Vzdelávanie Výživa

Výživa

Rady MUDr. Bradu

september 2014 - MUDr. Viliam Bada, prednosta III. Internej kliniky LFUK na bratislavských Kramároch a jeho niekoľko múdrych rád ako odborníka.

- Zdravé a dobré je to, čo sa vypestuje v našej blízkosti.Potraviny by mali byť čo najčerstvejšie, ovocie a zelenina prirodzene zrelé a nie zbierané predčasne.

- Cholesterol vo vajci nezvyšuje cholesterol v krvi. Ten, kto zje veľa vajec, si zablokuje syntézu cholesterolu a napokon má cholesterolu v krvi menej.

Čítať celý článok
 

20 najzdravších nápojov

Dvacet nejzdravějších nápojů světa:

Mléko: Proti vysokému tlaku

Přes některé laické názory,že zahleňuje organismus, lékaři ho pokládají za nejkomplexnější a nejzdravější potravinu. Obsahuje tuky, které jsou zdrojem energie, minerálů - důležité pro kosti a zuby, vitamíny, enzymy, bílkoviny s protirakovinovými, antisklerotickými a imunostimulačními vlastnostmi. Je dokázané, že lidé, kteří pravidelně pijí nízkotučné mléko, mají nižší riziko vzniku problémů s nízkým tlakem.

Čítať celý článok
   

Rozhovor s Dr. Fořtom - o spávnej výžive

apríl 2014 pre denník Idnes.cz
Co byste nikdy nedal do pusy?
Knedlíky s jakoukoliv konvenční omáčkou, většinu hotovek, zadělávané polévky, pouliční bramboráky, sekanou v housce, fast food amerického typu včetně hranolků, brambůrky a všemožné solené čipsy, sušenky, asi by toho bylo ještě víc…. Když sním něco, co nebylo kvalitní, ale „nějak jsem si toho nevšiml“, organismus mi to za pár hodin dá nepříjemným způsobem najevo.
Čítajte celý rozhovor - Dr. Fořt je kapacita
   

Masť sa vracia

Najnovšie výskumy potvrdili to, čo naši predkovia vedeli už dávno – masť neobsahuje zdraviu škodlivé látky zatiaľ čo umelé margaríny nás posielajú do hrobu.
Tuky sú mimoriadne dôležité na správne fungovanie nášho organizmu. „Kto maže, ten jede.“ V našom každodennom živote to platí nielen obrazne, pretože tuky sú zdrojom energie, stavebných látok pre bunky a ďalších metabolitov, ktoré sa s nimi z tráviacej sústavy aj vstrebávajú.

Čítať celý článok
   

Zdravé a dobré je to, čo sa vypestuje v našej blízkosti.

*Viliam Bada, prednosta III. Internej kliniky LFUK na bratislavských
Kramároch.*
Potraviny by mal byť čo najčerstvejšie, ovocie a zelenina prirodzene
zrelé a nie zbierané predčasne.
Cholesterol vo vajci nezvyšuje cholesterol v krvi. Ten, kto zje
veľa  vajec, si zablokuje syntézu cholesterolu a napokon má
cholesterolu v krvi menej.
Čítať celý článok
   

Špargľa vs. rakovina

Pred niekoľkými rokmi som mal človeka, ktorý hľadal špargľu
(asparágus) pre priateľa, ktorý mal rakovinu. Dal mi fotokópiu
článku s názvom, Špargľa na Rakovinu, vytlačeného v časopise
Cancer News, December 1979. Uvádzam ho tu rovnako ako bol zdieľaný so
mnou .
Čítať celý článok
   

Hrozienka v gine na kĺby

1.november 2012          Bolia vás kĺby ?  Skúste zlaté hrozienka v v gine.

Nepříjemná bolesť, opuchy, znížená pohyblivosť. Artróza bohužiaľ už dávno netrápi iba tých starších. Problémy s kĺbami trápia deti a mladých. Smaozrejme športovcov. Máme zaručený "babský" recept, který pomáhá.
Odborníci vedia o glukosamíne, chondroitíne, kyseline hyaluronovej, MSM (zlúčenian síry) a jej pôsobení na bolesti kĺbov. Existuje však desaťročiami osvedčený recept, ktorého blahodárne liečivé účinky ani oni vysvetliť nedokážu.
A tým sú hrozienka naliate v v gine.

Čítať celý článok