Matchpoint Postrehy - píšete nám Postreh z ME - 5 (FENOGLIO)

Postreh z ME - 5 (FENOGLIO)

27.8.2019 - Dnes som mal v pláne v postrehu opustiť volejbal a pozrieť sa na porovnanie krásy Slovanov a Germánov. Je neskutočné, čo tým našim ženám od Vladivostoku po líniu Praha - Gdansk bohovia nadelili. Jedna krajšia ako druhá a to tu ešte nehrajú Lotyšky. V bufetoch sa promenádovali Španielky. Dosť dobré, ale predsa len druhá trieda. Nemky a Švajčiarky nechajme radšej bokom.
Keď som sa prechádzal po zápase Nemecko - Rusko po chodbách štadióna, z ľudí bola cítiť pohoda, nádej a také to milé nastavenie, keď veríte. Neviete, netušíte, nevidíte, nemáte to podložené, ale veríte. Ten pocit sa zakladá na prianí úspechu. Ráno som prednášal trénerom na licenčnom seminári a aj medzi nimi bolo počuť hlasy, šanca tu je.

Málokto poznal objektívnu silu Bieloruska, to však nie je podstatné. Zásadným a rozhodujúcim sa stane fakt, či všetci chceme vyhrať. Bol som si istý, že v pondelok nezídeme z víťaznej vlny, ten prepad príde zrejme v štvrtom zápase s Nemkami, ktoré sa ešte navyše potužili výhrou nad Ruskami. Ak pokles nepríde, možno ideme priamo do 1/4 finále do Poľska. To už Bratislava neuvidí. Úspech ako hrom. Nech je ako chce, postup zo skupiny je tu a je dôkazom, že táto generácia dievčat sa vydarila.
My máme svoje dojmy a pocity a iné prežíva družstvo. Niekto lieta v oblakoch, niekto sa v noci pocikáva, niekto sa teší, niekto má obavy. Niekto má stúpajúce očakávania, niekto má splnené. Niekto spí v noci ako bábika, iný spať nedokáže, iba sa prehadzuje a bdie. Tréner Fenoglio veľmi chce vyhrať. Určite sa neuspokojil s doterajším priebehom, on vie, že by mu to zlomilo krk.
Fenoglio po dvoch "plánovaných" bodoch z prvých dvoch zápasov veľmi intenzívne cíti, že mu ide oproti odmena za vykonanú prácu. Bojuje, hecuje, úprimne šantí, ale dnes prvé dva sety idú na jeho vrub. On priniesol do tímu kŕč. Nepoznám ho detailne, porovnával som prvé dva spôsoby vedenia boja s týmto tretím zápasom a vychádzam zo všeobecných prejavov psychiky.
Fenoglio bol dnes prepálený, už v prvom sete, po dvoch loptách za stavu 0:2, dal pokyn druhej nahrávačke, aby sa pripravila. To bol prejav paniky. To je znak, že fungujúcej veci zrazu neverí. Nemá to žiadne racionálne opodstatnenie. Nahrávačka Koseková väčšinu setov začala na turnaji zle. Ak to tak ovšem cítil, mal ju teda dať dole okamžite. Váhal a tápal.
Neustále sa hádal, bil, škriepil s pískačmi, v Humennom by povedali vojoval, doťahoval sa aj s trénerom Bielorusiek.
Bolo by to ok, bol by to spôsob tlaku, ale on mal v tom stave úplne zatemnenú myseľ. Jeho "zlý stav" sa preniesol aj na hráčky. Zrazu neboli také živé, v tlaku vôbec neboli odvážne. On ich neťahal, pretože sa stále zapodieval chujovinami. Fenoglio nebol schopný vôbec reagovať na periodicky sa opakujúce problémy, ktoré našim dievčatám spôsobovala na podaní výborná Stoliarová. Vždy, keď prišla na podanie, dvojica Radosová, Kostelanská, potom aj Hudecová a aj libero Španková dostávali buď priame esá, alebo sme sa veľmi trápili so založením útoku. Pomoc prihrávajúcim smečiarkam Palgutovou a Kijakovou využil tréner možno raz.
Zdalo sa mi, že on ani nevie, aká hrozba kedy prichádza. Niežeby spal, ale bol skrátka dva sety úplne mimo. Zahlmené oči.
Bielorusky mali oba sety úplne pod kontrolou. Pred turnajom povedal v médiách, že Šunderlíkovú žiaľ nevezme a že to má rád s tromi smečiarkami, ktoré na poste korektora dokážu hrať všetky tri - Palgutová, Kijaková, Hudecová. Tá opakujúca sa nepríjemná situácia na prihrávke vyžadovala pomoc týchto hráčok a odsunutie Radosovej. Chcelo to dať iné riešenie, aby museli Bielorusky riešiť rébus zmeny.
Niekoľkokrát sa nám podarilo k nim dostať na jeden dva body, ale potrebovali sme v tých chvíľach blok. V dvoch setoch sme ich mali spolu sedem, ale v "nepodstatných" chvíľach. Necítil to, na lavičke mu bez pohnutia sedia dve dobré blokárky Hrončeková a Szaboová.
Fenoglio po chybách len zalamoval rukami, to doteraz nerobil. To je prejav zúfalca. To nerobil doteraz prvé dva dni, prestal s tým od tretieho setu.
Radosová dostala v druhom sete dve esá za sebou a až potom jej signalizoval, aby prihrala prstami. Urobila tak, zdarne, otočili sme, ale všetko prichádzalo neskoro. Tak, ako som chválil rýchlosť všetkých striedaní, oddychových časov v prvom zápase, teraz nedal von Radosovú, necítil nie optimálne vyladenie Kostelanskej. Dať dole túto hráčku je pre družstvo veľký problém. Úle bez robotníc nefungujú. Ale keby jej na lavičke dal trochu nektáru, pomohlo by. Dva sety nás bili Bielorusky ako hadov.
Od tretieho setu Fenoglio prepol zjavne do iného módu. Do toho zpred pár dní. Iba nádej, viera a vnútorný pokoj. Našiel opäť na lavičke Kijakovú, vymenil nahrávačky. Ukľudnil sa a to sa prenieslo aj na hráčky. Kijaková dodala šťavu (mimochodom sa znovu sama vyfaulovala) a motor začal šlapať. Bielorusky zneisteli, negatívne opraty prevzal tréner u súpera. Neustále frfľal, vyžíval sa v hlúpych  Challenge, ktoré mu nič nepriniesli. Iba nervozitu. Aj po výroku videorohodcu, ktorý mu žiadosť o korekciu neodobril, nadával a rozhadzoval rukami.
Tréner Nemecka vnímavo počúval všetky rady asistenta. Fenoglio celý zápas pôsobil, ako keby ho kolega otravoval. Neprikývol, žiadne ok, sí, grazie. Aj keď sme zápas otáčali, myslím si, že dnes to z jeho strany nebolo dobré. Ale vyhral. Nech žije král. Neprehral a preto sú to len keci.
Bol problém napísať dnešný postreh. On sa nejako vyvíja. Ak pre Vami vybehne vo Fatre na cestu medvedica s mladými, tiež máte postreh, je umenie s ním naložiť. Môže vás to stáť život a môžte byť s macom kamarát.
P.S. - dnešný zápas podľa mňa rozhodol obrat Fenoglia po druhom sete do normálu a vynikajúci výkon Špankovej. Zvládla ako jediná bez problémov prihrávku a mala niekoľko excelentných zákrokov. Zrejme to cítila, na tribúne pobehovala po zápase medzi svojimi priateľmi veselá kopa. Bola fakt dobrá. Žiarila.
P.S. - mal som v poznámkach mnoho ďalších dôvodov a faktorov dnešnej prehry, je super, že ostali v mobile.

Ivan Husár

Postreh 0
Postreh 1
Postreh 2
Postreh 3

Postreh 4