Matchpoint ROZHOVORY O VOLEJBALE

O VOLEJBALE

O informačnom systéme (I.)

letkoCentrála Slovenského futbalového zväzu. Debata s Ing. Jánom Letkom.

V máji 2012 ste mali, vtedy ešte vo funkčnom Dome športu, úvodnú prezentačnú prednášku o digitalizácii vo volejbale. Prezentovali ste Informačný systém športu (ISS), produkt firmy Union soft. Viceprezrezident SVF pre marketing Singer nám vtedy povedal: "Spustíme to do 30.júna." Prvé lastovičky systému začali fungovať s polročným zdržaním, po piatich rokoch nám ISS stále nefunguje v plnom režime. Prečo? Povedzte, je normálne, že za päť rokov vec nefunguje? Kto je vinný?

Normálne to určite nie je, to je jasné. Nedá sa však jasne povedať ten a ten človek je vinný, lebo by to nebola pravda.

Aký bol váš triezvy odhad na dĺžku uvedenia produktu do života?

Matriky sme chceli mať hotové do troch mesiacov. My robíme nielen volejbal, ale napr. aj hádzanú a basketbal. Volejbal nie je výnimkou, všade to ide dosť pomaly. Najväčší problém v úvode implementácie je zadefinovanie presného zadania. Čo chceme. Vždy sa vyskytnú problémy, ktoré treba nanovo definovať a to netrvá dni, ale povedzme mesiac. Odpovede na naše otázky chodia ale strašne pomaly. Bohužiaľ. Ak 90 % klubových manažérov odovzdá veci včas a desať percent mešká, musíme na nich čakať.

Čítať celý článok
   

Rozhovor s A.Kravárikom pred odchodom na ME

21.8.2017 - Dulovo námestie v Bratislave

Tesne pred odchodom na ME v Poľsku sme podebatovali s Andrejom Kravárikom, reprezentačným trénerom mužov Slovenska.

Boco, svojho času si mi povedal, že keď skončíš v Solúni hráčsku kariéru, tak by si chcel byť prezidentom Iraklisu Solún, že agent Georgis to zariadi. Dôvodil si tým, že by si radšej na mešci sedel a delil ho, ako byť na druhej strane. Čo sa zmenilo?

V podstate klub Iraklis zanikol. Klub mal v znaku hviezdu, bol vo volejbale veľmi úspešný, nastali obrovské problémy s dlhmi voči štátu. Tú sumu sa dnes nikto neodváži ani prečítať, nieto zaplatiť. Reálny dlh voči štátu je okolo 20 miliónov a to sa tam zrejme nepočítajú penále vo výške vraj až 180 miliónov. Takže táto idea padla ako domček z karát. Keď som videl počas tej našej éry, ako sa delili peniaze, aké podfuky sa diali voči hráčom, tak som si myslel, že to budem robiť inak. Menil som postupne názor a venoval som myšlienky kariére trénera.

Čítať celý článok
   

Slnka je na svete dosť - rozhovor so Zdenom Haníkom

10.5.2017 - pár dní pre volbou na predsedu Českého volejbalového zväzu.

Keď sme naposledy debatovali o voľbách, cca tri roky dozadu, v trojici s našim spoločným priateľom Dr. Hanákom, on tušil, že tretia voľba bude veľmi ťažká. Samozrejme sa dalo predvídať, že ťa už bude niekto chcieť zosadiť. V sobotu sú voľby na predsedu českého volejbalu a už ani nie si v hre. Vzdal si sa?

To nie je správne sloveso, ja som sa v pravom zmysle nevzdal, len som urobil rozhodnutie. Aj preto, aby som zachoval trend volejbalu v Čechách a tým pádom som urobil kroky, ktoré som urobil a dohodol som sa Marekom Pakostom. Obetoval som seba v mene zachovania doterajšej línie. Bol by som bojoval do poslednej chvíle, ale našiel som lepšie riešenie – pre volejbal.

Čítať celý článok
   

S Natašou Ševarikovou - exkluzívne pre www

1.5.2017 - Nataša Ševariková  (29 rokov) - v sezóne 2016/2017 hrala od januára v 1.BVK Bratislava

Kde si hrala doteraz?

Crvena Zvezda Beograd, Španielsko (Aro a potom Palma De Mallorca), Taliansko (Parma - A2), Rumunsko (Constanca), Francúzsko (Valenciennes),  Izrael (blízko Tel  Avivu), Bosna (Jedinstvo Brčko). Naposledy som trénovala doma v Srbsku a uprostred sezóny som cez agenta dostala ponuku do 1.BVK na Slovensko. Vlani tu hrala srbská kolegyňa, mala som od nej informácie, doporučila mi to.

nataša ševarikaKoľkokrát si šampiónka?

Trikrát – v Izraeli, v Bosne a v Parme sme vyhrali A2.

Tam si prečo neostala?

Chcela som, aj oni. Po postupe sa však veci zmenili. Nepoznám presné príčiny. Tam bolo super, to bol najlepší  klub, kde som hrala. Podmienky, atmosféra, kvalita, homogénnosť tímu.

Dvojfázový tréning?

Áno samozrejme, je to veľmi vyrovnaná súťaž, dvanásť takmer rovnakých tímov. A2 je ťažké vyhrať. Hráva sa v nedeľu. Vysoká úroveň všetkého v kluboch.

Porovnaj s 1.BVK.

Jasné je, že veci sú iné, ale trénovalo sa tu dosť. To mám rada. Samozrejme, že menej profesionálne nastavenia, ale ľudia napredujú. Boli sme jediný klub, ktorý mal legionárky. Škoda Slovenského pohára, ale tá súťaž je svojrázna. Jeden zápas a koniec.

Prečo ste nevyhrali ligu?

Ťažká otázka, ale myslím si že strach. Keď som prišla, vedela som, že Slávia je úradujúci majster. Nechcem ich znižovať, ale ťažia z veľkého rešpektu. Každý, kto proti nim hrá, ho má obrovský. Myslím si, že sme mali o niečo vyššiu kvalitu, ale menej sme bojovali, skrátka strach. Strach vyhrať.

Čítať celý článok
   

S Dr. Kalným o budúcnosti strediska centralizovanej prípravy

kalny2.1.2017 - V záverečnej časti rozhovoru sme debatovali o zmysluplnosti a budúcnosti CP. Aj sme sa vymenili, otázky kládol kolega mne.

Demonštroval si dobrú spoluprácu VKP s COP, ako sa ty pozeráš na budúcnosť Trenčína.

Aha, tak teraz meníme pozície, ty sa pýtaš a ja odpovedám. Môžme chvíľku.

Ja stále tvrdím to isté. Trenčín je výborná idea, ak sa zlepšujú podmienky, ako si spomínal, tak to slúži ku cti subjektu, ktorý to dotvára. Mali by však myslieť aj na zlepšovanie podmienok v kluboch. Tie na to peňazí nazvyš nemajú.
Trenčín je zárodok zlých vzťahov s klubmi, lebo kompetentní s klubmi nekomunikujú.
Nie je dodnes urobená obojstranne prospešná schéma vstupu hráčov do strediska.
Obrovské rezervy sú v spôsobe výstupu z neho. Je nemysliteľné, aby sa zodpovedný tréner v COP staral o ich budúcnosť, zháňal agentov, alebo sám tie agentské služby v tichosti ponúkal. Prvoradým musí byť zaručenie športového (odborného) rastu hráča. Musí sa urobiť akási forma draftu, kde sa verejne, transparentne dohodnú všetci zainteresovaní, kluby, rodičia, hráči, športový riaditeľ SVF - nie iní funkcionári, na ďalšom postupe pri odchode hráča z COP.

Čítať celý článok
   

S Dr. Kalným o ME kadetov

kalny29.1.2017 - V prvej časti debaty s Dr.Kalným sme hovorili o stredisku štátnej centralizovanej prípravy v Trenčíne. Druhou témou sú blížiace sa ME kadetov v Púchove a v Györi.

Vo štvrtok je žrebovanie v Györi. Koho by si rád? Ako by si chcel s družstvom skončiť na ME?

Chceli by sme umiestniť v skupine 3., 4., čo je postup a dôkaz konkurencieschopnosti.
Osem víťazov skupín rozdelia do skupín po štyroch. Rusko, Taliansko, Bulharsko, Poľsko, Turci, Francúzi, Fíni, Rumuni. Bude veľmi záležať na tom, ako vzniknú tieto silné štvorky. Môže to byť veľmi ťažké, ale žreb môže dopadnúť aj výhodnejšie. Do jednej skupiny pôjdeme my a do druhej spoluusporiadatelia Maďari. Plus do jednej Česi a do druhej Belgičania, to boli najlepší dvaja z druhých miest kvalifikačných skupín. Smerom k alibizmu, ak budú v skupine povedzme Rusi, Taliani, Poliaci, tak si niekto môže povedať, tak títo nás vymastia a čo. Ak by sme súperili v skupine s druhou garnitúrou, tak prehry by boli pre Slovensko bolestné.

Čítať celý článok
   

S Dr.Kalným o Trenčíne

kalny29.1.2017 - S reprezentačným trénerom kadetov Dr.Kalným sme podebatovali o troch témach. Prvou sú jeho dojmy a postrehy po polročnej práci v COP Trenčín.

Ako dlho si bol v Kazachstane?

Dva roky. Nenašiel som už morálnu silu tam pokračovať. Po druhej sezóne som bol už od apríla doma, pokračujúcu zmluvu od klubu v Pavlodare som mal na stole, ale podpis som odďaloval. Otec (87) šiel na operáciu, rozhodol som sa, že sa do Kazachstanu nevrátim. Trenčín som skutočne nemal v hlave, rozhodovaniu pomohlo moje stretnutie s realizačným tímom žien v Baku, kde som bol na seminári a dievčatá tam hrali Európsku ligu.

Čítať celý článok
   

S Milošom Dubovcom - exkluzívne pre www

26.6.2016 - Bratislava

Keď som robil pred časom rozhovor s Dominikou, nepožadovala žiadnu autorizáciu, ale o dva dni volala z letiska, že treba niečo zmeniť, lebo ... Lebo Dubovcovi niečo vadilo?

Dubovec nič nezakázal, ale mali sme dohodu, čo je normálne. Niekto to vedie a jasne sme sa dohodli, že ak čokoľvek ide von do mediálneho priestoru, budem o tom vedieť a povieme si korekcie. Mali sme aj zlé skúsenosti s interpretáciou povedaného.

V diktafóne je slovo zaznamenané, to sa nedá obísť, ak nie je úmysel.

Chcel by som aj teraz, aby si mi to najprv poslal a chcem si to pred uverejnením prečítať.

Čítať celý článok
   

Stránka 3 z 16

<<ZačiatokDozadu12345678910DopreduKoniec>>