Matchpoint Postrehy - píšete nám

Postrehy

Postreh z ME - 7 (GRIZLY A LOSOS)

29.8.2019 - Obetujte na úvod tri minúty krásneho videa, ľahšie pochopíte, ako vyzeral zápas Slovensko - Rusko. Hotovo?

Šesť obrovských ruských medveďov sa postavilo k sieti, vystreli laby, vycerili zuby a vraždili. Občas nejaká ryba (Kijaková) aj prešla, ale inak to bol strašný masaker. Tam na Aljaške (v prírode) to však funguje tak, že grizlíci sa nažerú, pri love sa zameriavajú hlavne na tie slabšie skákajúce jedince a potom dajú pokoj. Lososy nevyhynú, práve naopak, funguje to tak, že len tie bystré, šikovné, prefíkané a silné sa dostanú kam treba, aby prišli na svet mladé. Vo vyššej kvalite. Snáď naše dievčatá využijú dva dni na pokojnú prípravu a oddych a v nedeľu sa chrabro postavia na odpor Taliankám.
Caster Semenyová, juhoafrická atlétka má dlhodobý problém. Jej chromozómová zostava má vraj prítomný aj chromozóm x aj y. Geneticky je podľa tohto chlap. Najvyšší švajčiarsky súd v júli 2019 vyriekol, že Caster na MS 2019 v Dohe nebude obhajovať titul majsterky sveta v behu na 800 metrov. So ženami bežať nesmie.caster Problémom je hladina testosterónu v jej tele. Primárne pohlavné znaky sú ženské, o sekundárnych radšej nepolemizujme. Myslím si, že je to strašná kravina.
Caster behá 800 metrov so ženami vo svojom tele s vysokou hladinou testosterónu, 36 rokov starý svetový rekord J.Kratochvílovej 1:53,28 však neprekonala. Má ísť behať s mužmi? Má šancu sa dotknúť mužských časov? (1:41,01 - Rudisha). Nemá. Zastavme teda na súdoch aj Rusky. Sú ich tisíce, sú všade, v tajge, na stepiach, jazerách. Tréneri len vezmú kýble ako naše čierne dievčatá od Heľpy po Telgárt a dovezú plné vysokých čučoriedok do haly.

V Bratislave sme videli 192, 190, 192, 196, 182, 190, 196, 186, 185, 196, 183, 195 cm ženy. Nahrávačky oddeľte. 201 Dariu nechali doma. Vysokej Fetisovovej operovali v Bratislave slepé črevo. To muselo byť veeeľmi dlhé. Keď to tréneri vhodne vyselektujú, ešte dokážu byť aj krajšie ako súper. Na smečiarskom poste majú Rusky bielovlasú Voronkovovú, koľko asi testosterónu budú produkovať jej žľazy.
Ako sa s Ruskami dá v princípe súťažiť, hrať a vyhrať? Akým spôsobom sa dajú poraziť? Vyhrať sa dá, vyhrávať určite nie.
My máme 2,7 milióna žien oni 73 (sedemdesiattri). Aj šikmooké majú. My máme na Slovensku dve veľké haly, oni možno 200. Vraví sa, že hokejisti Ruska majú otvorený rozpočet, viem si živo predstaviť, aké financie sú v Kazani, Moskve, Belgorode, Krasnodare. Oni totiž majú aj ropu a plyn. Oni majú haldy generálov, my jedného kapitána. Ako sa s nimi máme na bojisku biť. Oni si ukradnú Krym, my sa ešte aj o Žitný ostrov občas obávame.
Aký je rozdiel medzi Caster a inými atlétkami a povedzme US boys v basketbale a Slovenskom? Alebo Phelps, on nemal normálne telo. Phelps bol delfín. A nebránili mu sa porovnávať. Jedno zlato za druhým. Taký je život predsa.
Šli šumy, že tento debilný systém CEV, ktorým sa ME prvýkrát hrajú, v ktorom nikto nevie, čo sa udeje po bojoch v skupinách, kto s kým a kedy, kto kedy kam cestuje, o koľkej sa bude v nedeľu hrať a dovtedy trénovať, Rusky využijú a prehrajú. Bola tým pádom na svete nová šanca, že po trénerovi E.Zaninim si zopakuje túto šťastenu aj M.Fenoglio. Zanini s mužmi Slovenska na ME v Prahe vyhral s Poliakmi pred početnou poľskou diváckou kulisou, lebo Poliaci vyhrať nemienili. Nechceli a nevyhrali. Pomohli nám. Pre Slovensko sa zrodilo historicky najlepšie umiestnenie na ME. Vtedajší tréner Poliakov, Talian Anastazi, priateľ Zaniniho, povedal v rozhovore nasranému poľskému novinárovi: Cest´la vie.
Dôležitý zápas skupiny v poľskej Lodži sa však hral až neskoro večer a tak Rusky nešpekulovali. Možno by to aj spontánne zapichli, ale na začiatku zápasu cvične zapli motory a naše baby odfúklo. Nastal nevídaný masaker na najvyššej úrovni. 14:25, 9:25, 12:25 (v treťom sete mohlo byť aj horšie) úplne zdevastoval naše družstvo žien. Nič nešlo. Nič. Otázne je, či mohli uhrať niečo viac. Kolaps pred rekordnou návštevou turnaja v Bratislave.
Takmer rovnako vysoké Nemky v Bratislave Rusky zdolali 3:2. V olympijskej kvalifikácii v Moskve ich nedávno v rozhodujúcom zápase riadne popreháňali nevysoké Kórejky. Viedli 2:0, nakoniec to Rusky otočili a sú v Tokiu.
Rusky sú z mäsa a kostí. Rusky svetovému volejbalu nevládnu. Sú v druhej vlne. Recept na tieto pekné monštrá je jasný: maximálna rýchlosť plus absolútna odvaha, až za hranicou normálnosti. Nielen na podaní, útoku, ale aj v jeho príprave.
Nemky dva sety vládli, ostatné už vydreli. Nemky sa bili, my sme sa len prizerali. Kijaková, tá má na to náturu, ale jej volejbal je príliš vabank a to asi Fenoglio rád nemá. Bez Kostelanskej v súčasnosti hrať nemôžme, lebo je na prihrávke najlepšia, ale keď prišla Maja k sieti, vyskočila, neverila vlastným očiam, čo za múr tam vyčnieva. Netuší, že hradba sa dá preraziť iba tam, kde sú slabé tehly. Možno hrala proti podobnému družstvu prvýkrát v živote. Ona je solídne odvážna, ale opakujem, tu musí byť okrem odvahy aj drzá, aj šialená, aj zodpovedná k remeslu, aj pokojná, aj zúrivá.
Chýba nám korektorka, ktorú majú všetky družstvá. Šunderíková, ktorú nenominoval, by si takisto nepípla. Zdolať Rusky, resp. nenechať sa takto vytrieskať, je problém v hlave. Umenie dievčatá majú solídne, to ukázali v doterajšom priebehu.
Prídu sem na 1/8 finálový duel Talianky, absolútna európska špička. Nie sú to také kaťuše, ale oni zase majú pápeža, takže vsjo jasno. Ak by všetky baby do nedele konvertovali ...

P.S: Boli šumy aj pred kasami štadióna, že je vypredané. Tomu sa však veriť nedalo, lebo RTVS povolalo všetkých do Bystrice. Ak bolo naozaj vypredané, t.z. lístky na ticketportali boli vybielené, tak prázdne sedadlá spôsobil niekto, kto sa o túto sféru staral. Neviem, kto to bol tentoraz, ale riaditeľ turnaja T.Singer si tieto pochúťky akcie - lístky - nikdy z rúk nepustil.

Ivan Husár

Postreh 0
Postreh 1
Postreh 2
Postreh 3

Postreh 4
Postreh 5
Postreh 6

   

Postreh z ME - 6 (MOJE DILETANTSTVO)

28.8.2019 - pred šampionátom som sondoval, akým systémom sa tento šampionát hrá. O rady som pýtal kadekoho, aj ľudí, ktorí s tým neustále robia. Na stránke CEV som konkrétnosti nenašiel. Len som dedukoval. Som diletant. Systém je nový, turnaj sa hrá v štyroch krajinách, ale tento formát má premiéru.
Písal som v niektorých postrehoch, že ak naše baby postúpia na prvú alebo druhú priečku v skupine, idú ďalej priamo až do 1/4 finále, napísal som, že naše dievčatá môžu v nedeľu v Bratislave aj nehrať.
Vložil som túto informáciu do článkov (mazať to už nebudem) a vierohodne som to šíril. Ľudom, ktorí si pokupovali lístky na nedeľu pre rodinu za veľa eur som vravel, že v nedeľu tu dievčatá hrať - môže sa stať - nebudú. Ale zároveň som vravel, že Rusky a Nemky budú tvrdý oriešok a naše to doklepú na treťom mieste v skupine. Ak som niekoho veľmi vytočil, mrzí ma. Všetkým sa ospravedlňujem za chybu. Hrať v nedeľu v Bratislave isto budeme, predpokladám, že to bude druhý zápas nedeľného programu - o 18:00 a je jasné, že súperom bude niekto z poľskej skupiny.
Poľky našim súperom podľa pravidiel nebudú, lebo oni buúd hrať 1/4 doma v Lodži.
Ivan Husár

Slavo Huba, manažér družstva žien:"Talianky určite vyhrajú, lebo sa nechcú sťahovať z Poľska. My sa nemôžeme stretnúť s Poľskom,  lebo organizátori hrajú 1.9. svoje zápasy doma. Je to zatiaľ motanica.  Ak by sa nám podarilo poraziť Rusky,  tým pádom sme so štyrmi víťazstvami na druhom mieste a budeme hrať proti štvrtému zo skupiny B !!!! Ak Rusky vyhrajú, tak idú do Poľska a budú hrať proti domácim,  no proste je to zaujímavá motanica ." pozn. www: Aj s Taliankami môžme hrať.

   

Postreh z ME - 5 (FENOGLIO)

27.8.2019 - Dnes som mal v pláne v postrehu opustiť volejbal a pozrieť sa na porovnanie krásy Slovanov a Germánov. Je neskutočné, čo tým našim ženám od Vladivostoku po líniu Praha - Gdansk bohovia nadelili. Jedna krajšia ako druhá a to tu ešte nehrajú Lotyšky. V bufetoch sa promenádovali Španielky. Dosť dobré, ale predsa len druhá trieda. Nemky a Švajčiarky nechajme radšej bokom.
Keď som sa prechádzal po zápase Nemecko - Rusko po chodbách štadióna, z ľudí bola cítiť pohoda, nádej a také to milé nastavenie, keď veríte. Neviete, netušíte, nevidíte, nemáte to podložené, ale veríte. Ten pocit sa zakladá na prianí úspechu. Ráno som prednášal trénerom na licenčnom seminári a aj medzi nimi bolo počuť hlasy, šanca tu je.

Čítať celý článok
   

Dodatok k postrehu 4 (CHALLENGE)

25.8.2019 - ak by som tento dodatok jednej postrehnutej situácie napísal v postrehu 4, mohlo by sa stať, že by ste začali z volejbalových ME blbnúť. Začneme opakovaním. Repetitio est mater studiorum. Vráťte sa prosím k postrehu 4, pokúsim sa dodatkom rozpliesť šlamastiku po lopate a vy skúste čítať s porozumením.
uzolSlovensko - Španielsko na ME.
SVK v prvom sete útočí. Lopta smeruje zhruba k stredu zadnej čiary. Dobrá? Aut? Obaja čiaroví rozhodcovia na španielskej strane signalizujú teč.
Španielsky tréner berie challenge. Rozhodca výzvu challenge neakceptuje. Nik nevie, o čo ide. 1.rozhodca - žena - si zavolá jedného z čiarových rozhodcov a nasleduje nová lopta. Divá sviňa tomu nerozumie.

Čo sa mohlo stať a nestalo sa, to o chvíľu.
Čo sa naozaj stalo, nám ozrejmil samotný rozhodca na čiare D.Dovičovič: "My sme obaja signalizovali jemný teč španielskej hráčky v poli. Na túto chybu sa challenge vziať nemôže."

Čítať celý článok
   

Postreh z ME - 4 (CHALLENGE)

25.8.2019 - V druhom stretnutí na ME sme zdolali Švajčiarky. Ak sa na to pozrieme postrehom 3, tak Švajčiarky vedeli, že ak nás chcú zdolať v domácom prostredí, musia hrať veľmi odvážne, riskovať. Snažili sa o to. Nestačilo. 3:0. Hrali sme dobre. Nemôžu mať všetko. Syr, hodinky, neutralitu, Eiger, St.Moritz, drahé bývanie ako sviňa.
Za dva dni turnaja ME už bolo veľa situácií, v ktorých rozhodnutia rozhodcov boli sporné a tréneri využili možnosť video rozhodovania - tzv. Challenge. Korigovanie rozhodnutí videom poznáme prevažne v tenise - Jastrabie oko, už aj vo futbale (WAR) a pomáha aj vo volejbale. Pomoc je to významná, vyrieši veľa komplikovaných, nepostrehnuteľných vecí, utlmí trénerov, vášeň divákov. CEV je mimochodom majster proti vášni. Jediný šport, v ktorom nestále musíte držať hubu a krok. A stáť všade v páskami vyhradených priestoroch.

Čítať celý článok
   

Postreh z ME - 3 (ŠPANIELKY)

23.8.2019 - Rusi tu už dávno nie sú. Dokonca sme takí frajeri, že im nedodávame ani mlieko, ani maslo, korbáčiky, žinčicu. Lebo je embargo. Takí sme frajeri. Poslúchame zase niekoho iného.
Keď začali v rámci rozcvičenia Španielky uskutočňovať blokové cvičenia, začal som sa báť pondelkového tréningu. Španielky robili všetko inak, ako my vo VKP učíme. Podľa môjho názoru to robia nesprávne. Uvedomil som si však, že sa nemusím najbližšieho tréningu vôbec obávať, lebo kým sa Španielky rozvičovali, celá mládež v hale bola určite na mobile.
Po druhom zápase RUS - BLR vznikla 90 minútová pauza a spíker Stražay odvážne oklamal divákov, že show úvodu ME začne 40 minút pred dvadsiatou. Sekol sa o 20 minút, v bufetoch nastal chaos a malé zisky. Možno mu niekto nabudúce odvážne tresne po gebuli.

Čítať celý článok
   

Postreh z ME - 2

22.8.2019 - "včera" tu boli Rusi. Prosím, nemajte mi to za zlé, že som do ME žien jemne zamontoval okupáciu spojenecký vojsk. Skrátka bola tu, sú to naše dejiny, boli sme aj v tomto prípade typicky zamatoví, je potrebné si to pripomínať. Žiaci, kadeti netušia, čo sa to tu pred rokmi dialo. Juniori maturujú, tí by to vedieť mohli. Už sa nič nezatajuje.
Okupácia nás utlmila, obdobie temna nás ako národ zakrnelo, stále nedokážeme byť slobodní takmer v ničom a určite to malo a má stále vplyv na našu slovenskú povahu. Prítomnosť ruských vojsk, roztrúsených 20 rokov na našom území, ovplyvnila mnohé rodiny, napr. aj športovú rodinu kolegu Dr.Kalného, ktorého otec, vynikajúci novinár (90), bol 20 rokov tvrdo perzekuovaný.

Čítať celý článok
   

Postreh z ME - 1

21.8.2019 - Mal som osem, ale hmlisto si pamätám, že mama s otcom stáli 21.8.1968 na balkóne v Tatranskej Polianke a hučali. Už idú. Jeden Tatranec odvážne vybehol na cestu a namaľoval na ňu pred prichádzajúcimi tankami bielou farbou niečo v zmysle, aby ťahali. Že ich sem nikto nevolal. Pamätám si, že sme mali cukor, múku a olej úplne všade.
A ešte mi utkvelo v pamäti, že vždy, keď sme šli autom cez Ružomberok (smer Tatry) a vyšli sme na jemný kopec - dole vpravo boli kasárne, otec vždy zašomral: svine - stále sú tu.

Čítať celý článok
   

Stránka 2 z 41

<<ZačiatokDozadu12345678910DopreduKoniec>>