Matchpoint Ligy EURÓPY WWW mapuje VI.

WWW mapuje VI.

.jpg130.1.2008
Jana Maťiašovská

WWW opäť mapuje a prostredníctvom ďalšieho príspevku vám prináša informácie spoza "Veľkej mláky". Jana Maťiašovská je bývalá hráčka Slávie UK i slovenská reprezentantka a už tretí rok študuje a hrá volejbal v americkom meste Louisville, v štáte Kentucky. Ako si zvykala na svoj nový život? A ako sa jej tam žije dnes? Čítajte ďalej.

 

Veľký pozdrav na Slovensko Smile
Keď som sa pred tromi rokmi rozhodovala "ako a kde ďalej", Amerika bola jednou z mojich možností. Z mnohých strán som počúvala o úrovni amerického volejbalu a i keď som mala obavy, tieto informácie nezavážili pri mojom rozhodovaní. Univerzita v Louisville mi ponúkala možnosť spojiť dobrý volejbal s dobrým štúdiom. Aspoň tak to vyzeralo... A našťastie to i tak bolo Smile. Svoje rozhodnutie doteraz neľutujem a keby som sa mala rozhodnúť nanovo, ešte raz, moje rozhodnutie by bolo rovnaké.

Začiatky nikdy nie sú jednoduché. Chýbala mi rodina, priatelia a naše skvelé slovenské jedlo. Avšak nebola som jediná, čo bola preč z domova. Takmer celé naše družstvo je zložené z hráčok z iných krajín sveta: Čína, Lotyšsko, Rusko, Uzbekistan, Jamajka, Slovensko. Máme medzi sebou i štyri američanky, avšak iba jedna jediná z nich je v Louisville doma. Stal sa z nás výborný kolektív i rodina zároveň. Fungovali sme spolu nielen na ihrisku, ale i mimo neho. Chodievame spolu často na večeru, do kina, nakupovať, či sa niekde zabávať. Samozrejme, máme i svoje osobné a súkromné aktivity, ale na "rodinu" sa nezabúda.

Volejbalová sezóna tu začína i končí s každým školským semestrom. Ak teda nie je oficiálne škola, nemôže sa ani oficiálne trénovať. Navyše tu existuje aj obmedzenie týkajúce sa počtu odtrénovaných hodín za týždeň. Počas sezóny, od augusta do decembra, je to maximálne 20 hodín týždenne. V období "off-season" je to iba 8 hodín. Toto obdobie však trvá iba dva mesiace (január, február). Od marca do mája sa môže opäť trénovať 20 hodín. Školský harmonogram je trošku podobný. Fungujeme v troch semestroch: jarný (január- máj), letný ( máj- august) a jesenný semester (august- december). Letný semester je nepovinný a počas neho všetky ideme aspoň na mesiac domov. Oficiálne volejbalové tréningy sa v tomto období nekonajú, avšak každá hráčka dostane kondičný plán a musí sa pripravovať individuálne.

Momentálne sa na tréningoch venujeme kondícii. Je to veľká zaberačka. Makáme, dychčíme a potíme sa ako team. Jedna druhú ženieme a tlačíme vpred, aby budúca sezóna pre nás skončila lepšie než tá, čo bola. Počas nej sa nám podarilo vyhrať základnú časť konferencie a prebojovali sme sa tak na celonárodné majstrovstvá. Tu sa však hrá K.O. systém a po prehre v prvom zápase sme šli smutné domov. Sezónu som odohrala na smeči, no momentálne trénujem na "účku". Ako však poznám nášho trénera, keď začne sezóna bude ma "prehadzovať" podľa potreby. Mne to však nevadí, podstatné je pre mňa aby som hrala ... a dobre hrala.

Pozdravujem celé volejbalové i nevolejbalové Slovensko. Jana