Vzdelávanie Výživa Zdravé a dobré je to, čo sa vypestuje v našej blízkosti.

Zdravé a dobré je to, čo sa vypestuje v našej blízkosti.

*Viliam Bada, prednosta III. Internej kliniky LFUK na bratislavských
Kramároch.*
Potraviny by mal byť čo najčerstvejšie, ovocie a zelenina prirodzene
zrelé a nie zbierané predčasne.
Cholesterol vo vajci nezvyšuje cholesterol v krvi. Ten, kto zje
veľa  vajec, si zablokuje syntézu cholesterolu a napokon má
cholesterolu v krvi menej.
 
Život je pohyb. Ľudia celý deň sedia - doma, aj v práci. Keď
chodia nakupovať, tak sa vezú eskalátormi, výťahmi, vonku autobusom
alebo autom. A potom, aby zadosťučinili zdraviu, idú do fitnescentra,
nie na vzduch. Chýba im kontakt so slnkom. Považujú ho za karcinogénne Ale
ono je pritom zdrojom vitamínu D3.
Fazuľu jeme čoraz menej a ak, tak v konzervách z dovozu.
Uprednostňujeme sóju, často už geneticky upravenú a transportovanú
z   veľkej diaľky. Naši starí rodičia nepoznali sóju, ale fazuľu,
šošovicu a hrach áno. Myslím, že je najvyšší čas vrátiť sa ku
koreňom pôvodnej výživy-Náš psík nám spoľahlivo ukáže kvalitu. Nalejte mu do
jednej misky trvanlivé, "škatuľové" odtučnené mlieko a do druhej
čerstvé, plnotučné mlieko z mliečneho automatu. Pes si jednoznačne
vyberie zdravé čerstvé mlieko. Mlieko, ako každá potravina, stráca kvalitu
státím a upravovaním..
Pes to pozná, človek si to musí komplikovane dokazovať.
Človek si myslí, že tmu nepotrebuje! Ako strašne sa mýli.
Rastie nespavosť, depresie, počet samovrážd. Nočnú tmu
potrebujeme, bez nej nefungujú naše cirkadiánne hodiny, ktoré riadia
prostredníctvom melatonínu náš organizmus.
-Masť-Tá má v istých ohľadoch lepšie parametre ako maslo.
Nečudo, veď svojím zložením sa bravčová masť podobá olivovému
oleju.
Obsahuje menej nasýtených mastných tukov ako maslo a vôbec
neobsahuje transformy mastných kyselín ako margaríny.
-Bravčové mäso obsahuje trošku viacej tuku ako hovädzie, ale je
veľmi bohaté na vitamín B, zinok a selén. Ani len slovo tu nie je o
cholesterole. Mýtus, že bravčová masť škodí a margarín
prospieva, moderná veda vyvracia.
Herec Jozef Adamovič tvrdil, že kozie mlieko mu pomohlo vyhrať
boj s rakovinou. Nevymýšľal si. Ak kozie, ovčie alebo kravské
mlieko pochádza zo zvierat, ktoré sa pásli na slnku, obsahuje
protirakovinové látky.