným?) trom - štyrom úderom a musela z kola von. Škoda. Ak by bola bývala zápas dohrala, patrila by určite medzi ozdoby nášho družstva. Škoda.
Jeden tréner chce, aby družstvo hralo stále odvážne. Bez bázne a hany. Iný chce, aby v rovnakej situácii hráči nepokazili a čakali na lepšiu príležitosť v útoku. Tretí to chce správne namixovať. Tak sa na to v tabuľke pozrime.
Hoci tento web má chuť byť "odborný", musíme pre istotu podrobnejšie vysvetliť problematiku aj pre pospolitý ľud.
Hráč v útoku dostane takú aj onakú nahrávku. Lepšiu aj horšiu. Jeden hrá odvážne, jeden bláznivo, jeden šialene, jeden opatrne, jeden posrato. Jeden nahrávač hrá len tutovky, iný sa nebojí a hrá aj riskantné veci.
Niekto podáva odvážne, niekto sa trasie, už keď kráča na podanie.
Loptu zadarmo niekto IBA prehodí, iný sa stále pokúša znepríjemniť súperovi život a pripraviť čo najlepšiu pozíciu na obranu.

Dnešné finálne riešenia (vrátane podania) hráčok som MOJIMI OČAMI vyseparoval do kategórie NEODVÁŽNE, alebo OPATRNÉ, alebo POSRATÉ. Ako chcete. Sami  si vyberte.
Po takomto údere nastane ihneď chyba, (ulievka do autu napríklad), OBČAS bod (ulievka, lopta bágrom, hlavou, ušami padne súperovi na zem - taká spadla od Španielok pred nos aj našej Kijakovej), NIEKEDY sa skončí medzihra chybou súpera, niekedy sa hra rozohra do dlhšej medzihry. Jeden prelet lopty ponad sieť, občas  dva, výnimočne viac.
Tabuľka zdokumentuje dnešné NEODVÁŽNE údery (NÚ) a hlavne, ako to potom dopadlo. Či sa to vyplatilo.
Pôvodne som chcel porovnať tieto parametre so Španielkami, lenže nad nimi tá kliatba prvého, dôležitého, domáceho duelu nevisela. Určite boli pod menším tlakom, ako naše dievčatá. Opticky sa mi zdalo, že práve odvaha ich neustále držala nad vodou. Až kým sme ich zlomili. Dnes som sa teda pozeral len na jednu stranu.
Že sa v tabuľke a hodnotení veľmi nemýlim, dokazujú všetky tri striedania nášho trénera Fenoglioa. Radosová von, Hudecová dnu. Dtto naopak v druhom sete, na záver  Kijaková von, Palgutová dnu.

 

Hráčka počet NÚ BOD SVK
NÚderom

BOD SVK
po chybe ESP

BOD SVK
po bloku

BOD SVK
po následnom
útoku

BOD ESP
chybou SVK
BOD ESP svojim
útokom, blokom
Radosová * 14 5     2 2 4
Kostelanská * 5 1     2 1 2
Hudecová              
Kijaková * 9   1 2 1 1 2
Herelová *              
Palgutová              
Pencová *              
Koseková *              
SPOLU 28 14 12

* základná zostava prvého setu
NÚ - neodvážny úder v útoku

Niekde vám možno súčty nesedia, lebo sa stane, že hráčka hrala v jednej rozohre aj viackrát "neodvážne" - podľa niekoho možno umne a výsledok bol sa samozrejme iba jeden.

Tréner Fenoglio - výborne zvládol vedenie zápasu. V úvode možno chybne takticky pripravil útok družstva, ale to sú iba moje domnienky. Uhral všetky "jastrabie oči - challenge", urobil v pravý čas všetky tri striedania. Radosová von - Hudecová dnu 17:19 v prvom sete, v druhom sete si to Hudecová nevinne odniesla, musela von 3:8, ale Radosová sa postupne zlepšovala, Kijaková v poslednom sete odrazu zmizla ako gáfor, prišla Palgutová. Hneď aj odvážne zaservovala a dala eso.
Tréner presne vzal oddychové časy, hecoval, tlieskal, kričal, ale nepredvádzal sa. Ide mu to z duše a práve tá prirodzenosť je potom plodná. Je cítiť, že hráčky hrajú to, čo chce on. Možno Kijaková si robí niekedy čo chce, akurát mala vydržať. Hrala veľmi dobre a potom sa chvíľkovo neplodne hrajkala s osudom zápasu. Tréner to vycítil a okamžite bola na lavičke.
Výborne sme celý zápas podávali, veľmi odvážne, obzvlášť Pencová s Kosekovou.
Jedným zo znakov odvahy družstva je (podľa mňa), ak hráčky prihrávajú aj prstami. My sme neprihrali prstami ani raz. Ak to tak tréner chce, no comment, ak nechce, tak v takto realizovanej činnosti na prihrávke sme boli za Španielkami.
Španková to na prihrávke zvládla. Je koncentrovaná, vie, kde má byť, párkrát jej lopty ukradli kolegyne. Musí byť odvážnejšia v obsadení priestoru. V obrane 50:50, ale v koncovkách to aj ona bravúrne ustála.
Nahrávačka Koseková opäť potvrdila, že je vyhrávačka. Bez paniky, veľmi pokojná navonok. Obe koncovky, aj úvod tretieho setu riešila  správne, dvojdotyk v koncovke prvého setu vykompenzovala zakrátko esom po oddychovom čase Španielok. Ak by tento set vďaka tejto chybe skončil zle a možno potom aj zápas, bola by to možno práve táto lopta, ktorá za sekundu pochová našu formu a keci o tejto citlivej veličine.
Úvod prvého setu Barbora alebo dostala pokyny od trénera - "ako má začať", alebo sa rozhodla sama. Každopádne úvod zápasu hrala veľmi placho, neodvážne, ustráchane, bez zapojenia stredových hráčok. Vsadila si na úvod turnaja na Radosovú - to bol omyl. Fenoglio jej z ihriska Radosovú vzal a odvtedy sa Barbora rozohrala. Potom už hrala výborne. Odvážne hlavne v realizácii prvého sledu za hlavou.
Ak Barbora nebude v budúcnosti hrať dobre aj vzadu v obrane, svetová nahrávačka z nej žiaľ nebude. Jej mimoriadne pasívna hra v obrane vyplýva z jej povahy, ale ja verím, že tento posledný oriešok rozlúskne a bude raz lepšia ako grandiózna Monika Smáková.
Čiaroví rozhodcovia boli veľmi odvážni. Nekompromisne ukazovali. Konečne.
Bilancia efektu neodvážne zahraných lôpt je cca fifty fifty, kľúčovej hráčke v útoku Radosovej zápas nevyšiel podľa jej a iných predstáv. Ona so svojou technikou úderu ani odvážne hrať nemôže. Úder je hraný nízko vďaka horšej technike ruky. Štýl, ako smečujú Kijaková s Kostelanskou, Radosová hrať nevie. Mala to však veľmi ťažké, Španielky na ňu riadne tlačili, mentálne však zápas zvládla.
Vyhrali sme 3:0, pragmaticky povedzme, že všetko je v poriadku. Ak zdoláme Švajčiarky a Španielky sa neotrasú hlavne proti Bieloruskám, 1.9. by sa mohlo hrať aj so slovenskou účasťou. Kiežby, akcia si to zaslúži. Ešte lepšie by bolo, keby naše baby už boli vtedy v Poľsku. Zisky by klesli, Singerovi by sa zatriasol plus mínus excel, ale sochári by mohli začať odlievať bronz.
Predstavte si Dankov stožiar na hradnom kopci a hneď vedľa bronzová Herelová - NAJLEPŠIA hráčka prvého dňa - v nadživotnej veľkosti. Bola vynikajúca. Málokedy blokárky takto zažiaria. V druhej vlne Pencová, Koseková a Kostelanská - výborná smečiarska nátura, každú útočnú akciu hrá odvážne, na hrane rizika. Milé prekvapenie pre mňa. Zrodila sa hviezda.

P.S. 1 Riaditeľ turnaja Singer z lóže po druhom sete zmizol. Alebo mal tú odvahu povedať, že je už vymaľované, alebo nemal odvahu prísť do V.I.P. až po zápase, keď je všetko zjedené a vypité.
P.S. 2 podávačky z Bilíkovej zožrali bagety aj z košíka VKP. Sú veľmi odvážne.
Ivan Husár

Postreh 0
Postreh 1
Postreh 2