Prihlásenie
Prečo potrebujeme proteíny?
Bielkoviny patria medzi najdôležitejšie živiny športovca. Potrebuje ich na stavbu telesných štruktúr, na obnovu a regeneráciu organizmu, jeho rozvoj, rozmnožovanie a reprodukciu. Sú nevyhnutné pre tvorbu a činnosť svalov, z ktorých organizmus čerpá energiu. Organizmus využíva bielkoviny zo živočíšnych a rastlinných zdrojov. Medzi bielkoviny živočíšneho pôvodu s vysokou nutričnou hodnotou a všestrannými funkčnými vlastnosťami , ktoré sú pre ľudský organizmus najvhodnejšie patrí v súčasnosti srvátkový proteín.
Srvátka je významným zdrojom veľkého počtu biologicky aktívnych bielkovín, minerálov, sacharidov a vitamínov. Medzi najdôležitejšie frakcie, ktoré významne ovplyvňujú zdravie športovca možno zaradiť b-laktoglobulin (50%) , a-laktalbumin (25%), krvné bielkoviny , imunoglobulíny a laktoferin. Srvátkové bielkoviny sú veľmi dobre stráviteľné, organizmus nezaťažujú, majú vynikajúce spektrum aminokyselín s vysokou aktivitou na imunitný systém. Biologická aktivita týchto látok zaručuje vysoké antimikrobiálne účinky na organizmus ako i veľmi pozitívny vplyv na stimuláciu tvorby hormónov.
Dôležitou informáciou pre športovca je významná vlastnosť tohto proteínu, ktorý má vplyv na redukciu telesnej hmotnosti a zároveň slúži na prevenciu pred civilizačnými chorobami ako sú: obezita, diabetes a vysoký krvný tlak . Srvátkový proteín obsahuje vyššie množstvo vápnika, ktorý sa z proteínu vstrebáva lepšie ako umele dodávané formy vápnika. Srvátkový proteín spolu s obsahom vápnikom regulujú metabolizmus adipocitov (tukové bunky), čiže nepriamo znižuje vznik tukového tkaniva, urýchľuje jeho rozpad a priaznivo ovplyvňuje rozdelenie živín v tukových a svalových tkanivách.
Spracovanie bielkoviny v ľudskom organizme si vyžaduje viac energie ako tuky a sacharidy. Športovec s vyšším podielom svalovej hmoty nemá problém s nadváhou. Jeho svaly dokážu prebytky energie spracovať a zároveň podáva vyššie výkony má viac sily a väčšiu výdrž.
Významnou zložkou srvátkového proteínu je tzv. GMP (glykomakropeptidová) zložka, ktorá veľmi silne stimuluje tvorbu cholecystokinínu. Tento hormón potláča chuť do jedla, čím značne ovplyvňuje reguláciu potravy a celého tráviaceho traktu. Veľmi významne stimuluje kontrakcie nielen žlčníka ale i celkovú hybnosť čriev, vyprázdňovanie žalúdka a tvorbu pankreatických enzýmov.
Srvátkové proteíny sa vyznačujú vysokým obsahom aminokyselín s rozvetveným reťazcom, medzi športovcami známe ako BCAA. Tieto 3 esenciálne aminokyseliny leucín, isoleucín a valín sú metabolizované na energiu vo svale a nie v pečeni ako ostatné aminokyseliny. Silne zabraňujú svalovému katabolizmu, čo je nevyhnutné hlavne pre športovcov, ktorí užívajú BCAA pred športovou aktivitou za účelom nielen zvýšenia výkonu a odstránenia únavy ale i zabránenia katabolizmu počas záťaže. Vysoký obsah aminokyseliny cysteínu v srvátkovom proteíne ovplyvňuje syntézu glutatiónu, látky, ktorá v organizme viaže ťažké kovy a jedovaté látky a vylučuje žlčou. Tým zabezpečuje regeneráciu pečene a očistu krvi.
Srvátkový proteín obsahuje významné imunoprotektívne látky ako laktoferín, ktorý pôsobí antioxidačne na podporu zápalových procesov. Vznik mnohých reaktívnych molekúl počas fyzickej námahy je takto eliminovaná prostredníctvom týchto látok. Laktoferín má schopnosť deštruovať stenu bakteriálnych buniek a tým významne bojovať proti nežiaducim patogénnym baktériám.
Aká je doporučená dávka proteínov?
Závisí od športovej aktivity, metabolizmu organizmu a kvality proteínu.
Predstavuje hodnotu cca 1,2-1,7g/kg váhy.
I napriek tomu, že proteíny sú pre organizmus nesmierne dôležité je potrebné regulovať ich príjem, množstvo, kvalitu a kombináciu s rôznymi látkami.
V Kompave si môžete vybrať :
Wellness daily Protein (65% 3 zložkový proteín s MCT tukmi a inulínom).
ProteinFit 50 (pred a potréningový
Srvátkovo-kazeínový protein s dávkou energie)
ProteinFit 70 (70% nočný 4-zložkový
proteín na dokonalú regeneráciu)
ProteinFit 80 (delikátny vysokoproteínový
srvátkový proteín)
Všetky proteíny o d Kompavy obsahujú zmes proteolytických enzýmov, ktoré zabezpečujú vynikajúce vstrebanie živín a bezproblémové trávenie, bez nafukovania a vedľajších diskomfortov.