Matchpoint Postrehy - píšete nám Postreh z ME - 8 (ASISTENT)

Postreh z ME - 8 (ASISTENT)

30.8.2019 - Slnka je na svete dosť. Rád som pracoval ako asistent J.Noseka, veľmi rád som bol asistent Z.Haníka. Mimoriadne som bol nadšený spoluprácou s O.P.Antropovom, hoci som mu bezprostredne neasistoval. Celkom ma baví asistovať učiteľke huslí, ktorá zaúča hudbu moju dcéru. Niekomu by som asistenta nikdy nerobil. Ani za milión.
masekNa našej lavičke ženského reprezentačného družstva sú dvaja talianski tréneri a Michal Mašek, majster 2019 s LKS Lodž, najnovšie už Paok Solún. Predtým BVK Bratislava, Senica, COP Nitra, Stuttgart, Police, Drážďany. Trochu poodkryjeme v debate nastavenia v slovenskom reprezentačnom družstve.

Ako na teba došli?

Stuttgart?

Nie, reprezentácia.

Marek Rojko, športový riaditeľ SVF, mi vlani v lete volal, že od družstva odchádza Tomáš Varga ... Hľadali niekoho na záskok. Veľmi rád, ale nebolo to pripravené, hlavne ja som nebol pripravený, možno neskôr. V októbri sa ozval Marek znovu a otvoril túto tému opäť. Spojil som sa s Fenogliom a potom sme sa rýchlo dohodli.

O čom bol telefonát s Fenogliom?

Čo odo mňa očakáva, aké má predstavy a či to má zmysel. Často býva v takejto situácii nastrčený človek zo Slovenska, aby sa učil a túto pozíciu som ja nechcel. Chcel som byť plnohodnotnou súčasťou. Prebrali sme detaily ako to bude fungovať.

Tak hovor o detailoch. Ty si prvý asistent? Druhý?

To je jedno, nemáme to takto podelené. Vykreslil mi, že on bude mať na starosť v tréningu prvú šestku, ja druhú. On riadi jednu skupinu, ja druhú. Bavili sme sa o individuálnej práci s hráčkami, hlavne mladšími. Toto mala byť moja parketa.

Ak cvičí prvá šestka, druhá náplň kopíruje, alebo si môžeš robiť po svojom?

Dáva mi absolútne voľnú ruku. Okrem systémových herných vecí. Tu vyžadoval absolútnu jednotu.

Chce, aby si bol tvorivý, alebo "nesmieš"?

Môžem tvoriť, nie je to pre neho problém, dokonca mi dovolil hovoriť slovensky, hoci slovenčine vôbec nerozumie. Dôveroval.

Uff, tu to môže začať škrípať.

Môže byť, ale on sa úporne venoval prvej šestke a toto pri mojej práci s druhou zostavou nevadilo. Vyštartoval po nich iba vtedy, ak sa napríklad nepohli za nejakou loptou.

Ak si ty niečo zanedbal, vybehol tiež?

Nie, on tvrdo napádal hlavne nedodržanie systémových vecí, ani nie osobne na hráčku, ale ako problém v skupine.

Aké kompetencie ti dal?

Ťažko povedať, do detailov sme toto nikdy neriešili. Ak mi zveril polovičku družstva na pol hodiny, tak len povedal, čo máme zhruba robiť a do detailov sa nestaral.

Čo za štyri mesiace v tvojej práci pochválil. Až do takej miery, že niečo sa potom vyvinulo vďaka tvojmu názoru v ďalšej práci?

Snažil som sa ho niekoľkokrát presvedčiť o úprave v systéme obrany, pretože on je viac mužský tréner a napríklad sme polemizovali o veľmi "ďalekom" postavení hráčok v obrane. On sa na začiatku usmieval, že hráčky na krajoch chodia pre ulievku. Stred ihriska akoby sa otváral. Nepresvedčil som ho o tom nikdy.
Dokázali sme ho ale presvedčiť, že musíme hrať s blokárkami aj jednonožku. Pôvodne nechcel o tom ani počuť, chcel chlapský volejbal, útok stredom siete v prvom slede. Lenže zmenil názor, lebo videl, že nemáme čistokrvnú korektorku, ktorá by problémy na kraji siete vedela vyriešiť. Prišli sme o Pištelákovú a Šunderlíkovú, musíme hrať na tejto dôležitej pozícii so smečiarkami. Jednonožky sú účinné, Pencová je na to z klubu zvyknutá, Herelová ich tiež hrá dobre.

Čo naopak tvrdo kritizoval a trestal? Keď Mašek chcel niečo iné ...

Ja som sa naučil v Nemecku, že druhý tréner je ten, ktorý musí byť lojálny a musí pochopiť to, čo ten prvý tréner chce. To bol môj kľúč v Drážďanoch. S trénerom Waiblom nevydrží nikto viac ako rok, toto a toto sa vyžaduje. Možno mám vnútorne aj iný názor, možno by to bolo aj lepšie, alebo inak, ale nikdy som ho neprezentoval. Toto som sa naučil a myslím si, že je to dôležité.

Dobre, ale Fenoglio ťa nepoznal, bol si pre neho cudzí človek, niekto mu ťa doporučil. Prirodzene je v strehu. Iný názor, to môže byť zárodok treníc.

Hneď na prvom sústredení v Púchove som sám od seba za ním ihneď zašiel a chcel som po ňom, aby mi presne a do detailov povedal, čo po mne chce. Ešte pred začiatkom sme si všetko otvorene vydebatovali, aby sme treniciam od začiatku predišli.

Čo chcel?

Ak sa na niečom dohodneme, tak to platí. Keby sa čokoľvek udialo, platí to na 100%. Bude vyžadovať absolútny rešpekt k tomu, čo povie, ako veci nastaví. Žiadne vyjadrovanie, ak on niečo rozpráva, nikto to nebude meniť. Ani poza, ani pred, ani nikdy. Toto stanovil.

Urobil aj nejaké nastavenia voči médiám? Nezakázal sa ti bez jeho súhlasu vyjadriť?

Nie, absolútne nie.

Dal aj nejaký život pri porušení dohôd?

Povedal, raz porušíš, raz nastane taká situácia a padáš.

Bolo k tomu niekedy blízko?

Neviem, či blízko, ale sú situácie, ktoré chápem inak, lenže o tom to je, rešpekt a lojalita.

Hráčky prezentujú, že mu uverili, veria mu, bola táto línia zmeny mentality jeho krédom?

Na 100%. Na Taliana rieši volejbal veľmi málo, 90% je mentalita. Nátlak, stále sa mení program, všetci musíme byť v strehu, to je štýl. Vždy pripravení.

Kričí Fenoglio?

Strašne.

Aj po zápase s Ruskami?

Myslel som si, že to bude tvrdšie, ale asi si v hlave rýchlo prehodnotil, že teraz na to nie je ten správny čas. Povedal a pripomenul pár zásad, pripomenul, že z dohodnutých vecí baby nesplnili nič. Vytkol im silno prístup k zápasu, čo bolo určite správne. Krik nebol.

V provnaní s trénermi, s ktorými si robil, je to strašný pes?

Určite. Waibl mal svoje zásady a tie všetci rýchlo pochopili, kričať vôbec nemusel. Má silnú charizmu.

Na ženy treba kričať odvtedy, čo udrbali jablko v Raji zo stromu.

To áno, treba, rád to v tréningu robievam, ich to motivuje. Sú situácie, že nasrané hrajú lepšie ako uvoľnené, ale Fenoglio je riadne ostrý. Až do cholerického stavu.

Čo chcete po družstve teraz?

Hneď po zápase s Ruskami sme riešili Belgicko, lenže je to Taliansko. Nateraz neviem odpovedať, situácia sa zmenila. S dievčatami sa ešte o zápase nehovorilo.

Co bude po družstve teraz chcieť?

Maximálne nasadenie a riskovanie. Skúsiť hrať uvoľnene, ale naplno. Musíme zatlačiť podaním.

Videl som jeden tréning pred ME v Nitre, nepáčil sa mi, ale z družstva bolo cítiť kvalitu a silu.

Toto u Fena obdivujem. Je vidno, že je to mužský tréner, je to testosterón, žiaden pussy tréner, ktorý len hráčky iba hladká. Vybudoval v tíme veľkú mentálnu silu. Nevzdávajú sa, ok s Ruskami sme to zbabrali.

14 hráčok plus dve nenominované. Pred médiami hovoria, že tvrdo pracujú, že idú hore, koľkým z nich tento štýl trénera  Fenoglia nevonia.

Navonok všetkým.

Čooooo?

Ale vnútorne, možno dvom trom to vyhovuje, lebo hrajú dobre, v práci dievčatá šliapu. Pencová, Hrončeková znesú veľa.

Ako sú podelené úlohy na lavičke?

Ja robím na tablete s oneskoreným videom, všetky štatistiky, kolega robí na papier klasicky ceruzkou smery útokov. Mapuje náš útok na side out.

Challenge obsluhuje kto?

Ja.

Predpokladaný útok súpera kto?

Kolega Stefano.

So skautom (štatistik družstva) za ihriskom ste spojení cez wifi. Ak padne spojenie, Fenoglio zúri?

Strašne.

Vy predsa nie ste vinní.

Sme. V prvom zápase sme celý zápas spojenie nemali. Množstvá telefónov v hľadisku, s tým sme nepočítali. Pred turnajom sme to niekoľkokrát skúšali, všetko šlapalo. Wifi ruší aj bluetooth. Prešli sme na sieť 5G. Je to lepšie.

Mali sme skauta aj v Poľsku?

Netreba, zápasy súpera sa stiahnu zo serveru.

Taliansky skaut sedel v Bratislave?

Áno.

Držte sa.

Ivan Husár s Mišom Mašekom v Centrali.

Postreh 0
Postreh 1
Postreh 2
Postreh 3

Postreh 4
Postreh 5
Postreh 6
Postreh 7