Matchpoint Postrehy - píšete nám Postreh z ME - 9 (ULIEVKA)

Postreh z ME - 9 (ULIEVKA)

1.9.2019 - 1/4 finálový duel s vicemajsterkami sveta Talianskom sme hrali dobre. Hráčky boli psychicky dobre nastavené, trénerom sa podarilo zabudnúť na ruské hradby, cez ktoré sme neprešli. Pustili sa s vervou do top favorita. Pokazili sme sedem podaní, súperky 9, možno tie pokazené neleteli tak rýchlo, ako by mohli, ale táto téma je pasé. Pokazený servis pre mňa nie je téma. Sople sa podávať na druhú stranu nesmú, inak príde tsunami. Tsunami, ktoré nezastavíte, lebo sa to nedá.
Dva sety sme boli až do koncoviek setov úplne vyrovnaným súperom. Nepočítal som koľko toho bolo, ale bolo veľmi veľa situácií, keď sme mali možnosť priblížiť sa na bod, vyrovnať, ísť do vedenia, prekvapiť, od smečiarok Kostelanskej, Radosovej prišla ulievka. Najhoršie je, ak tomu dochádzalo v a na konci dlhej výmeny. Súper sa takouto víťaznou rozohrou (bolo ich dosť) stále viac a viac dostával na koňa. V treťom sete nastali v hre úplne rovnaké situácie, v ktorých sme v závere doťahovali už veľký náskok a tie isté smečiarky do toho naplno kopli. A úspešne.
Kostelanská je pre mňa najpríjemnejším prekvapením turnaja, je odvážna, ale nie bezhlavo odvážna. Isteže jej akceptujme, že proti Ruskám (ich bloku) nehrá každý deň, ak vôbec niekedy hrala. Chápeme, že sa pokakala. Belgické smečiarky dnes proti tým istým Ruskám, ktoré nás rozbli na padrť, hrali v útoku veľmi odvážne. V razancii úderu úplne naplno. Ale aj oni sa v koncovkách uchýlili k pár ulievkam. Tá pasivita rozhodla a k prekvapeniu nedošlo.
Ak ulieva ruská, 196 cm korektorka Gončarevová, tak "úder" hrá z obrovskej výšky, vidí na postavenie hráčok v obrane, je schopná uliať aj z nahrávky, ktorá nie je ideálna a je "nalepená" na bloku. Hrala ulievku vždy do stredu ihriska, pretože predtým príde tým istým smerom niekoľkokrát nechytateľný úder, hráčky v obrane to majú ťažké.
Dtto korektorka Talianska, čierna Egonová. Ak ulieva, ulieva z výšky, rýchlou prácou zápästia, na presne určené miesto. Úspešne uliala niekoľkokrát aj ústredná smečiarka - čierna Syllová. Tá ulievala umne vedľa bloku, ale vždy po perfektnej nahrávke, nikdy nie v núdzi a prevažne iba prvú loptu v medzihre. V dlhej rozohre, na jej konci tvrdo, tvrdšie a ešte tvrdšie. Ruské smečiarky majú zakázané ulievať priamo z Kremľa. Kto to kedy videl. Kaťuše sú to.
Nikola Radosová bežne ulieva dvomi rukami, to je úplná stupidita, dnes tak spravila iba raz. Samozrejme lopta nespadla, možno letí vzduchom ešte teraz. Pravdepodobne jej tréner dohovoril.
Neviem, aký názor má na túto opatrnosť v útoku, na riešenie, ktoré málokedy skončí chybou tréner Fenoglio, neviem, čo im hovorí počas samotného zápasu, neviem, čo po nich chce, ale divákov ulievky dievčat frustrovali oveľa viac ako jeho.

Ulievka má ešte jeden problém a dosť vážny.

Počúvam z odborného okolia ponosy na hru nahrávačky Kosekovej. Aj mne, aj jej mame, aj Barbore samotnej je jasné, že nahráva v porovnaní s ostatnými nahrávačkami Európy pomalšie. Ona sama nie je rýchla a v lokomócii má rezervy. Ja sa jej zastávam a chválim ju preto, lebo nahrávkydobre distribuuje. Nie je pestrá, nie je odvážna, ale ona vyhráva. To je jediné kritérium úspechu. JEDINÉ. Inej, podobnej nahrávačky na Slovensku niet. Ani zďaleka. Barbora má rezervy a nech na nich pracuje, jednou z nich je, že smečiarke, ktorá ulieva sa hodinu nenahráva. ... a potom prehrá.
Kritici hovoria, že hrá málo stredom siete. Súhlasím, blokárky by možno chceli inú nahrávačku, ktorá by im nahrala častejšie. Viac s Pencovou a Herelovou asi bolo nutné hrať proti Ruskám. Súhlasím. Nezabudnime však na fakt, že súhra s blokárkami je pre nahrávačku najťažšia a  Kosekovej povaha je, že volí zrejme viac istoty. Čo má teda robiť, keď na konci jej vízie, jej smerovania útoku zahrá smečiarka neúspešnú ulievku. Našťastie Palgutová a Kijaková na pozícii korektoriek sa k ulievke uchýlili sporadicky. Čo má nahrávačka robiť, keď jej začne ulievať aj odvážna hráčka, akou je Kostelanská.
Ak sa hráčka odhodlá k ulievke, lopta musí padnúť na zem. Ak padne, tak sa nesmie oslavovať ako niečo výnimočné. Aj keď je to meister stick. To zavádza.
Ulievka je posledné, krajné riešenie útoku špičkových volejbalistov. A basta.

Ivan Husár

zajtra posledný postreh - 10 (SUMÁR)

Postreh 0
Postreh 1
Postreh 2
Postreh 3

Postreh 4
Postreh 5
Postreh 6
Postreh 7
Postreh 8