Matchpoint ROZHOVORY O VOLEJBALE

O VOLEJBALE

S Milošom Dubovcom - členom novej SR SVF - I.časť

Máj 2018. Rozhovor s Milošom Dubovcom, ďalším členom Správnej rady (SR) SVF. V SR zastupuje slovenský plážový volejbal. Motívy, ambície, plány, ciele.

Dvanásť rokov sedel v SR za beach Velecký. Dvíhač rúk. To bol môj prvý motív, aby v Správnej rade on nezostal. Od posledného turnaja Elite serie ubehlo skoro dvadsať rokov, beach šiel stále dole a dole, až do mínusu. V orgáne sedel človek, ktorý nemal absolútny záujem robiť a pomáhať plážovému volejbalu. Bíčisti chceli, aby mali zastúpenie vo vedení SVF, aby to malo hlavu a pätu, aby niekto hájil ich záujmy.

Čítať celý článok
   

S Marekom Rojkom - novým športovým riaditeľom SVF

2.5.2019 - Bratislava

Koniec trénovania?

Nemal som to tak postavené, lebo som to neplánoval, ale v zásade áno.

Jedna otázka trošku mimo. Možno teda posledná trénerská. Barbora Koseková. Výborná nahrávačka, natiahol si ju do Brna, vynahrávala hneď v prvej sezóne Brnu po dlhej dobe medailu a pustili ste ju. Alebo vyhodili?

rojkoPo príchode do Brna som sa pri slovenských hráčkach stretol s tým, že Čechy, to pre ne ani nie je cudzina. Robia si z toho prechodnú stanicu. Barbora chcela skúsiť lepšiu ligu. Prosiť som ju o angažmá nechcel.

Vedenie SVF vypísalo dosť nešťastný termín na výberové konania, tesne pred koncom súťaží, keď sú ľudia pod zmluvami, ale asi sa to nedalo inak. Doba je hektická. Začalo play off, šli ste v Brne obhajovať medailu. Oznámil si vedenieu Brna zámer ísť do tendru?

Áno.

Opýtam sa teraz z konca. Kandidovať na prezidenta SVF budeš o tri, alebo až o sedem rokov?

Neuvažujem tak.

Čítať celý článok
   

So Štefanom Hankom - členom novej SR SVF

21.3.2018 - Nitra

Vypočul som si názory Štefana Hanka, ďalšieho člena SR SVF - za rozhodcov.

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt hank štefan volejbalDo Správnej rady SVF (SR SVF) som kandidoval na základe zmien v stanovách SVF, kde je uvedené, že tam môžu mať zástupcu aj rozhodcovia. Vzhľadom k tomu, že dlhé roky zastupovala záujmy rozhodcov asociácia rozhodcov a ja som momentálne jej prezidentom, tak som bol asociáciou poverený na zastupovanie v SR SVF.
Na tejto pôde môžme ovplyvniť vzťah vedenia volejbalu a rozhodcov. Ciele, ktoré by som chcel presadzovať vo volejbalovom hnutí cez SR SVF, vznikajú na základe potrieb rozhodcov.
Najpálčivejšou otázkou posledných rokov bolo centrálne vyplácanie, ktoré sa nám už podarilo dotiahnuť a od januára systém funguje.
Ďalšou témou je, aby sme mali v extralige stále dvoch čiarových rozhodcov. V 1.lige by sme chceli, aby aspoň v jednej súťaži rozhodovali dvaja rozhodcovia, pretože pred príchodom nových rozhodcov do extraligy musia získať niekde prax v pozícii druhého rozhodcu. Závisieť to určite bude aj od postoja klubov a SR SVF k tejto problematike. Rozhodcov na Slovensku je málo, aktívnych je menej ako sto. Napriek tomu, že každý rok usporadúvame základné školenia pre začínajúcich rozhodcov a za posledných päť rokov sme vyškolili okolo štyridsať - päťdesiat ľudí, aktívnych z nich ostalo približne iba desať. Ich očakávania, čo im má priniesť rozhodovanie, a nemyslím na financie, sú asi iné.
Kľudne sa môže časom pritrafiť, pričom najhoršie je na tom Bratislava a okolie, že hlavne najnižšie mládežnícke súťaže nebudeme vedieť obsadiť rozhodcami, lebo počet družstiev a potrebný počet rozhodcov v tom regióne budú v nerovnováhe.

Zaznamenal (hu)

   

S Tomášom Kmeťom - členom novej SR SVF

6.3.2018 - Aupark v Bratislave. Vypočul som si a zaznamenal názory, ambície, plány, vízie Tomáša Kmeťa, bývalého hráča, ktorý kandidoval na volebnej konferencii SVF v decembri v Poprade do Správnej rady SVF za športovcov.

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt tomáš kmeťMojim cieľom bolo ostať pri volejbale. Po ukončení kariéry sme ostali ešte rok v Nemecku. Hľadal som možnosti, ako ostať pri športe. Núkala sa táto možnosť, tak som kandidoval do Správnej rady SVF za športovcov. Je to novinka, vyplývajúca z nového zákona o športe, aby mali športovci možnosť byť v dianí, dostať sa k informáciám, vedeli niečo ovplyvniť. Dostal som podporu od vyše šesťdesiatich hráčov a hráčok a kandidoval som. Nemal som protikandidáta a delegáti ma v Poprade zvolili do Správnej rady SVF za športovcov.
Je to zaujímavá skúsenosť. Nikdy som nič také nerobil, takže sa rozkukávam. Prvá vec, ktorú sa nám spoločne podarilo presadiť, je nový tréner reprezentačného družstva žien Marco Fenoglio.

Čítať celý článok
   

S Igorom Prieložným - členom novej SR SVF

prielozny16.2.2018 - Aupark

Jedna otázka. Kandidoval si do Správnej rady SVF (SR) na pozíciu za vrcholový volejbal. Na konferncii v Poprade si dostal 35 hlasov, čo je celkom silný mandát. Čo by si rád za štyri roky spravil, aké sú tvoje ambície, čo chceš ovplyvniť. Ako si predstavuješ systém práce?

Hneď na úvod musím povedať, že som si to aj ja myslel, že som v SR SVF za vrcholový volejbal, ale zisťujem, že mám byť zároveň aj zástupca klubov. Na prvej SR sme si ujasňovali pozície. Moja sa ukázala akosi nejasná, kolegovia ma presviedčali, že podľa stanov som automaticky aj zástupca klubov extraligy. Preto sme sa dohodli, že napíšem koncept, ako by som si to ja predstavoval, čo by mala obsahovať moja činnosť.

Čítať celý článok
   

S Romanom Holienčíkom - členom novej SR SVF

4.1.2018 - Pred mesiacom, dva dni po volebnej konferencii, sme v Žiline podebatovali s novým členom Správnej rady SVF, Ing. Romanom Holienčíkom. Vzhľadom k tomu, že po pár dňoch odlietal za slnkom a chcel rozhovor autorizovať, nastala časová medzera, ktorá niektoré pasáže jemne mení.

Kto je Roman Holienčík?
Známejší som zrejme viac cez komunitu plážového volejbalu. S volejbalom som začínal v Žiline, neskôr v Dubovej, Interi Bratislava. Beach sport club Žilina, kde som promotérom, zorganizoval najviac beachových akcií, hlavne mládežníckych. Pravidelne organizujeme Majstrovstvá Slovenska.HoliencikPracovne som etablovaný v automobilovom priemysle, marketing a predaj. Posledných dvanásť rokov som riadil marketing najväčšej automobilovej značky na Slovensku – automobilku Škoda. Riešil som aj aktivity najväčších športových podujatí, kde je Škoda partnerom. MS v ľadovom hokeji, Tour de France, Vuelta. Mojim zrejme najväčším úspechom v oblasti marketingu bol event MS v hokeji na Slovensku. Bol to dvaapolročný projekt, ktorý vyvrcholil dvojtýždňovým podujatím.

Vy ste sa v lete hlásili na pozíciu prezidenta SVF a potom ste kandidatúru stiahli.
Pôvodne som sa prihlásil na prezidenta a na člena Správnej rady SVF pre beach a aj na pozície marketingu a vrcholového volejbalu. Vtedy som ešte neriešil, kto na čo bude kandidovať. Chcel som sa skrátka podieľať na ďalšom vývoji slovenského volejbalu. Nikto ma nevyzýval, aby som sa vzdal, nik so mnou o tom nehovoril, žiadne tlaky neboli. Nakoniec som sa rozhodol pre pozíciu marketingu, ktorá sa mi zdala najviac nestranná. V tejto oblasti sa cítim byť odborne najzdatnejší.

Čítať celý článok
   

S Robinom Pěluchom

31.10.2017 - So súhlasom DENNÍKA N uverejňujeme rozhovor Michala Červeného s Robinom Péluchom, bývalým hráčom VKP Bratislava, v súčasnosti trénerom Spartak Komárno. WWW ďakuje za ochotu novinárovi Michalovi Červenému. Príbeh volejbalistu zo slovenskej ligy: Prečo nemusím po kariére za pás ako moji spoluhráči

Mohol som hrať v zahraničí, no radšej som doma vyštudoval vysokú školu. Kariéru som ukončil, aj keď by som ešte pár rokov mohol hrať. Už ma to však nebavilo a nemal som dôvod si ju umelo predlžovať. Čítať celý článok
   

O informačnom systéme (II.)

letko2Centrála Slovenského futbalového zväzu. Debata s Ing. Jánom Letkom - diel druhý.

Myslel som si, že informačný systém športu (ISŠ) pre zväzy, federácie a pre štát na centrálnej úrovni pripravuje jedna firma. Futbal rieši Tempest, basketbal, hádzanú, volejbal, najnovšie plávanie robí firma UNIONsoft, hokej a centrálny ISŠ vytvára firma Stengl a.s. Bude zabezpečená jednota? Kompatibilita?

V princípe áno. Riešila sa integrácia, prepojenie, rozhranie (API rozhranie). Je veľmi dôležité povedať, že vytvoriť jeden monolitický systém by podľa môjho názoru nebolo správne, musela by sa riešiť kľúčová otázka a to je financovanie. Ani nie tak vytvorenie, ako prevádzka a špecifické požiadavky zväzov, hlavne v oblasti riadenia a vyhodnocovania súťaží. Ja osobne som navrhoval, že ponecháme autonómnosť jednotlivým zväzom postaviť si systémy a štandardizovaným rozhraním zabezpečíme posielanie dát do centrálneho systému. Je to dôležité aj z pohľadu biznis partnerov daného zväzu. Štát potrebuje mať k dispozícii základné registre. Členskú základňu napríklad. Skrátka veci k zabezpečeniu plnenia litery zákona. Výzvy, granty, v budúcnosti snáď systém doručovania poukazov.

Čítať celý článok
   

Stránka 2 z 16

<<ZačiatokDozadu12345678910DopreduKoniec>>