Matchpoint Lucia Ježíková Pišteláková sa vrátila

Pišteláková sa vrátila

2.11.2015 - Lucia Antolová - Ježíková pre Denník Šport

Korektorka Nikola Pišteláková má za sebou rok v kazašskej Astane, počas hľadania angažmán sa pristavila v Slávii EU.
Nedávne bratislavské derby medzi Sláviou Ekonomická univerzita a 1. Bratislavským volejbalovým klubom pripravilo okrem zaujímavého duelu, ktorý sa skončil triumfom slávistiek 3:0, aj rozcvičkové prekvapenie.

V drese domácich nastúpila na rozohriatie Nikola Pištěláková. Dvojnásobná majsterka Slovenska má za sebou legionársku sezónu v kazašskej Astane a na ceste za novým pôsobiskom si dala medzipristátie v tíme obhajkýň zlatých medailí z uplynulého ročníka extraligy volejbalistiek.
„Som nesmierne vďačná, že mi dali v Slávii možnosť trénovať, kým sa mi podarí vyriešiť klubovú otázku na nadchádzajúcu sezónu,“ poznamenala Pištěláková.

Dvadsaťjedenročná rodáčka zo Studienky by mohla byť pri zraneniach Rehákovej a Hudecovej vítaná posila. „To nechám na rozhodnutí trénera. Pre mňa je super, že ,nestojím‘ a mám možnosť byť v kontakte s loptou. Bola som sa ukázať v Turecku, tam to nevyšlo. Preto uvidíme, čo sa podarí.“

V bratislavskej hale Mladosť je ako doma, do klubu 15-násobných majsteriek Slovenska prestúpila v roku 2007. „Byť chvíľu späť je fajn. Minulú sezónu som si mala prvý raz možnosť vyskúšať, čo obnáša legionárčenie ďaleko od domova. Je to niečo celkom iné, ako hrať volejbal popri škole v inom meste na Slovensku.“

S Astanou sa stala vicedržiteľkou kazašského pohára, v lige skončila so spoluhráčkami štvrtá. „Bola to dobrá, ale náročná skúsenosť. Súťaž bola celkom iná. Takmer všetky hráčky boli profesionálky, nie študentky a hralo sa turnajovým systémom. To znamená, že sme celý mesiac len trénovali a následne sme zbierali body počas jedného týždňa. Od augusta, keď sme začali prípravu, sme odohrali prvé stretnutie v októbri. Nie je jednoduché byť stále v rytme, keď človeku chýba zápasová prax.“

Výsledkovo boli v klube spokojní so striebrom z pohára, avšak štvrté miesto v lige bolo podlezenie nastavenej latky. „Celý čas sme sa držali na medailových priečkach, v závere nás zradili zranenia. Osobne ma však teší, že som stále hrala a navyše som dostala ocenenie pre najlepšiu univerzálku ligy,“ skonštatovala 181-centimetrová „obojživelníčka“.

Kazachstan nie je celkom krajina, kam by sa človek vybral na dovolenku. „Bývala som v Astane, čo je veľké mesto s vybudovanou infraštruktúrou. Ale inde v krajine cítiť chudobu. Okrem toho tam bola celkom ,kosa‘. Ale aby to nevyznelo zle, naozaj sa mi tam páčilo,“ usmiala sa sympatická plavovláska.

Navyše, naučila sa dve veci – po rusky a vážiť si dobrého kouča. „Ruštinu som pochytila nielen hovorenú, ale už viem aj čítať azbuku, hoci zatiaľ len tlačené písmená. Čo sa týka trénera, až keď má človek na krku zodpovednosť legionára, od ktorého sa očakáva, že bude líder, pochopí, aké je dôležité mať nad sebou správnu autoritu,“ dodala Nikola Pištěláková.

Narodená: 3. apí 1994 v Studienke

Výška: 181 cm

Post: korektor

Kluby: Studienka, Slávia EU Bratislava (majsterka SR 2011 a 2013)