Matchpoint ROZHOVORY O VOLEJBALE Marek Kardoš hodnotí ME mužov

Marek Kardoš hodnotí ME mužov

kardos 115.10.2013 - trošku to trvalo, pretože Marekovi Kardošovi (Czestochova) začína v Poľsku sezóna a ctíme jeho koncentráciu na prácu v klube. Ale našiel si čas a web je vďačný. Po ME mužov v Poľsku a žiaľ pre Slovensko už nie aj v Dánsku, sme mu položili pár otázok. Tu sú odpovede.

Prečo sú Rusi majstri Európy?
Rusi sú majstri preto, lebo sú oveľa agresívnejší v útočnej fáze, počínajúc podaním a sú disciplinovanejší v medzihre a v dodržiavaní taktiky. Podľa môjho názoru je to dôsledok niekoľkoročnej invázie zahraničných trénerov. Naučili ich nepanikáriť v hraničných situáciách a dôverovať, poviem to tak laicky, číslam. Na druhej strane vidíme neuveriteľnú snahu hrať kolektívne a tá súdržnosť v ich tíme bola vidieť aj vo finále. Sivoželez bežal 20 metrov po stratenej lopte a keď sa vracal, tak ho každý potľapkal po ramene. Tak isto Muserskij, ktorý sa iba obzrel po lopte padajúcej meter od neho, si sám zvolil tzv. "trest" v podobe pádu. Nikto mu to nekázal a keďže má 218 cm, tak by sa to dalo aj pochopiť, ale on si to neodpustil a sám si zvolil cestu ako ukázať, že na to mal. K tomu by som pridal konkurenciu, ktorá je v Rusku oveľa väčšia než kdekoľvek na svete. Možno ešte Brazília môže Rusom v tomto konkurovať.

Prečo neboli majstri 22 rokov?
Neboli majstri, lebo majú iný reprezentačný cyklus a  nemajú toľko odohrané, ako tí druhí. Na každého raz dôjde čas. Sme svedkami toho, že 30 ročný Rus Pavlov s ukrajinskym pasom, ktorého ešte pred dvoma rokmi nikto nepoznal, vytlačil Michajlova zo základnej zostavy. Neprišlo k rebélii, ale práve naopak, presunutiu Michajlova na príjem podania, aby sa zachovala útočná sila. Myslím si, že táto univerzálnosť Rusom veľmi pomohla a pomôže aj do budúcnosti. Trend veľkých hráčov vidíme iba na postoch blokárov a univerzálnych hráčov, ale Rusi dokázali vyhrať s Pavlovom, ktorý má 196... Vrátim sa ešte k mládeži. Videl som finále ME chlapcov do 17 rokov a tam Rusi kraľovali. Všetko je otázka času. Vytvorenie tak silnej a univerzálnej mládežníckej bázy má za následok konkurenciu u tých starších a naopak.

Koho by si chcel do Czestochovej z družstva Zbornej?
Sivoželeza. Strašne sa mi páči. Je to taký mladý Tetiuchin. V danej situácii, keď som stratil Bocieka, ktorý mi zdrhol do ZAKSY, tak aj Pavlova.

Čím Rusov v skupine zdolali Nemci?
Nemci ich zdolali Grozerom po negatívnom príjme a Kaliberdom po pozitívnom príjme podania a tým, že vydržali tlak pri ich podaní.

Ako ich poraziť?
Presne tak, ako to spravili Nemci. Je potrebné ustáť tlak pri ich podaní a jeden, najlepšie dvaja ľudia, ktorí sa nebudú mýliť v útoku. Treba byť veľmi trpezlivý. Všimnime si, že každá zle nahratá lopta je ulievaná alebo sklepávaná do zóny I alebo II tak, aby bez problémov mohli zorganizovať obranu na sieti trojblokom a následne sa vrátiť do vylepšenej situácie v kontraútoku. V tomto sú vážne majstri a neuveriteľne trpezliví. Niekoľko rokov dozadu ešte útočili z každej pozície, teraz si veria v obrane v poli a je to vidno pri číslach. Majú veľmi málo nevynútených chýb v útoku. Ak aj nejakú chybu urobia, tak to nahradia následne na podaní. Apropos podania - všimol som si, že prelet lopty pri ich podani je niekoľko cm nad sieťou. Je to veľmi nepríjemné, keď nedokážete analyzovať trajektóriu letu skôr.

Rusi mali posledné roky krízu na nahrávke, ani teraz Grankin nebol výnimočne dobrý??
Grankin nie je Grbič, ale je pracant a líder. Za to sa mu celé družstvo odvďačilo. Bolo vidno, ako mu pomáhali, keď nahrávka nebola technicky dokonalá. Myslím si, že každý nahrávač musí dozrieť. Niekomu to trvá dlhšie, inému kratšie. V každom prípade je tažšie dozrievať v Rusku než na Slovensku...

Je niečo, čo sa dá (má) z hry Rusov prevziať?
Ako som už spomínal. Je to koncentrácia, herná disciplinovanosť, podanie a komunikácia pri obrane na sieti a v poli. V tom sú najlepší na svete. K tomu by som ešte napísal radosť z hry. Možno, že to znie ako klišé, ale vidieť na nich, že sa v kolektíve cítia dobre. Bolo to vidno pri Spriridonovom excese, keď sa rútil na rozhodcu a Sivoželez ho zo zadu chytil, otočil, niečo mu povedal a bol kľud. ... on sa potom ešte všetkým gestom ospravedlnil.

Bolo správne hrať pred ME s Rusmi?
Každý je po boji generál, tak by som to rozdelil na dve časti. PR-ovo super vec. Už dávno sme nevideli Rusov ako zlatých olympionikov u nás a ešte k tomu v najväčšej forme. Takže marketingovo dotiahnuť Rusov k nám bolo super. Na druhú stranu by som asi s takým silným súperom pred ME ja nehral, keďže poznám niektoré špecifické črty slovanskej povahy. Podotýkam slovanskej a nie slovenskej. Stretávam sa s tým aj tu v Poľsku. Na druhej strane zaradiť zápas s ľahkým súperom môže odobrať motiváciu a prípadná prehra so slabým súperom by bolo o to frustrujúcejšia. Tréner musí vycítiť, čo pomôže v danej chvíli jeho tímu. O to je to ťažšie, že tá dynamika zmien je veľmi veľká a dohodnúť sa so súperom na priateľskom medzištátnom stretnutí musíte tak dva - tri mesiace dopredu.

Kardoš odpovedal mailom na otázky Ivana Husára.