Matchpoint Postrehy - píšete nám

Postrehy

FINÁLE SP žien BOLO NEREGULÉRNE

Pred časom ma jeden vplyvný volejbalový funkcionár zahriakol, že ja som vždy len proti a mal by som byť raz aj za. Tak teraz som naozaj za.
Som veľmi za to, aby halda funkcionárov SVF dokázala na budúci rok "superfinále" SP žien urobiť regulérnym. (Zápas mužov už bude (je) ok aj teraz, lebo FB volejbal.sk im chybu naznačil).
Som za to, aby tá skupina, ktorá pripravovala sieť, mala školenie z pravidiel FIVB.
Som za to, aby rozhodcovia mali dobrý zrak pri kontrole ihriska. Teraz bola šírka priestoru pre prelet lopty o 10 cm užšia, ako sú normy, nabudúce treba aj odkrokovať veľkosti plochy.
Títo diletanti by si možno dnes neboli všimli, keby brigádnici natiahli bedmintonovú sieť. Výkon rozhodcu Borisa Kováča hrubo narušil priebeh zápasu a jednoznačne ovplyvnil výsledok, ale že nemá páru o tom, že anténky musia byť na sieti z vonkajšej strany pásky ...
Som naozaj za to, aby šport neriadili diletanti. Naozaj som za. Dokonca všetkými desiatimi. Niekoľkonásobný alarm sponzorskej Škody možno niekoľkokrát avizoval neregulérne ihrisko, ale to už bola iba taká kvetinka.
Predpredaj, spiker, show, dramatický zápas a takáto amatérska blbosť. Som za. Vyhoďte a pokutujte tých pravých.
Som za, aby tréneri viedli svoje hráčky k edukácii pravidiel volejbalu, lebo ani jedno teliatko si to nevšimlo.

Ivan Husár

 

 

   

Finále žien ovplyvnil úbožiak Kováč

SVF delegovala na finále Slovenskeho pohára žien najslabšieho rozhodcu Borisa Kováča. Najprv hrubými chybami vyrovnal na 2:2 a potom rozohral aj úvod piateho setu. Za stavu 3:0 v piatom sete sa asistent trénera Slávie Igor Prieložný zdvihol z lavičky a šiel na vzduch. Trápne je, že sťažovať sa a kritizovať výkon tohto darebáka nie je možné, lebo je to pod pokutou.

   

Ako je to v Nemecku s chlapcami

Bratislava - november 2019

Poporosil som pred časom Matúša Kalného (momentálne hlavný tréner KP Brno - ženy), ktorý dlhšie pôsobil v Nemecku, aby mi popísal, ako vzniká proces výberu mladých hráčov smer reprezentácia v Nemecku.
Kalny

Dávam to na príklade ročníkov 2003/2004

- prvý oficiálny výber  v rámci svojho Bundeslandu prebieha vo veku 11/12 ale to je veľmi závislé od toho kde, napríklad Bayern, Baden Württemberg, Hessen, NRW, Berlin, Thüringen to robia na vyššej úrovni ako malé bundeslandy a začínajú skôr. Napríklad Bawü začína s prvým výberom s 9/10 ročnými. Tam sa tomu už ale dlho venuje veľmi dobrý mládežnícky tréner Michael Mallick
 
- 2018 Október výber 2003/2004  -  14/15 ročný výber na Bundespokale (turnaj Bundeslandovych výberov), ktorý je rozdelený na sever, kde štartuje 10 bundeslandov a juh kde je 9 Bundeslandov
- 2018 November-  55 pozvaných hráčov z dvoch Bundespokalov na týždenné sústredenie, kde absolvujú kompletné lekárske vyšetrenie, absolvujú fyzické testy, špeciálne volejbalové, sú im predstavené jednotlivé HČJ z hľadiska techniky, akým smerov sa budeme uberať v jednotliých mládežníckych reprezentačných kategóriach. Na tejto akcii je po týždni určený tzv. D/C Kader-kadeti, čo je prvý oficiálny vstup mladého hráča do zväzových štruktúr a vymenovanie 22 členného reprezentačného družstva, prebieha to vo veľkej sále v takom slávnostnom duchu pred všetkými trénermi - Landestrenermi a trénermi jednotlivých klubov, ktorí boli pozvaní na Sichtung výber
- 2019 August - prechod vybraných hráčov na štyri chlapčenské internáty, v prvom rade D/C Kader - hráči, ktorí sú reprezentačnými trénermi doporučení na jednotlivé internáty ešte na výbere v novembri 2018 a potom aj zvyšní hráči, ktorí sa nedostali do D/C kádra
- 2019 Oktober sa v podstate zopakuje to isté, kde znova prebiehaju bundespokale sever a juh a slúžia ako prezentácia pripadných nových hráčov pre reprezentačných trénerov
 
- 2020 prelome mája a júna ich čaáa A-Bundespokal, kde je zastúpených všetkých 16 Bundeslandov - spojený juh so severom, ide na ňom o nejakú prestíž v rámci Nemecka, ktorý Bundesland je najlepší. Hlavná idea však je mať všetkych najlepších hráčov -reprezentantov pokope a z nich vyberá reprezentačný tréner na reprezentačné akcie v lete.
 
V Nemecku su štyri spolkoé, e zväzom zastrešené internáty u chlapcov - Frankfurt, Berlin, Mnichov, Friedrichshafen, kam prestupujú hráči vo veku 15/16, pred vstupom na spolkové internaty (takzvane ,,Bundesstützpunkty"). Niektoré Bundeslandy majú vlastné regionálne internáty (niečo na spôsob 8 ročných športových gymnázií), kam nastupujú 11 - 12 roční chlapci.
Vo všeobecnosti platí, že vo východnom Nemecku sú tie štruktúry prajnejšie vrcholovému športu, ,, Bundesstützpunkty" sú hlavne v tejto časti Nemecka
 
Ivan Husár,

   

Singerovi to trvalo 527 rokov

6.11.2019 - 527 rokov trvalo Singerovi, kým objavil Ameriku.

Voľakedy dočasne poverený vedením sekretariátu SVF Tomáš Singer sa zľahka presublimoval do funkcie generálneho sekretára. Viete niekto, kto, kedy a za akých okolností ho vymenoval?
Vyhral snáď konečne na seba ušitý tender? Zariadila to Žuža z Komárna? Kočner z Leopoldova?Tomáš Singer 3 Každopádne "nová funkcia" výrazne prispela jeho marketingovej tvorbe. Jeho kreativite. Jeho nápadom. Po dlhých rokoch, keď vždy vymyslel mimoriadne atraktívny systém finále Slovenského pohára, verzie final four, final six, pochopil a sám v správe TASR to aj komentuje, že ten najlepší, najpozoruhodnejší, najtraktívnejší, najziskovejší systém je Superfinále. Finále iba dvoch. Oboplával a našiel. Oboplával a triumfálne sa vylodil. Domorodci s ostrými, jedom napustenými hrotmi dostali tričká z ME, malú Mikasku a je kľud.

Bratislava 5. novembra 2019 (TASR) - Po siedmich rokoch sa o Slovenský pohár vo volejbale bude opäť bojovať v Bratislave. Superfinále žien a mužov sa uskutoční v nedeľu 9. februára 2020 v Eurovia Aréne na Pasienkoch.
Systém pohárovej súťaže prešiel v porovnaní s minulou sezónou veľkými úpravami. Štvrťfinále a semifinále sa na rozdiel od minulosti hrá na dva zápasy (doma - vonku) a do Superfinále postúpia len dva najlepšie ženské a mužské tímy. Novinkou je aj to, že dvojice pre štvrťfinále sa žrebovali bez nasadenia.
Momentálne prebiehajú štvrťfinálové duely, ktorých odvety sa odohrajú 20., resp. 27. novembra. Semifinále sa začne v decembri, muži budú hrať prvé zápasy 18. decembra a odvety budú 15. januára, prvé zápasy ženského semifinále sú na programe 11. decembra, odvety 15. januára. Víťaz Slovenského pohára zinkasuje 2500 eur, zdolaný finalista 1500 eur a zdolaní semifinalisti po 500 eur. Minulý rok sa na finálovom turnaji v Humennom tešili z prvenstva hráčky Slávia EU Bratislava a volejbalisti VK KDS-Šport Košice.
"Bratislavu ako dejisko pohárového finále sme mali v hľadáčiku dlhší čas a sme radi, že sa nám to tentoraz podarilo zrealizovať. Chceme nadviazať na úspešné majstrovstvá Európy žien v hlavnom meste, tentoraz budú aktérmi naše najlepšie kluby. Podujatie určite bude spĺňať najvyššie kritériá aj pokiaľ ide o organizáciu či športovú prezentáciu. Veríme, že tento nový formát súťaže, kde celú organizáciu podujatia prevzala na seba Slovenská volejbalová federácia, bude atraktívnejší a pritiahne do arény nielen volejbalových fanúšikov, ale aj ďalších priaznivcov športu. Chceme, aby súčasťou volejbalového Superfinále bola opäť aj pôsobivá šou," povedal generálny sekretár SVF Tomáš Singer pre oficiálny web federácie.
Ivan Husár, milovník úspešných výberových konaní

   

Grécko postúpilo o jednu loptu

19.9.2019 - Ojedinelé

Gréci postúpili zo skupiny ME o jednu jedinú loptu. S Portugalskom a Rumunskom mali rovnaký počet víťazstiev (1), rovnaký počet bodov (3), rovnaký pomer setov 5:13 = 0,3486.
Lopty 386:432 Gréci, 386:433 Portugalci. Ak by Portugalci dostali o jednu loptu menej, rozhodoval by vzájomný zápas (posledné kritérium) a ten vyhrali Portugalci 3:1. Pekné poučenie, ak nejakú jednu jedinú loptu žoviálne pustili, alebo ak tam bola karta, alebo ak nevyšiel nejaký milimetrový challenge. Tabuľka skupiny.

 

www

   

Postreh z ME - 10 (SUMÁR)

2.9.2019 - Rubrika sa volá postrehy. Chcel som pre verejnosť, nielen odbornú, niečo postrehnúť. Snáď sa to podarilo. Dnes to bude možno motanica, prosím rešpektujte to.
V prvom rade treba vzdať hold všetkým, ktorí v turnaji ME v Bratislave mali organizačné prsty. Emeritný prezident SVF Halanda a súčasný prezident Kraščenič akciu spískali a patrí im za odvahu do toho ísť obdiv. Všetci, ktorí priložili ruku k dielu, od riaditeľa turnaja Singera, firmy Media Fresh, celý sekretariát federácie až po podávačov lôpt sa významne podieľali na veľmi solídne zvládnutej akcii.
Bratislava je po volejbale hladná, reprezentačné družstvá tu bežne nehrávajú, preto sa dalo očakávať, že turnaj zaujme. Koniec prázdnin, dobrý čas začiatkov zápasov, všetko hralo do karát. Vyvrcholením bola návšteva 6 500 divákov na poslednom dueli s Taliankami.
Hra našich dievčat bola po celý čas turnaja dobrá, družstvo urobilo za dva roky významný posun, potvrdilo, že je zložené z dobrej generácie hráčok, ktoré aj v mládežníckych súťažiach uspievalo.
Malá Kostelanská sa ukázala vo veľmi dobrom svetle. Zvládla prihrávku podania a väzby v pohybe na útok. Bola zodpovedne odvážna, môže si dovoliť aj viac riskovať. Občas sa chytá za hlavu uprostred hry, snáď to rýchlo odíde. Sú to infantilné prejavy emócií, rušili ma u nej.
Radosová musí prestať ulievať dvomi rukami, lebo z toho sú medzi divákmi prudké bolesti brucha. Prihrávka je jej slabinou, ak nebude prihrávať aj prstami, nevymotá sa z toho. Palgutová na korektorke hrať asi v budúcnosti nemôže. Sú tam limitujúce faktory.
Kijaková dostala od trénera dôveru do prvého zápasu. Predpokladám, že tréner Fenoglio nemá rád zbytočné chyby. Ona ich asi recidívne robí dosť, ale mám ten dojem, že by sa s ňou oplatilo hrať. Ona jediná dokázala tvrdosťou útoku konkurovať iným hráčkam súperov. Musí byť komplexnejšia, ale ja by som vsádzal na jej náturu. Pre budúcnosť družstva by som na post korektorky presunul z bloku Herelovú.

V predstavách show som veľmi konzervatívny. Sorry. Mne tieto cvičenia opíc nevoňajú. Asi by som tvrdil iné, ak by som sedel ako tréner na lavičke, aj chápem, že sú to trendy. Ja som odchovaný na hurónskom ráááz dvááá tri. Toto sa spontánne z úst divákov vylúdilo až v treťom zápase, v treťom sete s Bieloruskami za stavu 15:10. Veľmi nepríjemné pre súpera je, ak hrajú domáci o setbol, mečbol a jeho fanúšikovia kričia eeeešte jeden. Tieto bežné česko-slovensko-poľské zvyky a normy počuť nebolo a zatienili to rituály firmy Kvant.
Prvé dva naše zápasy ovládol publikum angličtinou zahraničný spíker, neskôr sa však domáci Slávo Jurko prestal "učiť" od sopliakov, od zápasu s Bieloruskami prevzal opraty, atmosféra sa uberala jeho dobrým, osvedčeným smerom. Jurko volejbal hrával, rozumie mu, pozná často detaily, býva pripravený. Ak sa však hrá dobrý volejbal, ľudia sa rozpália aj sami. Nechce sa mi veriť, že na slovensku nemáme šikovného dídžeja, ktorý to namieša viac slovensky. Toto sú Singerove radovánky, ale v úvode som ho pochválil, nechám ho nateraz tak. V živote nemíňal vlastné.
CEV vymyslel nový formát, víťazky skupiny v Lodži Talianky si museli odbehnúť do Bratislavy a utekať nazad. Víťazky skupiny v Bratislave Nemky odišli do Poľska. S cirkusom sa chodí po svete, ale jedni výhodu majú, iní nie.
Systém postupu zo skupín do ďalších bojov opäť priniesol možnosť špekulovať. Kto na koho, kto ostane, kto sa bude sťahovať. Ak majú družstvá možnosť výberu a voľby, nedá sa to kritizovať ani napádať. Fair play je aj tak výmysel baróna, ktorý sa aj v tej dobe predsa musel stretnúť s mariškou a koňakom.
CEV nastavila systém nedokonale, po kritike ho možno vyhlási za blbý a bude ho korigovať. Zbytočne.
Turnaj v štyroch krajinách sa hral prvýkrát. Štyria domáci pritiahnu do hál viac divákov v sume, ako jeden, dvaja. Slovensko to hneď propagandisticky využilo a postup zo skupiny vyhlasuje za výnimočný úspech. Áno, smerom k ministerstvu, mešcu, pospolitému ľudu je to celkom milé počínanie, ale nerobme zo seba volov. Každému je predsa jasné, že na takto postavenom fomáte (24 družstiev) sa možno ani nedá nebyť, aj keď Češky asi hovoria v amoku z nepostupu iné.
Tak či tak, úspech je vždy na tomto kolotoči sedieť. To má byť naša méta, hrať na ME pravidelne, nielen keď ich organizujeme. Postup cez 1/8 finále by bola skutočne veľká vec. Nedošlo k nemu aj preto, lebo my sme takí. My máme tendenciu byť stále spokojní. Vysypávam sa, ak nejaký športovec ide do vážnych bojov a povie, že si to ide užiť. Užiť si máme my na sedadlách.
S Ruskami sme vybuchli, ale s Nemeckom a Talianskom máme byť po prehre nasratí. Prehrali sme. Musíme byť frustrovaní, musíme smútiť, inak sa neposunieme. Prehrať, analyzovať a túžiť v repete vec opraviť.
Vicemajstra sveta sme hrýzli, mali sme a bolo to v našich nedeľňajších silách, aby toho bolo viac. K tomu bolo nutné dať ešte lepšie podanie, hlavne a to je podstatné, o  h vyššiu dávku rizika, "arogancie", nátlaku, peny na perách. Všetci sú happy, to nás ešte dlho budú v okolí brať za iba štekajúce šteniatka. Družstvo sa posunie určite dopredu, ak si bude oveľa viac veriť a nebude si to chodiť užívať. Ozajstnú kvalitu bude mať družstvio až vtedy, keď mu bude stačiť aj slovenský tréner.

Ivan Husár

P.S. pred posledným zápasom sa pár minút pred začiatkom motal okolo pokladní cca 130 kg chlapík. V Euroobale mal odhadom 50 vytlačených lístkov. Jeden obal som videl. Alebo bol šmelinár, špekulant a nakúpil. A nepredal. Alebo mal blízko k niekomu, kto mu naplnenie obalu sprostredkoval.
P.S. ak sa po ME objaví do mesiaca čo len jedno dieťa v bratislavskej hale s požiadavkou, že bol(a) som, videl(a) som, chcel (a) by som začať s volejbalom, iste dáme vedieť. Poprosím p. Kosekovú, Podhornú, Vestenickú, Gajerovú, Balacenkovú, aby mi dali vedieť, či niekto po vzore ME začal.

   

Postreh z ME - 9 (ULIEVKA)

1.9.2019 - 1/4 finálový duel s vicemajsterkami sveta Talianskom sme hrali dobre. Hráčky boli psychicky dobre nastavené, trénerom sa podarilo zabudnúť na ruské hradby, cez ktoré sme neprešli. Pustili sa s vervou do top favorita. Pokazili sme sedem podaní, súperky 9, možno tie pokazené neleteli tak rýchlo, ako by mohli, ale táto téma je pasé. Pokazený servis pre mňa nie je téma. Sople sa podávať na druhú stranu nesmú, inak príde tsunami. Tsunami, ktoré nezastavíte, lebo sa to nedá.
Dva sety sme boli až do koncoviek setov úplne vyrovnaným súperom. Nepočítal som koľko toho bolo, ale bolo veľmi veľa situácií, keď sme mali možnosť priblížiť sa na bod, vyrovnať, ísť do vedenia, prekvapiť, od smečiarok Kostelanskej, Radosovej prišla ulievka. Najhoršie je, ak tomu dochádzalo v a na konci dlhej výmeny. Súper sa takouto víťaznou rozohrou (bolo ich dosť) stále viac a viac dostával na koňa. V treťom sete nastali v hre úplne rovnaké situácie, v ktorých sme v závere doťahovali už veľký náskok a tie isté smečiarky do toho naplno kopli. A úspešne.
Kostelanská je pre mňa najpríjemnejším prekvapením turnaja, je odvážna, ale nie bezhlavo odvážna. Isteže jej akceptujme, že proti Ruskám (ich bloku) nehrá každý deň, ak vôbec niekedy hrala. Chápeme, že sa pokakala. Belgické smečiarky dnes proti tým istým Ruskám, ktoré nás rozbli na padrť, hrali v útoku veľmi odvážne. V razancii úderu úplne naplno. Ale aj oni sa v koncovkách uchýlili k pár ulievkam. Tá pasivita rozhodla a k prekvapeniu nedošlo.
Ak ulieva ruská, 196 cm korektorka Gončarevová, tak "úder" hrá z obrovskej výšky, vidí na postavenie hráčok v obrane, je schopná uliať aj z nahrávky, ktorá nie je ideálna a je "nalepená" na bloku. Hrala ulievku vždy do stredu ihriska, pretože predtým príde tým istým smerom niekoľkokrát nechytateľný úder, hráčky v obrane to majú ťažké.
Dtto korektorka Talianska, čierna Egonová. Ak ulieva, ulieva z výšky, rýchlou prácou zápästia, na presne určené miesto. Úspešne uliala niekoľkokrát aj ústredná smečiarka - čierna Syllová. Tá ulievala umne vedľa bloku, ale vždy po perfektnej nahrávke, nikdy nie v núdzi a prevažne iba prvú loptu v medzihre. V dlhej rozohre, na jej konci tvrdo, tvrdšie a ešte tvrdšie. Ruské smečiarky majú zakázané ulievať priamo z Kremľa. Kto to kedy videl. Kaťuše sú to.
Nikola Radosová bežne ulieva dvomi rukami, to je úplná stupidita, dnes tak spravila iba raz. Samozrejme lopta nespadla, možno letí vzduchom ešte teraz. Pravdepodobne jej tréner dohovoril.
Neviem, aký názor má na túto opatrnosť v útoku, na riešenie, ktoré málokedy skončí chybou tréner Fenoglio, neviem, čo im hovorí počas samotného zápasu, neviem, čo po nich chce, ale divákov ulievky dievčat frustrovali oveľa viac ako jeho.

Ulievka má ešte jeden problém a dosť vážny.

Počúvam z odborného okolia ponosy na hru nahrávačky Kosekovej. Aj mne, aj jej mame, aj Barbore samotnej je jasné, že nahráva v porovnaní s ostatnými nahrávačkami Európy pomalšie. Ona sama nie je rýchla a v lokomócii má rezervy. Ja sa jej zastávam a chválim ju preto, lebo nahrávkydobre distribuuje. Nie je pestrá, nie je odvážna, ale ona vyhráva. To je jediné kritérium úspechu. JEDINÉ. Inej, podobnej nahrávačky na Slovensku niet. Ani zďaleka. Barbora má rezervy a nech na nich pracuje, jednou z nich je, že smečiarke, ktorá ulieva sa hodinu nenahráva. ... a potom prehrá.
Kritici hovoria, že hrá málo stredom siete. Súhlasím, blokárky by možno chceli inú nahrávačku, ktorá by im nahrala častejšie. Viac s Pencovou a Herelovou asi bolo nutné hrať proti Ruskám. Súhlasím. Nezabudnime však na fakt, že súhra s blokárkami je pre nahrávačku najťažšia a  Kosekovej povaha je, že volí zrejme viac istoty. Čo má teda robiť, keď na konci jej vízie, jej smerovania útoku zahrá smečiarka neúspešnú ulievku. Našťastie Palgutová a Kijaková na pozícii korektoriek sa k ulievke uchýlili sporadicky. Čo má nahrávačka robiť, keď jej začne ulievať aj odvážna hráčka, akou je Kostelanská.
Ak sa hráčka odhodlá k ulievke, lopta musí padnúť na zem. Ak padne, tak sa nesmie oslavovať ako niečo výnimočné. Aj keď je to meister stick. To zavádza.
Ulievka je posledné, krajné riešenie útoku špičkových volejbalistov. A basta.

Ivan Husár

zajtra posledný postreh - 10 (SUMÁR)

Postreh 0
Postreh 1
Postreh 2
Postreh 3

Postreh 4
Postreh 5
Postreh 6
Postreh 7
Postreh 8

   

Postreh z ME - 8 (ASISTENT)

30.8.2019 - Slnka je na svete dosť. Rád som pracoval ako asistent J.Noseka, veľmi rád som bol asistent Z.Haníka. Mimoriadne som bol nadšený spoluprácou s O.P.Antropovom, hoci som mu bezprostredne neasistoval. Celkom ma baví asistovať učiteľke huslí, ktorá zaúča hudbu moju dcéru. Niekomu by som asistenta nikdy nerobil. Ani za milión.
masekNa našej lavičke ženského reprezentačného družstva sú dvaja talianski tréneri a Michal Mašek, majster 2019 s LKS Lodž, najnovšie už Paok Solún. Predtým BVK Bratislava, Senica, COP Nitra, Stuttgart, Police, Drážďany. Trochu poodkryjeme v debate nastavenia v slovenskom reprezentačnom družstve.

Ako na teba došli?

Stuttgart?

Nie, reprezentácia.

Marek Rojko, športový riaditeľ SVF, mi vlani v lete volal, že od družstva odchádza Tomáš Varga ... Hľadali niekoho na záskok. Veľmi rád, ale nebolo to pripravené, hlavne ja som nebol pripravený, možno neskôr. V októbri sa ozval Marek znovu a otvoril túto tému opäť. Spojil som sa s Fenogliom a potom sme sa rýchlo dohodli.

O čom bol telefonát s Fenogliom?

Čo odo mňa očakáva, aké má predstavy a či to má zmysel. Často býva v takejto situácii nastrčený človek zo Slovenska, aby sa učil a túto pozíciu som ja nechcel. Chcel som byť plnohodnotnou súčasťou. Prebrali sme detaily ako to bude fungovať.

Tak hovor o detailoch. Ty si prvý asistent? Druhý?

To je jedno, nemáme to takto podelené. Vykreslil mi, že on bude mať na starosť v tréningu prvú šestku, ja druhú. On riadi jednu skupinu, ja druhú. Bavili sme sa o individuálnej práci s hráčkami, hlavne mladšími. Toto mala byť moja parketa.

Ak cvičí prvá šestka, druhá náplň kopíruje, alebo si môžeš robiť po svojom?

Dáva mi absolútne voľnú ruku. Okrem systémových herných vecí. Tu vyžadoval absolútnu jednotu.

Chce, aby si bol tvorivý, alebo "nesmieš"?

Môžem tvoriť, nie je to pre neho problém, dokonca mi dovolil hovoriť slovensky, hoci slovenčine vôbec nerozumie. Dôveroval.

Uff, tu to môže začať škrípať.

Môže byť, ale on sa úporne venoval prvej šestke a toto pri mojej práci s druhou zostavou nevadilo. Vyštartoval po nich iba vtedy, ak sa napríklad nepohli za nejakou loptou.

Ak si ty niečo zanedbal, vybehol tiež?

Nie, on tvrdo napádal hlavne nedodržanie systémových vecí, ani nie osobne na hráčku, ale ako problém v skupine.

Aké kompetencie ti dal?

Ťažko povedať, do detailov sme toto nikdy neriešili. Ak mi zveril polovičku družstva na pol hodiny, tak len povedal, čo máme zhruba robiť a do detailov sa nestaral.

Čo za štyri mesiace v tvojej práci pochválil. Až do takej miery, že niečo sa potom vyvinulo vďaka tvojmu názoru v ďalšej práci?

Snažil som sa ho niekoľkokrát presvedčiť o úprave v systéme obrany, pretože on je viac mužský tréner a napríklad sme polemizovali o veľmi "ďalekom" postavení hráčok v obrane. On sa na začiatku usmieval, že hráčky na krajoch chodia pre ulievku. Stred ihriska akoby sa otváral. Nepresvedčil som ho o tom nikdy.
Dokázali sme ho ale presvedčiť, že musíme hrať s blokárkami aj jednonožku. Pôvodne nechcel o tom ani počuť, chcel chlapský volejbal, útok stredom siete v prvom slede. Lenže zmenil názor, lebo videl, že nemáme čistokrvnú korektorku, ktorá by problémy na kraji siete vedela vyriešiť. Prišli sme o Pištelákovú a Šunderlíkovú, musíme hrať na tejto dôležitej pozícii so smečiarkami. Jednonožky sú účinné, Pencová je na to z klubu zvyknutá, Herelová ich tiež hrá dobre.

Čo naopak tvrdo kritizoval a trestal? Keď Mašek chcel niečo iné ...

Ja som sa naučil v Nemecku, že druhý tréner je ten, ktorý musí byť lojálny a musí pochopiť to, čo ten prvý tréner chce. To bol môj kľúč v Drážďanoch. S trénerom Waiblom nevydrží nikto viac ako rok, toto a toto sa vyžaduje. Možno mám vnútorne aj iný názor, možno by to bolo aj lepšie, alebo inak, ale nikdy som ho neprezentoval. Toto som sa naučil a myslím si, že je to dôležité.

Dobre, ale Fenoglio ťa nepoznal, bol si pre neho cudzí človek, niekto mu ťa doporučil. Prirodzene je v strehu. Iný názor, to môže byť zárodok treníc.

Hneď na prvom sústredení v Púchove som sám od seba za ním ihneď zašiel a chcel som po ňom, aby mi presne a do detailov povedal, čo po mne chce. Ešte pred začiatkom sme si všetko otvorene vydebatovali, aby sme treniciam od začiatku predišli.

Čo chcel?

Ak sa na niečom dohodneme, tak to platí. Keby sa čokoľvek udialo, platí to na 100%. Bude vyžadovať absolútny rešpekt k tomu, čo povie, ako veci nastaví. Žiadne vyjadrovanie, ak on niečo rozpráva, nikto to nebude meniť. Ani poza, ani pred, ani nikdy. Toto stanovil.

Urobil aj nejaké nastavenia voči médiám? Nezakázal sa ti bez jeho súhlasu vyjadriť?

Nie, absolútne nie.

Dal aj nejaký život pri porušení dohôd?

Povedal, raz porušíš, raz nastane taká situácia a padáš.

Bolo k tomu niekedy blízko?

Neviem, či blízko, ale sú situácie, ktoré chápem inak, lenže o tom to je, rešpekt a lojalita.

Hráčky prezentujú, že mu uverili, veria mu, bola táto línia zmeny mentality jeho krédom?

Na 100%. Na Taliana rieši volejbal veľmi málo, 90% je mentalita. Nátlak, stále sa mení program, všetci musíme byť v strehu, to je štýl. Vždy pripravení.

Kričí Fenoglio?

Strašne.

Aj po zápase s Ruskami?

Myslel som si, že to bude tvrdšie, ale asi si v hlave rýchlo prehodnotil, že teraz na to nie je ten správny čas. Povedal a pripomenul pár zásad, pripomenul, že z dohodnutých vecí baby nesplnili nič. Vytkol im silno prístup k zápasu, čo bolo určite správne. Krik nebol.

V provnaní s trénermi, s ktorými si robil, je to strašný pes?

Určite. Waibl mal svoje zásady a tie všetci rýchlo pochopili, kričať vôbec nemusel. Má silnú charizmu.

Na ženy treba kričať odvtedy, čo udrbali jablko v Raji zo stromu.

To áno, treba, rád to v tréningu robievam, ich to motivuje. Sú situácie, že nasrané hrajú lepšie ako uvoľnené, ale Fenoglio je riadne ostrý. Až do cholerického stavu.

Čo chcete po družstve teraz?

Hneď po zápase s Ruskami sme riešili Belgicko, lenže je to Taliansko. Nateraz neviem odpovedať, situácia sa zmenila. S dievčatami sa ešte o zápase nehovorilo.

Co bude po družstve teraz chcieť?

Maximálne nasadenie a riskovanie. Skúsiť hrať uvoľnene, ale naplno. Musíme zatlačiť podaním.

Videl som jeden tréning pred ME v Nitre, nepáčil sa mi, ale z družstva bolo cítiť kvalitu a silu.

Toto u Fena obdivujem. Je vidno, že je to mužský tréner, je to testosterón, žiaden pussy tréner, ktorý len hráčky iba hladká. Vybudoval v tíme veľkú mentálnu silu. Nevzdávajú sa, ok s Ruskami sme to zbabrali.

14 hráčok plus dve nenominované. Pred médiami hovoria, že tvrdo pracujú, že idú hore, koľkým z nich tento štýl trénera  Fenoglia nevonia.

Navonok všetkým.

Čooooo?

Ale vnútorne, možno dvom trom to vyhovuje, lebo hrajú dobre, v práci dievčatá šliapu. Pencová, Hrončeková znesú veľa.

Ako sú podelené úlohy na lavičke?

Ja robím na tablete s oneskoreným videom, všetky štatistiky, kolega robí na papier klasicky ceruzkou smery útokov. Mapuje náš útok na side out.

Challenge obsluhuje kto?

Ja.

Predpokladaný útok súpera kto?

Kolega Stefano.

So skautom (štatistik družstva) za ihriskom ste spojení cez wifi. Ak padne spojenie, Fenoglio zúri?

Strašne.

Vy predsa nie ste vinní.

Sme. V prvom zápase sme celý zápas spojenie nemali. Množstvá telefónov v hľadisku, s tým sme nepočítali. Pred turnajom sme to niekoľkokrát skúšali, všetko šlapalo. Wifi ruší aj bluetooth. Prešli sme na sieť 5G. Je to lepšie.

Mali sme skauta aj v Poľsku?

Netreba, zápasy súpera sa stiahnu zo serveru.

Taliansky skaut sedel v Bratislave?

Áno.

Držte sa.

Ivan Husár s Mišom Mašekom v Centrali.

Postreh 0
Postreh 1
Postreh 2
Postreh 3

Postreh 4
Postreh 5
Postreh 6
Postreh 7

   

Stránka 1 z 41

<<ZačiatokDozadu12345678910DopreduKoniec>>