Reprezentácia JUNIORKY Z Grécka reportuje p. Frič

Z Grécka reportuje p. Frič

Deň 3. Slovinky - 3:0. Reporty p. Friča z Grécka.
Pred zápasom ma máta jedna myšlienka, doteraz sme svojimi výkonmi mohli proti ťažkým súperom skôr prekvapiť ale teraz nás od postupu delí iba kúsok a to už zaväzuje. Tak snáď nám ten záväzok nezviaže nohy a ruky, ale hlavne nech nám nezamotá hlavy... so Slovinkami máme navyše negatívnu zápasovú bilanciu. No mali by sme byť viac na koni, nám stačí na postup vyhrať o jeden set menej ako Slovinkám, stačí nám získať bod. A sme dobre rozbehnuté, hráme s chuťou a srdiečkom... Poďme do toho!
Dejstvo prvé.
Slovinky začínajú servisom do outu. Úvod setu vyzerá na tradičné oťukávanie. 
My udávame tempo, Slovinky skôr doťahujú. Vedieme 7:5 a Karolína pridáva bod rovno zo servisu. 8:5. Slovinky kópia chyby na servise loptou končiacou v oute vedieme 9:7. Aj v strednej časti sa nás držia a neodskakujeme na väčší rozdiel ako dvoch bodov. Za stavu 13:10 odskakujeme o tri lopty. No robíme chyby a Slovinky zrovnávajú na 13:13. Pokračujeme chybami Simona posiela loptu do outu a Slovinky vedú 13:14. Michal berie time. Hádam nás to upokojí. Nevyšlo, Slovinky pokračujú a pridávajú bod smečom. 13:15. Bianka Bodnárová znižuje na 14:15. Akosi sme si vymenili role a teraz sa musíme doťahovať my. Lucia Herdová nás vydarenou sedmičkou drží v hre 15:16 vedú stále Slovinky. Mohli by sme otočiť. Žeby? Lucia s Karolínou stavajú dvojblok smečujúcej Slovinky z pipu. A úspešne. Lopta končí na strane Sloviniek. 16:16. Rozhodcovia pískajú Karolíne dotik siete. Nezdá sa mi. Karolína protestuje. Mám na tomto turnaji pocit, že ak sa jedná o trochu sporné lopty (v niektorých priapadoch nemusia byť nevyhnutne sporné) ťaháme za kratší koniec. Rozhodcovia sa mi rozhodne nepáčia. Karolína sa asi spravodlivo nasrdila a skladá dve lopty v rade. Razom vedieme o bod my. 18:17. Slovinský tréner reaguje time-om. Lucia servuje iba do autu. Znova je zrovnané. Karolína skladá loptu a vedieme o bod. 19:18. Ideme do koncovky. Len pekne bez chyby. Sima postavila s Terezou parádnu stenu. Lopta končí priamo na Slovinskej strane palubovky. 20:18. A obe opäť eliminujú Slovinskú smečiarku nádherným blokom. 21:18. Slovinský tréner prerušuje našu šnúru druhým time-om. Nevyšiel. Ella vynikajúco zabrala v poli, nádherne vychytala útočiacu Sloviku a lopta opäť padá na Slovinskú stranu. Ella sa stavia na podanie a pridáva bod priamo zo servisu. A máme hneď výhodu siedmich setbalov. Prvý nevyužívame ale Slovinky nám hneď ďalšou loptou končiacou v sieti priamo zo servisu darovali prvý set. Ujímame sa vedenia a od vysnívaného postupu na Európu nás delí “iba” jeden set. Zdá sa, že Slovinky hrajú s rešpektom a to nám vyhovuje. Len vydržať. 
Dejstvo druhé.
Opäť jedna sporná lopta za stavu 2:1 pre naše kočky a hádajte ako to dopadlo. Je vyrovnané 2:2. Rozhodcovia ma fakt srdia. Slovinky skladajú ďalšiu loptu. Karolína iba do blokov. Nasledujúcu loptu už ale skladá. Ella servuje do pásky, škoda mohol to byť nebezpečný servis. No musíme sa dotiahnuť lebo Slovinky vedú 3:6. Simona znižuje ulievkou na 4:6. Karolína otáča stav dvoma čistými esami bez dotyku súpera. A pridáva ďaľší ťažký servis. Slovinky útočia zo zložitej pozície iba do sita. 7:6 my. Tréner Slovinska prerušuje hru timom. No Karolína pridáva ešte jedno. Slovinky vyzerajú teraz naozaj trochu bezradne. Vedieme 8:6. Karolína sa pokúsila po troch loptách ktoré dopadli prakticky na to isté miesto pred Slovinskú liberku predĺžiť servis, no lopta končí v oute. Bianka však pridáva body z útoku. Slovinky náš malý náskok pomaly dotiahli a je vyrovnané 11:11. Dve chyby súpera znamenajú dva body pre Slovenky. Bianka pridáva bod priamo zo servisu, Lucia Herdová prispieva úspešným blokom. Vedieme 15:11. Slovinský trener využíva svoj druhý time na prerušenie našej šnúry. Nevyšlo, Bianka dáva eso. A pridáva hneď ešte jedno. Slovinská liberka je bezradná. Už vedieme 17:11. Slovenky napredujú a zdá sa, že náš súper to konečne pochopil, dnes to bude náš deň. Postupne bodujú Karolína, Bianka a pridáva sa aj Tereza Hrušecká stredom. Slovinky nám síce tiež uštedrili pár bodov no stav je jednoznačný 23:15. Další servis posielame do outu a útočíme iba do Slovinských blokov. 23:17. No nasledujúce dve Slovinské lopty končía v oute. Neuveriteľné sa stalo skutočnosťou, naše baby majú po druhom vyhratom sete istú miestenku na majstrovstvách Európy v Albánsku. Oslavovať sa na ihrisku ešte celkom nedá no další set môžeme hrať už len pre radosť.
Tretí set
Začíname bez stresu a pohodlne sa ujímame vedenia 6:3. V ďalšom priebehu strieda tréner Matúšov a na miesto Bianky Bodnárovej prichádza Katrin Trebichavská. Chytáme aj už skoro prehranú loptu a zadarmo ju prehadzujeme. Slovinky však útočia len do outu. Náskok sme síce stratili no hráme v pohode. 10:10. Úspešne blokujeme a pridávame body priamo zo servisu. Slovinky po ďalšom našom ťažkom servise  iba do sita. 14:11 my. Slovinky majú dotyk na sieti a Simona následne nádherne skladá loptu na Slovinskú stranu ihriska. 16:11 my. Slovinky sa už nevedia dotiahnuť na menej ako dva body. Tréner Matušov necháva hrať za stavu 20:15 dievčatá z lavičky. Slovinky nás opäť doťahujú na rozdiel dvoch bodov. 20:18 Tréner vrátil na ihrisko pôvodnú zostavu. Výsledok sme s prehľadom ustrážili a set končíme skóre 25:20. Senzácia! Zdolávame aj posledného súpera a oslavujeme spolu s dievčatami a celým realizačným tímom vytúžené, zaslúžené víťazstvo.
Vidíme sa v Albánsku priatelia...

 

Deň 2 zápas s Holanďankami - 3:2
Holanďanky považujem za favoritky turnaja, sú vysoké bude sa proti nim ťažko útočiť. Majú jednu malú nevýhodu ich fanúšikov nie je počuť. Hala nie je na moje počudovanie vôbec prázdna. Samozrejme nepraská vo švíkoch ako včera ale niekoľko Grékov si našlo cestu na náš zápas aj dnes.

...ale k veci. Začiatok zápasu sme začali dobre. Hráme koncentrovane a prináša nám to ovocie. Darí sa nám servis, po dvoch esách Karolíny vedieme 4:2. Útočíme stredom ale Holanďanky sú pozorné, Tereza Hrusecká je zablokovaná dobre postaveným dvojblokom. Začíname robiť chyby, Holanďanky tlačia servisom. Bianka Bodnarová iba do pásky. Vyrovnané 6:6. Doťahujeme sa prakticky bod po bode. Za stavu 10:10 sa zdá, že by sme po úspešnom útoku Simony Jelínkovej a Karolíny mohli odskočiť. 12:10. Ale nie. Znova zrovnané. 13:13. Opäť odskakujeme o dva body po úspešnom útoku Bianky Bodnárovej. 16:14. Nedarí sa nám náskok zveľadiť, skôr naopak, po nedorozumení na našej strane je opäť zrovnané. 16:16. Nasleduje parádna sedmička Lucie Herdovej a opäť sa ujímame vedenia. 17:16. Hra je stále vyrovnaná. No kopíme chyby na servise. Ľahké body pre súpera. Aj to je dôvod prečo nevieme odskočiť na viac ako bod. Opäť zrovnané 19:19. Ideme do koncovky, teraz sa začína hrať volejbal. Prehrávame 20:21. Celý set nás Holanďanky iba doťahujú, že by sme to teraz vzdali? Nie, nie Bianka skladá loptu. Pokračujeme dobre. Chytáme Holanďanky v poli. Simona úspešne útočí. 22:21. Holanďanky pridávajú body na našej strane - blokom v sieti. 23:21. Dobrý ťažký servis Terezy Hrušeckej, Oranjes iba prehadzujú a my ich za to trestáme. Simona na 24:21. Další útok Sloveniek zablokovaný. Ale Holanďanky servujú iba do sita. Ujímame sa vedenia na sety 1:0 pre Slovensko. Zdá sa, že sme favorita zaskočili. 

Poďme do druhého dejstva. Holanďanky začali lepšie a vedú 1:4. Nepúšťame súpera do trháku. Po dlhej výmene vyrovnáva Bianka skvelým útokom na 4:4. Dôležité je úspešne zakončiť dlhú výmenu - dvihne to sebavedomie. Holanďanky to zdá sa netrápi, zase sa ťaháme bod po bode. 6:6. Super nám po dvoch úspešných útokoch odskakuje na 6:8. Náskok postupne navyšuje na 7:11. Musíme prerušiť hru. Michal berie time. Pomohlo. Simona Jelínková znižuje na 8:11. Karolína sa hádže po loptu no babám sa ju už nepodarilo zodvihnúť. Navyše dostávame eso. 8:13. Karolína úspešne útočí a pridáva následne ďalšie eso. A ešte jedno. Znižujeme teda na 11:13. Nedarí sa nám dotiahnuť na súpera na menej ako rozdiel dvoch bodov. Karolína to skúša odvážne pipom no je zablokovaná. Navyše dostáva hneď eso. 12:17. Michal reaguje time-om. Nedarí sa nám naďalej na príjme. Striedame,Bianka out Katrin Trebichavska in. Katrin výborne zasahuje v poli no útočí z ťažkej pozície iba do sita. 13:20. V tejto fáze hry sa nám naozaj nedarí. Trápime sa na náhre a následne aj na útoku. Už prehrávame 14:22. Sima znižuje a Karolína pridáva ďalšie dva body. 17:23. Úspešne blokujeme a je z toho další bod. Nedorozumenie na strane Holandska, ďakujeme za ďalší bod. Následne sme v sieti. 19:24. Ešte to nevzdávame. Karolína razantne útočí po čiare. 20:24. Dávame eso a znižujeme na 22:24. Ďaľsia lopta letí do outu. 22:25. Vyrovnané. Na sety 1:1.

Tretie dejstvo.
Začali sme vynikajúco. Dobre servujeme, ale hlavne sme Holanďanky tri krát za sebou zablokovali a vyzbierali za to hneď aj body. Razom vedieme 5:2. Bianka pridáva bod z útoku. Holanďanky pod tlakom začínajú chybovať. Konečne rozhodkyňa píska aj chybu na prihrávke. U nás doma sa tento priestupok posudzuje istotne prísnejšie. Vytvárame si sľubný náskok. Ale nedarí sa nám ho udržať Karolína je dva krát zablokovaná. Náskok sa nám znížil už iba na rozdiel jedného bodu. Michal prerušuje Holandskú šnúru time-om. Ešte sa nám darí odskočiť o dva body 10:8. No Holanďanky vyrovnávajú na 10:10. V strednej časti tretieho setu sa ťaháme bod po bode. Hráme dobre v poli.15:15. Po úspešnom útoku Karolíny a následnej chybe Holanďaniek opäť odskakujeme o dva body. Hráme dobre v poli a Simona pridáva další bod. Holanďanky to nechcú vzdať. Zrovnané 19:19. Zase rozhodne koncovka. Ťaháme sa spolu do 22:22. Lucia Herdová boduje, Simona sa pridáva. Je to dráma. 24:22. Lucia vytiahla brutálny blok z rukáva. Vedieme nad favoritom 2:1 na sety.
Skúsime rozhodnúť...

Štvrté dejstvo
Hráme od začiatku dobre ale súper sa nás drží. Za stavu 4:5 si spravila Holandská blokárka výron. Hra je prerušená. Ako prvý  reaguje náš fyzioterapeut Dušan Bukovác. Holandský akoby zaspal. Zdá sa, že to nebude nič také vážne no turnaj už istotne nedohrá. Hra pokračuje podobným scenárom až do stavu 9:9. Začíname robiť  chyby. Holanďanky to využívajú. Prehrávame 12:18. Tréner necháva oddýchnuť na dve lopty našu jednotku na poste nahrávačky Ellu Erteltovú. No náskok Holanďaniek sa iba hrozivo zvyšuje. Nejako sme sa zasekli na trinástke a set nakoniec prehrávame vysoko 13:25. Rýchlo zabudnime a poďme do skráteného posledného dejstva.

Dejstvo piate
Karolína otvára set prvým bodom pre Slovenky. No v zapätí dostávame eso. Našťastie Holandský servis smeruje iba do siete. 2:2. Keď netlačíme Holanďanky servisom presadzujú proti našej (v jednom postavení evidentne nižšej sieti) s úplnou ľahkosťou. Zase ideme spolu bod po bode. V tomto zápase robíme ale podstatne viac chýb na servise ako s Grékyňami, nepodávame tak odvážne ako včera. 8:8. Vedieme 9:8, Karolína na servis...eso, a ešte jedno. 11:8 my. Vyzerá to sľubne. Holanďanky znižujú na 11:9. Simona boduje ulievkou 12:9. Nasleduje razantný smeč Holanďaniek bez našich blokov. 12:10. Michal berie time. Takticky vynikajúco. Simona pridáva bod. Holanďanky iba do outu. 14:10. Máme 4 pokusy na víťazstvo. Prvý nám nevyšiel po neskutočne dlhej výmene. 14:12. Na druhý krát sa už po vydarenej sedmičke Lucie Herdovej tešíme z víťazstva.

Uf to bola teda dráma...
Zatiaľ napriek dvom víťazstvám v turnaji nemáme postup istý. Zajtra nás čakajú Slovinky.
Držte palce.

28.6.2018 - Poďme teda na to. S Gréckom 3:0

Hala staršia, trochu nízky strop (nakoniec sa zdalo, že nám vyhovovala viac). Inak natrieskané, povedal by som do posledného miesta. Gréci si evidentne nechceli zápas nechať ujsť.
Nezačali sme dobre, Grékyne pomerne ľahko skórovali, darilo sa im v útoku, podporeným dobrým servisom. Hala po každej úspešnej gréckej lopte burácala. Zo začiatku som mal dojem, že si náš blok nestíhal dostúpiť a nechávali sme dostatok priestoru pre grécky útok. Asi do ôsmej lopty si nás držali na pohodlný štvorbodový odstup. Tu sme sa začali pomaly doťahovať. Herdová dobre útočila krajom ihriska. Divákov už tak nebolo počuť a trochu viac vynikla málopočetná ale o to odhodlanejšia hŕstka slovenských fanúšikov. Stalo sa napríklad niečo, čo som ešte nezažil, jeden z gréckych fanúšikov pri našom servise zapískal na píšťalku,čo dokonale zmiatlo našu Simu Jelínkovú, no rozhodcovia dali novú loptu. Z koncentrácie nás to našťastie nevyhodilo, práve naopak. Za stavu 9:8 stále pre Grékyne sa ťaháme bod za bodom. Úspešne útočíme pipom (Sima Jelínková). Pokazili sme servis no držíme sa ich stále iba na rozdiel bodu. Ela Erteltova esom zrovnala na 11:11. Karolína v útoku úspešne a následne pokračuje esom. Vedieme 14:12. Sima úspešne uliala a darí sa nám hrať stredom siete. Tereza Hrušecká nedala Grékyniam šancu. Vedieme 16:12. Karolína pridáva ďalšie eso. Nasledovala pomerne dlhá výmena. Dobre sme vychytali pole a výmenu ukončujeme úspešným blokom. 18:12 my. Karolína úspešne pipom. Tereza dobre servuje, dáva eso a vedieme 22:13. V hale okrem dievčat aktuálne dominuje málopočetná skupinka slovenských fanúšikov. Pridáva sa k nám asi 5 slovenských chlapov, ktorí na Samose nedovolenkujú ale makajú. Pokračujeme kvalitným servisom Bianka Bodnárová pridáva eso a Lucia Herdová úspešne blokuje. Prvý set vyhrávame 25:15.

Druhé dejstvo začíname lepšie. Vedieme 2:1. Karolíne sa darí servisom držať súperky od siete. Simona boduje v útoku. Dobre hráme v poli. Dlhá výmena sa skončia našim bodom. Karolína ju zakončila úspešným pipom. Lucia Herdova pridáva bod zo sedmičky. Hráme dobrý tímový volejbal. Rozhodca odpískal málo vídane clonenie servujúcej hráčky. Miestami mám pocit, že píska v prospech Grékyň. Dostávame eso. A razom Hellas stiahli náš sľubný náskok na rozdiel jedného bodu. 8:7 stále my. Lucia Herdová úspešne sedmičkou. Karolína boduje dobre postaveným jednoblokom. Grékyne iba do pásky. Vedieme 12:7. Lucia Herdová ťahá sériou úspešných podaní. Esá striedajú body z útoku. 17:7 my. Náš servis do outu. Karolína hrá iba do sita. Dostávame eso. Razom je 17:12. Tréner Matušov upokojuje baby a berie time. Pomohlo. Vedieme 20:14. Set nakoniec vyhrávame s prehľadom 25:16.

Niektorým gréckym fanúšikom praskajú nervy a trúbia nám  “sprejovým” klaksónom rovno do uší. Ani nie aby povzbudzovali svoje baby, skôr len aby nám škodili...napriek provokáciám ostávame v pohode vedieme predsa 2:0.

Tretí set začíname dobre, vedieme 3:1. Grékyne nás dotiahli 4:4. Do 10 sa ťaháme na rozdiel jedného, max dvoch bodov. Následne začíname dominovať. Úspešne blokujeme. Servisom tlačíme súpera od siete. Vedieme 18:10. No Grékyne akoby vstali z popola. Robíme chyby. Grécke obecenstvo začína svoje baby hnať dopredu. Odrazu Grécko ožilo aj na palubovke aj v hľadisku. Dotiahli nás na 20:20. Hala buráca. Nemajú to tie naše baby ľahké - udržať takto morálku a koncentráciu. No hádam to nepustíme. Našťastie bodujeme. Odskakujeme Terezinym esom na 23:20. Vyzerá to nádejne. Tak nie. Je to dráma. Znova nás dotiahli na  23:23. Bod my. 24:23. Sima dáva eso. Je to doma.

Podali sme bojovný tímový výkon.
Hrali sme svoju hru. V prvom sete sme za napriek kvalitnej gréckej diváckej kulise otočili set a rovnako sme odolali náporu aj v závere posledného setu. Blahoželáme dievčatám, trénerom a celému realizačnému tímu k úspešnému štartu barážového turnaja. Zajtra nás o 17stej miestneho (o 16:00 nášho) času čaká další ťažký súper Holandsko. Držte palce.