Matchpoint ROZHOVORY O VOLEJBALE S Petrom Šafářom - III.časť

S Petrom Šafářom - III.časť

Vo vzťahu ku kríze som ochotný pochopiť, že sedemdesiat percent vlaňajších reprezentačných podujatí si hráči a hráčky zaplatili sami. Nepríjemné ale je, že nebolo zo strany SBVA férovo stanovené, že ak sa dosiahne nejaký dobrý výsledok, tak sa aspoň náklady na danú akciu hráčom preplatia.
Siedme miesto Paták/Herich na ME a deviate miesto Dubovcovej s Dudíkovou na MS sú výborné výsledky. Aspoň letenky by mali dostať. Aj spätne.
Nechce sa mi pochopiť, prečo federácia nebola schopná dať dievčatám aspoň plavky so znakom SVK a chalanom trenírky. To je dosť úbohé. Aké bolo technické zabezpečenie pred poslednou sezónou?

Pre mňa bolo toto absolútne nepochopiteľné. Upozorňoval som na to neustále. V prvom roku  práce bolo všetko super. Zmluva s Asicsom. Prešlo sa pod Mikasu a na začiatku sezóny sme nemali ani lopty. Jediné, čo ostalo počas celých štyroch rokov, boli tašky a tepláky. Celé vedenie federácie chodí od hlavy po päty odeté v Mikase, ja ako reprezentačný tréner som nedostal nič. Vyžobral som si jedno tričko, pretože som chcel plniť zmluvu. Pýtal som sa, či nenastane problém, ak budem niekde oficiálne vyfotený v Adidase, alebo starom Asicse.

Trénoval som túto sezónu jednu hráčku, bola na ME, MS a ani neviem, koho by som sa mal opýtať na tieto veci, aby neboli hráčky na akcii smiešne v tyrkysových tepláčikoch. Beachová výbava oproti šestkovej je minimálne nákladná, nie?  Ty si za toto už v závere nebol zodpovedný?
Nevládol som už tomu. Po rozviazaní zmluvy so Šport progressom sme okamžite s Mišou riešili túto agendu, hovorili sme so šiestimi firmami, vrátane O´neal. Odpoveďou bolo, rovnako sme dopadli aj v Coca cole,  pivovare Černá hora…., my sme chceli s vami robiť každý rok, už je konečne Šport progress preč? Coca cola a ďalší mienili spolupracovať, bez Šport progressu. Ako som spomínal, bolo už neskoro. Osobne som s Mišou zariadil pri jednaní s O2 (p.Stopiak) reprezentačné mikiny a polokošele, snažili sme sa o polepšenie hrdzavejúceho Duccata-SVF, ktoré parkuje väčšinu času na veľmi atraktívnom mieste (POLUS), bolo na to málo času, ale nápad sa na O2 páčil.

Firmy, nefirmy, boli, či neboli, napriek tomu neboli ste schopní kúpiť desať párov plaviek ? Chalani mohli dostať predsa aj „zbytkové“ trenírky od šestkových reprezentantov. Župany, šlapky, šiltovky, ruksaky, pitný režim, nemuseli byť, len tie hracie veci preboha. Debatovali sme už o tom, Singer neustále operuje tým, že beach si na seba cez ministerstvo školstva slušne zarobí. Vravieval o milióne korún.
Bohužiaľ.

Dievčatá vlani v zime do toho vložili slušný vklad. Zaplatili si kondičného trénera, spoločne sa podieľali na hale, kurtoch, jazdili po zimných, neskôr letných turnajoch za vlastné a právom očakávali aspoň základné zabezpečenie v prípade reprezentácie.
Myslím si, že v zime 2009 a na jar som bol pocitovo na samom vrchole. Parádne sa mi s nimi robilo. Koncom apríla sme sa vrátili z kempu v Taliansku, ktorý som ešte horko ťažko na federácii vyboxoval. Dozvedel som sa, že už nie sú peniaze a všetko ide do šestiek. Už vtedy, na začiatku novej sezóny sa riešilo, na ktorý šampionát sa vôbec pocestuje. Ostali sme s Mišou paf.
V roku 2008 sme obišli všetky reprezentačné mládežnícke akcie, teraz som mal ja vybrať iba dva šampionáty. V konkurencii dievčat na šampionát do 23 rokov sa zišla parádna skupina. Sľubné vyzeralo byť obsadenie MS, ale vo viacerých kategóriách. Niečo u chlapcov, niečo u dievčat.

Samotné dievčatá si v zime veľmi pochvaľovali. Ak by som sa ale dnes ktorejkoľvek opýtal na teba, resp. kolegov trénerov, rodičov hráčok, neprídu ti radšej ani na meno. Mnohí by ťa pozabíjali. Prečo? Ja sám som bol svedkom, že si párkrát neprišiel na tréning, alebo bol tréning upachtený, lebo si letel z Nitry, alebo si ešte vybavoval veci na federácii. Poviem objektívne, práca po zime bola nekvalitná. Neprišiel si ani na výborný turnaj v Šamoríne, ktorý bol dva týždne pred ME v Rusku. Zmenil si pravidlá hry v nomináciách na šampionát v Brne, v Rusku.
Vrcholom sezóny boli dve akcie, ME (Paták/Herich) a MS (Dudíková/Dubovcová), kde Slovensko dosiahlo výborné výsledky a paradoxne už bez tvojej účasti. Stala sa aj anomália, že si nejaká horšia dvojica zaplatí účasť na ME, MS a lepšia ostane doma.

Obhajoba by asi mohla byť takáto. Keď ma lákali, garantovali mi byt, nejaký plat, auto, asistentov. Na halovom turnaji v Prahe vyhrali Dubovcová s Michalovičovou nad Petrovu a Klepalovou a hrali výborne.

Preruším ťa. Ich rozchod som nepochopil. Mal som dojem, že je to výsledok práce v hale. Toto bola solídne zložená dvojica a hneď sa aj rozpadla. Táto dvojica síce nemohla už spolu hrať na ME 23, ale bol to možno seniorský prísľub.
Seniorky sa stopli. O tie som sa nestaral. Šli hrať na turnaj spolu, pretože spolu v zime fungovali. Rozchod bol sociálny.

Lenže ty si bol reprezentačný tréner aj senioriek a toto mohol byť zaujímavý pár.
Seniorky sme ale stopli. Hovorili sme o tom.

Bol si teda zodpovedný za nejaké mená?
Všetci od 18 až do 23 rokov .

To je dvadsať párov, to sa nedá existovať, to je nereálne pracovať.

Vysvetlím. Federácia mi bez môjho vedomia zrušila v roku 2007 asistenta Bellu a o rok Červeňa.

Ale to je tvoja chyba. Pánové, nedali ste mi to a to, to, čo ste sľúbili. Auto, byt, asistenti. Odchádzam. Alebo …, budem sa starať o jednu, dve dvojice Paták/Herich, Dubovcová/ Dudíková, resp. Hinzellerová a hotovo.
Máš pravdu. V tej chvíli som bol naivný.

Tieto argumenty však okolie malo a právom ťa kritizovalo. Nitra, Bratislava, Nitra, Bratislava. Chlapci, dievčatá. Jedna seniorka. Všetko a nič.
Ja kritiku hráčov neakceptujem, tí z toho musia vedieť vybrusliť. Ale rodičia do toho vrážali peniaze!
Jediný, kto ťa hájil do poslednej chvíle, bola kolegyňa Kleskeňová. Ona však mala byť takisto garantom dohôd. Ona je tiež zástupca federácie. Aj VV SBVA mal napádať tieto fakty. Bolo to vyhadzovanie peňazí von oknom, o dvadsať dvojíc sa nemôžeš postarať. Singer je v určovaní priorít sám veľmi slabý, tie si mal nastaviť a presadzovať ty.
Všetci kritici boli oslovení, aby mi pomáhali. Kolega Varga sľúbil pomáhať v Nitre, napríklad. Nestalo sa. Chvíľu mi pomáhal aspoň Šujan z Nového Mesta. Všetko zlé je skúsenosť. Aspoň tá Miša pri mne ostala až do konca . Mnohí sa tvárili, že oni by to vedeli robiť sami.

Moment, veď taký Dvoran sa ide v lete pre beach potrhať.
Áno, ale on robil v Žiline. Skrátka sa to v máji celé zrútilo a pochopil som, že už nemám žiadne kompetencie. Mnohé sa už robilo poza môj chrbát. Zloženie dvojíc. Ich program. Všetci do všetkého hovorili. Smiešne je, že som na konci nedostal ani priestor sa vyjadriť. Hovorcovi federácie bolo so mnou zakázané bilancovať.

Na začiatku môjho nakuknutia do beachu som sa šiel vzdelávať na beachový seminár. Boli i sme tam len dvaja. Dvoran a ja. Dvaja šestkoví tréneri a plno rozhodcov. Kukali sme po sebe ako hlupáci, čo tam vlastne robíme. Očakávali sme aspoň desať trénerov.

Ja tiež.

Ešte jedna vec mi vadí v kontexte tvojej poslednej sezóny na Slovensku. Celú zimu dievčatá  tvrdo s tebou trénovali, ty si ich na začiatku leta opustil. Dôvody chápem, ale čo hrdosť?
Ja som nemal šancu im to ani vysvetliť. Vrcholil tlak na federáciu, koľko nám dajú. Bolo neskoro, ale konečne. Hneď sme operatívne menili program, aby sme sa prispôsobili. Žiaľ neskoro.

Podľa mňa toto hráčky nezaujímalo. Férové im bolo povedať, časovo hocikedy, končíme, nemáme, ja tu končím. Oni neustále nevedeli, na čom sú. Kto, kam, hlavne s kým, pôjde reprezentovať.
Ja som vsadil na výsledok.
Ešte chcem vysvetliť, prečo som nebol na akcii v Šamoríne. Singer mi pár dní pred turnajom oznámil, aby som si vzal tri týždne dovolenku, nikam už nejazdil. Dubovec (otec Natálie) s Olejňákom (tréner v Rakúsku) mi povedali, že som v zime, tri dni v týždni trénoval málo, že to malo byť aspoň šesť. Ivan, plat, ktorý som dostával na Slovensku, bol nižší, ako plat učiteľa v Čechách. Vsadil som na výsledky. Veril som, že už konečne dostanem kľúče od bytu, pán Halanda mi už neškrtne diéty. Cítil som sa v Bratislave ako bezdomovec, býval som na štyroch adresách, kým mi nepomohol Maťo Kapusta z Patrónky a býval som v jeho kancelárii. Rodina mi dovolila odísť v utorok a víkendy jazdiť na turnaje. Nikto iný by to nebol robil. Federáciu prestal beach zaujímať, všetko vsadili na jednu kartu, bublinu okolo Zaniniho a mužov.

Moje vysvetlenie momentálneho stavu: je to ďalšie portfólio práce viceprezidenta SVF Singera. Bol dávnejšie na Svetovej sérii v Klagenfurte, vrátil sa očarený, kúpil si, resp dali mu hračku a po čase ho prestala baviť. Ako vždy. Tribúna, Elite, reprezentačný tréner. On vždy pre nejakú vec vzplanie, nasľubuje a potom nesplní, resp. zhasne. Mám skúsenosť, že sa  s ním dobre rozpráva, marketingu rozumie, ale s odstupom času, to musím dodať a vyhodnotiť, sú to prázdne táraniny.

Mimochodom drahá tribúna, ktorá už v čase kúpy nesplňovala prísne, bezpečnostné kritériá.

Kto vlastne kúpil tribúny. SVF, alebo Šport progress. Kto ju vlastní?

Ja to dodnes neviem.

Uskutočnilo sa nejaké bilancovanie tvojej práce každý rok?
Áno VV SBVA a trénerskej rade.

Momentálne na Slovensku nie je tréner. Myslíš, že bude?

Vraj Litva chlapcov a Varga dievčatá.

Mám od teba informácie, že to teraz pôjde po novom. Komerčný charakter, rodičia to zacvakajú, keď bude výsledok, zaplatíme. Zdá sa, že beach to má na Slovensku ako vrcholový šport nahnuté.

Športový riaditeľ SVF Prokeš a v istom čase aj Singer, ako zastupujúci športový riaditeľ, stáli bokom ?
Boli členmi VV. Spočiatku sa zúčastňovali sedenia, mali prehľad. Neskôr nechodili, prehľad strácali. Komunikácia medzi mnou a VV SBVA nebola zlá, ale to, čo malo smerovať ďalej, smerom k federácii, nefungovalo. Inými slovami, zrejme si to tam prebrali po svojom a povedali si, tento rok im dáme toľko a toľko, ale im to dáme až niekedy v máji. Nikdy, naozaj  nikdy sme nevedeli, ako máme naplniť plánovaný program.

Opciu uplatnili, teraz už ponuku nemáš. Aký bol dôvod?
Sedeli sme u Halandu, dôvod bol, že moja koncepcia bola dobrá, ale drahá. Nie sú na ňu peniaze. Vyčítali nám, že sme v roku 2009 minuli veľa. Následne som sa na VV SBVA dozvedel, že rozpočet na 2009 prekročený nebol a federácia dlží peniaze beachu.

Kristepane, ale veď federácia v tejto sezóne takmer nič reprezentácii neuhradila.
Spor vzniká okolo Elite, tam sa vraj minulo veľa.

Rád by som doplnil veci o to, že Lubor Halanda, ako člen olympijského výboru prišiel pred sezónou s informáciou, že beach bol zaradený ako individuálny šport do sféry starostlivosti a že sa mu podarilo za výsledky vydupať 4 500 € na osobu (Námešanský, Gyurovský), neskôr aj na dve dievčatá. Nakoniec toho bolo 4 200 pre všetkých. Z toho sa zaplatil jeden turnaj európskej série na Kanárskych ostrovoch.
(pozn.www – turnaj seniorov)

trio
Rozpočet teda prečerpala komerčná séria. To sa všade deklarovalo, tour je tu preto, aby zarobila na mládež.
 
Ďakujem za rozhovor.

Ja naopak chcem poďakovať tebe, že si  mi dal priestor, lebo hovorcovi to vraj zakázali. Ďalej sa chcem poďakovať hlavne Miši Kleskeňovej, Červeňovi, Bellovi, Veleckému a všetkým, ktorí mi vo VV SBVA pomáhali po celý čas.

Na záver musím povedať slová, ktorými som chcel tento rozhovor začať, úplne od konca, že môj rozchod s federáciou bol z ríše snov a trapasov, aby reprezentačného trenéra v tichosti „šoupli někam pryč“.

Sľubované P.S.:

Práve po našom rozhovore mi prišiel veľmi povzbudzujúci mail a telefón od dievčat zo Zvolena (Kuviková, Nociarová), I.Holku a niekoľkých ďalších, ktorých moja práca natoľko motivovala, že chcú študovať v Brne, kde teraz trénujem a mienia sa beachu ďalej venovať a trénovať, pretože  na Slovensku nevedia, ako to bude ďalej a to je pre mňa ďaleko najväčšie poďakovanie a ocenenie.

 

Otázka na hovorcu SVF p.Hudeca:
Mám informáciu, vraj vám bolo zakázané urobiť rozhovor a bilancovať pri ukončení práce p. Šafářa v službách SVF.
Nie, nie je to úplná pravda. Neviem, ako by som to presne definoval. Išlo to celé do stratena. Vedel som, že skončí, z môjho profesionálneho hľadiska by som mu priestor mal ponúknuť. Ale bol tam trošku chaos. Nevedelo sa kedy skončil, či skončil, bolo to dlho také neukončené. Vyslovene zákaz urobiť s ním rozhovor som nedostal.

Otázky na generálnu sekretárku SBVA Mišu Cibulovú (Kleskeňovú):
Prečo si oslovila Šafa, aby prišiel robiť na Slovensko?
Pretože som ho od roku 2003 osobne poznala ako úspešného trénera českých mládežníckych RD a nestora českého beachu a vedela som, že práve takýto skúsený človek a tréner nám môže pomôcť pri rozbehnutí našich beachvolejbalových zámerov (strediska centralizovanej prípravy, organizácie
turnajov, práca s mládežou a vyškolenie trénerov).

Prečo si ho neoslovila aj teraz?
Pretože svoju úlohu pre slovenský beachvolejbal už splnil, veľa nás naučil a ja som mu za našu spoluprácu vďačná.

Chceli sme položiť pár otázok aj prezidentovi SBVA p.Veleckému, ktorý nám ale prisľúbil,že sa k téme vyjadrí v samostatnom rozhovore.